Wil je van deze regeling gebruik maken? Let op: de inrichting van jouw winterterras moet voldoen aan alle voorwaarden die hieronder staan beschreven. Deze voorwaarden gelden voor alle horecaondernemers in Eindhoven. Voldoet jouw terras niet aan de voorwaarden? Kijk eerst of je dit alsnog kunt realiseren. Heb je vragen? Neem contact op met het ondernemersloket. Kijk voor meer informatie op de pagina Ondernemersloket coronavirus.
Uitgangspunten algemeen
Bij de exploitatie van een terras moet je de voorschriften die op grond van de Noodverordening Covid-19 Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost alsmede de voorschriften voortvloeiend uit de Noodwet Covid19 te allen tijde in acht nemen. Voor de inrichting van de beschikbare schaarse ruimte hanteren we de volgende uitgangspunten:
Veiligheid staat voorop
Veiligheid gaat voor economische activiteit. Dat betekent dat we op een (verkeers)veilige manier voldoende afstand bieden voor fietsers, voetgangers, automobilisten, hulpdiensten (richtlijn 4,5m) en mensen met een beperking (richtlijn 1,5m obstakelvrije ruimte op trottoir ed.). Dit betekent ook dat voetgangers en fietsers op een veilige 1,5m afstand van de terrasbezoekers moeten kunnen passeren.
Verplaatsen gaat voor verblijven
We maken eerst ruimte voor verplaatsen, daarna pas voor verblijven. Wel dient er ruimte te zijn voor wachtrijen.
We herverdelen de schaarse ruimte tijdelijk
We nemen tijdelijke maatregelen. Deze zijn snel te realiseren en eenvoudig weer op te heffen. De openbare ruimte moet veilig, toegankelijk en overzichtelijk blijven Dit geldt ook voor noodsituaties, maak een plan over hoe te om te gaan met op- en ontruimen. We gaan niet over tot herinrichting. Schaarse ruimte wordt in beginsel beschikbaar gesteld aan lokale economische activiteiten.
We maken onderscheid tussen gevelterrassen en eilandterrassen
Sinds uiterlijk 31 oktober zijn de gevelterrassen weer teruggegaan naar de omvang zoals die op de Drank- en horecavergunning of Exploitatievergunning is aangegeven. De verruiming van de terrassen die vanaf 1 juni was toegestaan, is daarmee teruggedraaid. Terrasoverkappingen van de gevelterrassen worden tijdelijk en onder voorwaarden (zie hierna) toegestaan. Voor de eilandterrassen, dit is een terras wat niet direct tegen de gevel is gelegen en dat door een stuk openbare ruimte (pad, weg of doorgang) gescheiden is van de horeca inrichting, kunnen apart plannen worden ingediend. Deze ‘specials’ worden afzonderlijk beoordeeld.
Voorwaarden tijdelijke winterterrassen
- Allereerst overleg je de tijdelijke uitbreiding van het terras met en/of de omgeving betrokken. Denk hierbij aan collega-ondernemers, omwonenden en buren. Dit is verplicht.
- Voor eilandterrassen (zoals bijvoorbeeld op de Markt) kunnen plannen worden ingediend als een zogenaamde ‘special’. Plannen/ideeën voor deze tijdelijke ‘specials’ worden ingediend bij de eigen horecavereniging (indien actief). De betreffende vereniging bekijkt in eerste instantie de plannen voor de specials in hun gebied en draagt zorg voor afstemming met collega’s en omwonenden. De geaccordeerde / gedragen plannen voor de ‘specials’ worden door de SHE/KHN gebundeld doorgeleid naar de gemeente. De gemeente Eindhoven ontvangt de ‘specials’ en beoordeelt deze in afstemming met de hulpdiensten. Het streven is om binnen 2 weken duidelijkheid te geven
- Op jouw exploitatie of drank- en horecavergunning heb je al een terras.
- Alleen jouw vergund terras mag je overkappen, de overkapping blijft binnen de terrasmaat.
- Het overkapte gevelterras is minimaal aan één zijde helemaal open
- Je hebt vanuit jouw horecazaak altijd fysiek zicht op het gehele terras.
- Het tijdelijke winterterras mag geen (nood)uitgangen belemmeren. Alle (nood)uitgangen die uitkomen op het terras (dus ook van alle andere in gebruik zijnde functies dan de eigen horecafunctie) dienen tot aan de openbare weg een vrije doorgang te hebben van 1,5m
- Wanneer je een nieuwe tijdelijke overkapping wilt plaatsen, dien je constructieberekeningen + -tekeningen (geen schetsen) te overleggen, door te mailen naar ondernemersloket@eindhoven.nl. Ook als het bedrijf wat de overkapping plaatst, gecertificeerd is, dienen toch eerst tekeningen te worden overlegd.
- Je schenkt geen alcohol op het terras als je geen drank- en horecavergunning hebt. Dit geldt ook wanneer je deelneemt aan een gezamenlijk terras.
- Bestaande terrasverwarming is toegestaan in het tijdelijke winterterras.
- Je wordt verzocht zeer terughoudend om te gaan met het inzetten van extra terrasverwarming. Indien toch terrasverwarming wordt toegepast, dan in eerste instantie passief het terras te verwarmen door middel van dekens, bodywarmers, etc. Bij actieve verwarming d.m.v. een verwarmingstoestel is de inzet van efficiënte technieken gewenst, denk hierbij aan stoelverwarmers met “aanwezigheidsdetectie”, gebruik infraroodstralers en zet groene stroom in. Gasverwarmers zijn niet gewenst en er mogen sowieso geen losse gasflessen op het terras staan. Verwarmingstoestellen maken bij voorkeur onderdeel uit van de overkapping en moeten zodanig worden geplaatst dat bezoekers deze onmogelijk omver kunnen lopen.
- Je mag niets vastmaken aan voorwerpen van de gemeente. Je mag bijvoorbeeld geen terrasschotten of parasols vast maken in de grond of aan bomen etc.
- Het winterterras mag een afscheiding bevatten van maximaal 110 cm hoog, binnen de toegestane terrasmaten. Houd rekening met vluchtwegen en een goede toegankelijkheid voor rolstoelen e.d. en de hulpdiensten.
- Aan de tijdelijk toegestane situatie kun je geen rechten ontlenen voor permanente terrasuitbreiding of gebruik van overkappingen.
- Je bent jezelf ervan bewust dat risico’s en aansprakelijkheid rondom de eilandterrassen (specials) of de overkappingen van gevelterrassen bij jou als horecaondernemer ligt.