Chat met ons

Rik Thijs in de actualiteit

Er gebeurt veel in Eindhoven in de portefeuille van wethouder Rik Thijs. Mis niets en lees hier de actualiteiten en het nieuws op gebied van groen, afval, klimaat, energie, milieu en openbare ruimte.

Inhoudsopgave

Thijs on tour

Als wethouder is het belangrijk je stad en je inwoners te kennen. Weten wat er speelt. Mensen in het zonnetje zetten, Een werkbezoek. In Thijs on Tour deelt hij zijn bezoeken aan de stad.

3 maart 2022 - Poelenwerkgroep Eindhoven

Laarzen aan, een goede zaklamp mee en op zoek naar amfibieën in één van de 160 poelen van Eindhoven. Ik mocht mee met de Poelenwerkgroep Eindhoven. Bijna 100 vrijwilligers monitoren in het donker de amfibieën in onze poelen. Nu begint de paringstijd en de dieren zijn weer zichtbaar en actief. We zagen een paar soorten salamanders, padden en kikkers. Goed werk en heel leuk om te leren over deze dierenwereld in onze stad.

2 februari 2022 - Bronzen ECO school titel voor ISE

De Internationale School Eindhoven (ISE) heeft een bronzen ECO school titel gekregen. Een groepje enthousiaste leerlingen vertelde me wat ze afgelopen periode hebben gedaan om nu al zover te zijn. Heel inspirerend.

Het Eco-team van de ISE bestaat uit leerlingen en docenten. Eco-School is het grootste keurmerk in de wereld voor duurzaamheid van scholen. Door deel te nemen, maken ze deel uit van een duurzame beweging tussen 68 landen. Wereldwijd doen al 51.000 scholen en 19 miljoen studenten mee. Met Eco-Schools staan leerlingen aan het roer van duurzame veranderingen binnen de school: "student geleide verandering".

Rik Thijs met leerlingen van de ISE

25 oktober 2021 - Zonnepanelen op het Vertigo gebouw (TUE)

Wat zijn er veel innovaties op het gebied van zonnepanelen. Op het dak van het Vertigo gebouw op de TU/e worden ze allemaal onderzocht of effectiviteit: van dakpannen met panelen tot dakterrasomheining, en van dakgevels tot zonnepannel-glas in ramen. De TU/e doet er samen met TNO onderzoek naar. Een bijzondere en erg effectieve wandpaneel is van ZigZagSolar, de naam zegt het al. Bijzonder om de inspirerende verhalen te horen van Roland Valckenborg en Frank Bartelen.

6 oktober 2021 - Bomentuin Boomrijk

Een hele mooie rondleiding door een bijzonder stukje Meerhoven, een bomentuin met de naam Boomrijk. De planten komen van kwekerij De Oirsprong. Toen de kwekerij moest wijken voor de parkeerplaatsen van het vliegveld heeft de eigenaar zijn plantenverzameling cadeau gedaan aan de gemeente Eindhoven. Die vond een mooie locatie in het nieuwe park.

Het ligt aan de noordkant van het park tussen de Waterlelievijver en de bio-centrale. Los van het prachtige project zie ik dat groen mensen uit allerlei culturen kan verbinden. Vele vrijwilligers zijn er van april tot en met oktober elke woensdagmiddag actief zijn om alle bomen en heesters te onderhouden. 

24 september 2021 - Inrichtingsplan Genneper Parken

De komende tijd staat het nieuwe Inrichtingsplan Genneper Parken op de agenda. Een mooie aangelegenheid om een bezoek te brengen aan volkstuinvereniging “Groen Gennep”. Een ochtend vol mooie verhalen over duurzaam tuinieren en culturele diversiteit. Mooi onderdeel van de Genneper Parken.

5 juli 2021 - Troostdeken voor het klimaat

Op 5 juli gaf ik een stukje troostdeken aan Gijsje van Bakel. Zij vindt dat onze planeet er ook wel een gebruiken. Daarom roept zij iedereen op om te helpen met haar Comfort Blanket for our Planet om de wereld te laten zien dat wij als ‘gewone’ mensen ons bewust zijn van de klimaatsituatie en bereid zijn om iets te doen. Mijn oma heeft het Eindhovense lapje gemaakt.

5 november 2020 - Regionale Opvang voor Zwerfdieren

Deze week zijn de eerste palen de grond in gegaan voor de nieuwe Regionale Opvang voor Zwerfdieren. Op een braakliggend terrein aan de Kanaaldijk bouwt de gemeente Eindhoven samen met 13 andere gemeenten een nieuw gebouw voor de opvang van zwerfdieren. We verwachten dat de nieuwbouw in oktober 2021 klaar is. Meer informatie is te vinden op www.eindhoven.nl/roz.

12 oktober 2020 - The New Block op Strijp-S

Alvast een kijkje mogen nemen in het toekomstige vernieuwde locatie van The New Block op Strijp-S. The New Block is een beweging, een platform voor pioniers en een netwerk. Ze streven naar circulaire perfectie, nu.

The New Block is gevestigd in het SFS-gebouw. Het laatste gebouw op Strijp-S wat door Philips werd gebruikt, samen met het naastgelegen SFH-gebouw/ Microlab.

Nu een tijdelijke virtuele DDW-tentoonstelling over duurzaam bouwen.

Column

Minder uitstoot van CO2 kan doordat we in 2050 allemaal van het aardgas af zijn. Dat betekent wat voor een stad als Eindhoven. Maandelijks laat wethouder Rik Thijs zijn licht schijnen over zijn uitdagingen en dilemma’s op dit vlak.

Nieuws & achtergronden

Mis niets en lees hier de actualiteiten en het nieuws op gebied van groen, afval, klimaat, energie, milieu en openbare ruimte.

Beeld Anton Philips moet verhuizen, 16,5 miljoen voor groener Stationsplein

EINDHOVEN  - 16,5 miljoen euro trekt de gemeente Eindhoven uit om het Stationsplein en de Stationsweg opnieuw in te richten en te vergroenen. In 2026, want eerst moeten de grote bouwwerken afgerond zijn. Het standbeeld van Anton Philips wordt verplaatst naar de zijkant, op de looproute naar het 18 Septemberplein.

Lees het volledige artikel op ED.nl.

Off