Het verschil tussen trouwen en partnerschap

Een partnerschapsregistratie is in Nederland bijna gelijk aan een huwelijk. De rechten en plichten tussen gehuwden en tussen partners zijn gelijk, net als de voorwaarden, eisen en documenten die jullie moeten overleggen. Wij spreken daarom verder over huwelijk/partnerschap. Jullie keuze geef je aan in de aankondiging.

Als jullie niet allebei de Nederlandse nationaliteit hebben of mogelijk in toekomst in het buitenland willen trouwen, dan kan een Nederlands geregistreerd partnerschap in het buitenland tot onverwachte situaties leiden. Heb je hier vragen over? Stuur een e-mail naar burgerzaken@eindhoven.nl. Of maak via 14 040 een afspraak om langs te komen op het Inwonersplein. 

Ben je in het buitenland gehuwd en gescheiden dan moet je tenminste twee weken voor het geplande huwelijk de originele huwelijk- en echtscheidingsstukken bij de gemeente hebben getoond.  Maak daarvoor een afspraak via 14040.

Let op
De regels rondom de gemeenschap van goederen bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn sinds 1 januari 2018 veranderd. De gemeenschap van goederen is een beperkte gemeenschap van goederen geworden. Dit heeft consequenties voor de verdeling van bezittingen en schulden van voor het huwelijk of partnerschap. Ook heeft het gevolgen voor schenkingen/giften die een van jullie krijgt tijdens jullie huwelijk of partnerschap. Kijk voor informatie over de wijzigingen op rijksoverheid.nl.