Bijna 18. Wat moet je regelen?

Op je 17e kun je bijna niet wachten tot je 18 wordt. Je mag dan van alles wat je nu nog niet mag. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat je dan ook opeens van alles moet. Wat verandert er als je 18 wordt?

18 = volwassen

Als je 18 wordt, ben je voor de Nederlandse wet officieel meerderjarig en volwassen. Van de ene op de andere dag ben je zelf aansprakelijk voor financiële verplichtingen, zoals betalingsachterstanden, leningen waarvoor je hebt getekend, boetes, aankopen waarvoor je akkoord hebt gegeven, rood staan bij de bank of schulden op je creditcard. Gaat er iets mis, dan draai je er zelf voor op. Maar naast de verplichtingen heb je ook recht op bepaalde zaken, bijvoorbeeld zorgtoeslag.

Even regelen

Vóór je 18 wordt zijn er een paar dingen die je zelf moet regelen bij verschillende instanties. Hieronder staan de belangrijkste zaken waar je aan moet denken. Ook geeft de website van de Rijksoverheid je snel en gemakkelijk een overzicht van wat je al hebt gedaan en wat je nog moet regelen. Je kunt het zelf doen, maar je kunt ook iemand vragen om je daarbij te helpen. Als het maar geregeld wordt!

Wat mag je?

Best wel veel. We noemen hier een paar dingen:

 • Je inschrijven bij een woningbouwvereniging.
 • Zelfstandig autorijden als je een rijbewijs hebt.
 • Zelf abonnementen en contracten afsluiten.
 • Studiefinanciering en bijvoorbeeld een OV-kaart aanvragen.

Wat mag er nog meer? Kijk verder op geldplan-bijna-18.

Waar moet je zijn

Op tijd aanvragen

 • DigiD

  Een DigiD is een elektronische handtekening. Die heb je nodig om belangrijke zaken te regelen. Het duurt ongeveer een week voordat je je inloggegevens ontvangt. Vraag je DigiD op tijd aan!

 • Zorgtoeslag

  Een zorgverzekering kost veel geld. Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van je zorgverzekering betalen. Vraag deze bij de Belastingdienst aan, 2 maanden voordat je 18 wordt.

 • Huurtoeslag

  Woon je zelfstandig en in een sociale huurwoning? Dan kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag. Je leest de voorwaarden en hoe je het aanvraagt op de site van de belastingdienst.

Ook regelen

Meer informatie

Kijk ook op de website van de Rijksoverheid en check de handige tool van het Nibud geldplan-bijna-18 voor algemene informatie, daar vind je ook het antwoord op veelgestelde vragen.