Trouwen en geregistreerd partnerschap

Stap voor stap

  1. Kies het soort huwelijk/partnerschap.
  2. Kies een datum en locatie.
  3. Jullie vullen allebei een aankondiging in.
  4. Print, onderteken en stuur de aankondigingen met de benodigde documenten naar ons op.
  5. Wij sturen jullie binnen 1 week een bevestiging (of verzoek om meer informatie)

Jullie willen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Een spannende tijd. Bij de gemeente Eindhoven regel je het eenvoudig in 3 stappen. Een huwelijk of partnerschapsregistratie kun je minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar vóór de gewenste datum reserveren. 

Een partnerschapsregistratie is in Nederland bijna gelijk aan een huwelijk. De rechten en plichten tussen gehuwden en tussen partners zijn gelijk, net als de voorwaarden, eisen en documenten die jullie moeten overleggen. Wij spreken daarom verder over huwelijk/partnerschap. Jullie keuze geef je aan in de aankondiging.

Als jullie niet allebei de Nederlandse nationaliteit hebben of mogelijk in toekomst in het buitenland willen trouwen, dan kan een Nederlands geregistreerd partnerschap in het buitenland tot onverwachte situaties leiden. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14040 of stuur een e-mail naar burgerzaken@eindhoven.nl. Of kom langs op het Inwonersplein. 

Let op
Per 1 januari 2018 zijn de regels rondom de gemeenschap van goederen bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap veranderd. De gemeenschap van goederen is een beperkte gemeenschap van goederen geworden. Dit heeft consequenties voor de verdeling van bezittingen en schulden van voor het huwelijk of partnerschap. Ook heeft het gevolgen voor schenkingen/giften die een van jullie krijgt tijdens jullie huwelijk of partnerschap. Kijk voor informatie over de wijzigingen op rijksoverheid.nl.

We wensen jullie alvast veel geluk en een prachtige dag. Willen jullie de aankondiging en keuze van datum, tijd en locatie liever persoonlijk bespreken? Dan zijn jullie daarvoor iedere werkdag welkom op het Inwonersplein (Stadskantoor) tussen 09.00 en 13.00 uur. Je kunt gewoon binnenlopen. Ook met alle andere vragen rondom trouwen en geregistreerd partnerschap in Eindhoven ben je bij ons welkom.