Wil je van deze regeling gebruik maken? Meld dit dan aan ons via ondernemersloket@eindhoven.nl.
Let op: de inrichting van jouw terras moet voldoen aan alle voorwaarden die hieronder staan beschreven. Deze voorwaarden gelden voor alle horecaondernemers in Eindhoven. Voldoet jouw terras niet aan de voorwaarden? Kijk eerst of je dit alsnog kunt realiseren. Heb je vragen? Neem contact op met het ondernemersloket. Kijk voor meer informatie op de pagina Ondernemersloket coronavirus.
Uitgangspunten algemeen
De gemeente Eindhoven biedt de horeca de mogelijkheid om tijdelijk terrasruimte uit te breiden zodat bedrijven in het kader van economisch herstel, de verdiencapaciteit kunnen laten terugveren. Het gaat hierbij om tijdelijke verruimingen die gelden tot uiterlijk 31 oktober 2022. Dat kan ook betekenen dat versoepelingen die eerder genomen zijn, weer teruggedraaid worden als de situatie daarom vraagt. Bij de exploitatie van een (verruimd) terras moet de ondernemer de voorschriften voortvloeiend uit Tijdelijke wet maatregelen covid-19 te allen tijde in acht nemen.
Terrasregels blijven onverkort van toepassing tenzij hier anders genoemd.
Voor het verdelen van de beschikbare schaarse ruimte hanteren we de volgende uitgangspunten:
- Veiligheid staat voorop
Veiligheid gaat voor economische activiteit. Dat betekent dat we op een (verkeers)veilige manier voldoende afstand bieden voor fietsers, voetgangers, automobilisten, hulpdiensten (richtlijn 4,5m) en mensen met een beperking (richtlijn 1,5m obstakelvrije ruimte op trottoir ed.).
-
Verplaatsen gaat voor verblijven
We maken eerst ruimte voor verplaatsen, daarna pas voor verblijven. Wel dient er ruimte te zijn voor wachtrijen. - We herverdelen de schaarse ruimte tijdelijk
We nemen tijdelijke maatregelen. Deze zijn snel te realiseren en eenvoudig weer op te heffen. De openbare ruimte moet veilig, toegankelijk en overzichtelijk blijven Dit geldt ook voor noodsituaties, maak een plan over hoe te om te gaan met op- en ontruimen. We gaan niet over tot herinrichting. Schaarse ruimte wordt in beginsel beschikbaar gesteld aan lokale economische activiteiten.
Voor alle terrasuitbreidingen geldt dat horecaondernemers deze afstemmen met ondernemers in de buurt. Ook omwonenden worden vooraf geïnformeerd door de horecaverenigingen (indien actief) of horecaondernemers en daarbij worden afspraken gemaakt over (telefonische) bereikbaarheid.
Collectieve gebiedsplannen
Wij verzoeken de ondernemers- / horecaverenigingen om een collectieve aanpak voor uniformiteit. Je kunt deze plannen indienen via ondernemersloket@eindhoven.nl. De gemeente Eindhoven maakt het mogelijk om van uitbreiding van terras aan te vragen voor de start van het terrasseizoen per 1 maart 2022. Het aanvragen was mogelijk tot en met 2 februari. Bij de aanvraag voeg je een tekening toe op schaal of met duidelijke maatvoering. Op deze tekening is de routing op het terras aangeven, indien aparte in- en uitgang is deze duidelijk herkenbaar, één of twee richtingen verkeer is duidelijk zichtbaar.
Voorwaarden tijdelijke terrasuitbreidingen (niet limitatief)
- Ga om te beginnen eerst het gesprek aan met je omgeving. Overleg met jouw collega-ondernemers, omwonenden, jouw buren. Maak afspraken over (telefonische) bereikbaarheid.
- Je mag alleen een terras uitbreiden als er reeds een terras op jouw Exploitatie- of Alcoholvergunning staat. Je dient aansluitend op dit terras uit te breiden waarbij achterterrassen en dakterrassen niet mogen worden uitgebreid in dit kader in verband met impact op leefomgeving (met name geluid).
- Een uitbreiding van ca. 25% van het huidige terrasoppervlak is toegestaan. Indien je meer uitbreiding wenst, dien je een plan in ter beoordeling via ondernemersloket@eindhoven.nl (inclusief tekening op schaal of met duidelijke maatvoering).
- Je dient te allen tijde fysiek zicht op het gehele terras te kunnen hebben vanuit jouw inrichting.
- Bij het gebruik van ruimte voor de gevel van anderen geldt dat hun instemming noodzakelijk is.
- Alle (nood)uitgangen die uitkomen op het terras (dus ook van alle andere in gebruik zijnde functies dan de eigen horecafunctie) dienen tot aan de openbare weg een vrije doorgang te hebben van 1,5m.
- Wanneer individuele horecaondernemers op dezelfde plek het terras willen uitbreiden, moeten zij dit onderling afstemmen.
- Het schenken van alcohol op terrassen bij horecabedrijven zonder Alcoholvergunning wordt niet toegestaan, ook niet als zij deelnemen aan een gezamenlijk terras.
- Bij de uitbreiding van 25% mag je niet zonder meer gebruik maken van groen, plantsoenen en parkeerplaatsen.
- Je mag een parasol of overkapping, niet zijde een bouwwerk, plaatsen op het tijdelijk terras. De afmetingen van de parasol of overkapping moet binnen de terrasmaat blijven. Je moet de parasol(s) of overkappingen kunnen verplaatsen of verwijderen. Je mag ze niet vastmaken aan de weg, bomen of zonder toestemming aan verkeersmeubilair of andere elementen. Bouwwerken zijn niet toegestaan. Het terras mag worden afgescheiden door het plaatsen van een afscheiding van maximaal 110 cm hoog, welke binnen de toegestane terrasmaten dient te staan. Wel dien je rekening te houden met vluchtwegen en een goede toegankelijkheid voor rolstoelen ed. en de hulpdiensten.
- Mobiele terrasverwarmingen zijn niet toegestaan op de uitbreidingen van terrassen. We verzoeken met klem om gebruik te maken van minder belastende verwarmingsmethoden.
- Het plaatsen van afrasteringen/omheiningen om het terras zijn in het kader van maatregelen omtrent covid en de daaruit voortvloeiende crowd control niet noodzakelijk en met die reden ook niet toegestaan.
- Brandkranen, evenementenkasten, infozuilen en overig straatmeubilair moeten te allen tijde vrij bereikbaar zijn. Je mag niets vastmaken aan voorwerpen van de gemeente. Je mag bijvoorbeeld geen terrasschotten of parasols vast maken in de grond of aan bomen etc..
- Aan de tijdelijk toegestane situatie kun je geen rechten ontlenen voor permanente terrasuitbreiding.
- Risico’s en de aansprakelijkheid rondom de tijdelijk verruimde terrassen liggen bij jou (de verzoeker).