Thijs on Tour

Als wethouder is het belangrijk je stad en je inwoners te kennen. Weten wat er speelt. Mensen in het zonnetje zetten, Een werkbezoek. In Thijs on Tour deelt hij zijn bezoeken aan de stad.

- 15 juli 2020 -

Weer een nieuw Eindje Om. Een mooie wandeling door een heel bijzonder groen stukje Eindhoven, samen met het Leefbaarheidsteam Heesterakker. Ze hebben de wandelroute samengesteld met verhalen uit de omgeving. Naast het historische groene landschap ook veel mooie erfgoedpareltjes. Dit Eindje Om start aan de Florencelaan 46b. Alle EindjesOm, korte wandelingen die door de buurt zijn samengesteld, vind je terug op de pagina 'Eindje Om'.

- 9 juli 2020 -

Het noordelijk deel van de John F. Kennedylaan is hard toe aan groot onderhoud. Aannemingsmaatschappij Van Gelder is gestart met wegwerkzaamheden op de Kennedylaan tussen de Sterrenlaan en de Tempellaan. Als alles volgens planning verloopt zijn de werkzaamheden op 26 juli klaar. Ik mocht een werkbezoek brengen. Het is een flinke klus in korte tijd.

Wegwerkzaamheden op zo’n belangrijke ontsluitingsweg zorgen voor veel overlast voor het verkeer. De werkzaamheden stonden op de planning voor de zomer van 2021. Omdat er door de coronacrisis minder verkeer op de weg is en er deze zomer geen evenementen plaatsvinden, heeft de gemeente besloten om de werkzaamheden eerder uit te voeren.

- 1 juli 2020 -

Ivy en Mohammed stuurde me een brief met een heleboel vragen over het klimaat. Of ik in de klas op basisschool Klimboom wilde komen vertellen over het klimaat?

Ja, natuurlijk. En de hele klas stelde goede vragen over bomen, afval, elektrische auto’s, insecten en wat wij als gemeente kunnen doen. En natuurlijk ook wat ze zelf kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan. Vooral zuinig zijn op wat er is. Dank Ivy en Mohammed voor jullie uitnodiging.

- 6 juni 2020 - 

Groencommissie Hemelrijken heeft een Groendag gehouden. Het doel is om voortuintjes te maken in de nieuwbouw in Hemelrijken. Ze stallen gratis planten uit en helpen meteen met het inplanten. Een mooi initiatief om de stad, en zeker de wijken groener te maken.

- 20 mei 2020 - 

De Veluwelaan is een speelplein rijker. Het nieuwe plein is uniek in Eindhoven: behalve een speelplaats is het bij heftige regenval een tijdelijke opvangplaats van regenwater. Als het heel lang en hard heeft geregend, ontlasten we hiermee het riool. Dit zal een enkele keer per jaar het geval zijn, waardoor er dan dus even niet gespeeld kan worden.

Bij zo'n uniek concept hoort natuurlijk ook een bijzondere naam. Daarom hadden we een prijsvraag in de buurt gehouden. Sami, Yusraa, Chaima hebben de naam Overloopplein bedacht, en mocht ik samen hen het plein openen. Zonder verdere buurtgenoten in verband met coronarichtlijnen, dus daarom hebben we er een leuk filmpje van gemaakt:

- 9 maart 2020 -

Op basisschool De Hobbitstee was de start van de E-waste Race.  In totaal nemen achttien teams van achttien basisscholen het tegen elkaar op om in vier weken tijd zoveel mogelijk klein elektronisch afval (ook wel e-waste) in te zamelen. De school die het meest inzamelt, wint een prachtige schoolreis voor de hele klas! Zo maakt de E-waste Race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk! Wanneer je je klein elektronische afval apart inlevert, draagt u eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. De kinderen maken het gemakkelijk doordat het afval thuis opgehaald kan worden. Mooi om het startschot te mogen geven.

- Vrijdag 6 maart -

Het eerste Inspiratieboekje Groen mocht ik vandaag overhandigen aan Willem Regeer (voorzitter van de SDBE). Dit inspiratieboekje is gemaakt, zodat ondernemers en pandeigenaren in de binnenstad die willen vergroenen, kunnen aansluiten bij de visie op groen van de gemeente Eindhoven. Zo maken we samen een aantrekkelijke en groene binnenstad. Er waren ook veel betrokken ondernemers en bewoners van de binnenstad aanwezig om hun ervaringen met vergroenen te delen.

Het boekje is voor iedereen te vinden op eindhovenduurzaam.nl/inspiratieboekje-groen.

- 17 februari 2020 -

100 Leerlingen van basisschool De Boog maken een begin van een eerste Tiny Forest in Eindhoven door 825 boompjes en struiken te planten.  Dit samen met IVN Natuureducatie en ’t Wasven.  Het minibos ligt in het Groendomein Wasven aan de Celebeslaan. In het buitenleslokaal, dat onderdeel is van het Tiny Forest,  krijgen de kinderen straks les.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. De naam van dit bos: Het Boogbos. Ik mocht het samen met de kinderen openen, en meehelpen met planten natuurlijk.

- 10 februari 2020 - 

Er gaat veel veranderen in onze binnenstad. Veel nieuwbouw, maar we verliezen ons erfgoed niet uit het oog. Tijdens een toekomstgerichte wandeling door de binnenstad met erfgoedstichtingen (Stichting Wederopbouw Eindhoven, Henri van Abbestichting) en Trefpunt Groen Eindhoven hebben we alle parels gezien, besproken en hoe deze passen in de nieuwe plannen.

- 5 februari 2020 -

Een middag meewerken met de Ergon. Waar lopen zij tegenaan bij het onderhoud van onze openbare ruimte? Medewerkers van de Ergon zijn ervaringsdeskundigen die de stad erg goed kennen, en suggesties hebben voor verbetering. Een voorbeeld: de asbak is van de prullenbakken in de stad verdwenen, om roken te ontmoedigen. Goede zaak, zou je denken, maar daardoor gooien mensen sigaretten in de bakken die niet goed uit zijn. Gevolg: de prullenbak brandt uit. Goed om rekening mee te houden bij de herinrichting van de binnenstad.

- 22 januari 2020 -

De Nationale Voorleesdagen ingeluid met het 'voorleesontbijt' op basisschool Atalanta. Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Ik mocht het boek lezen over de Mopperende Eend. Heel goed dat alle kinderen de dierengeluiden in het boek mee konden doen.

- 16 januari 2020 -

Knapperige, mooie sla en ze leveren al aan een aantal restaurants in de stad. Duurzame Kost produceert (zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmatige meststoffen en medicatie) en distribueert op duurzame wijze groente, fruit en vis in het Veemgebouw op Strijp-S. Ze filteren hiermee het CO2 uit de Eindhovense lucht. Tijdens het werkbezoek hoorde ik ook dat ze werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sociale en ecologische duurzaamheid dus.

- 16 december 2019 -

Tijdens de Eindhoven Circular Challenge gaan slimme jongeren aan de slag om van een afvalproduct van een organisatie iets nieuws te bedenken, inclusief een businessplan en prototype. Ik mocht jurylid zijn. De winnaar was het ‘team Catharinaziekenhuis’. Het ziekenhuis is een proef gestart met een filter om te voorkomen dat medisch afval in het riool komt. Van de stoffen uit het filter heeft het winnend team onderzoek gedaan om daar nieuwe producten te maken voor het ziekenhuis.

- 29 november 2019 -

Op bezoek bij Het Goed op de Hurk op Green Friday. Door hergebruik stoten we veel minder CO2 uit.