Weg onderweg

Ga je naar school, de stad in of naar de sportvereniging? Dan pak je natuurlijk de fiets of brommer. Met de campagne Weg Onderweg roepen we jou op om je telefoon weg te stoppen wanneer je deelneemt aan het verkeer. Dan houd je je aandacht maar bij één ding, en dat is de weg. Dat is wel zo veilig! Het maakt niet uit waar je hem wegstopt: onder in je tas, in je broekzak, in je sportsok of onder je pet, zolang je je telefoon maar niet in je hand hebt. Stop je telefoon dus Weg Onderweg!

Tijdens de kick-off op het Eckart College op vrijdag 11 maart werd #wegonderweg geïntroduceerd door wethouder Monique List en influencer Thomas Brok, beter bekend als Korthom. De verkeersveiligheidskennis van de leerlingen werd getest. Daarnaast konden leerlingen door een afleidingssimulator ervaren wat telefoongebruik voor effect heeft op hun aandacht op de weg tijdens het fietsen.  

Ga voorbereid op pad
Samen met Thomas Brok vertelde wijkagent Ronald Vinck tijdens de kick-off over de gevolgen van afleiding onderweg: “Ik zie op dagelijkse basis mensen die niet hun aandacht op het verkeer hebben. Alleen onderweg hierheen zag ik al 3 mensen die gebruik maakten van hun telefoon op de fiets. Maar het wordt steeds drukker in Eindhoven, en ongeluk zit in een klein hoekje. Je bent toch snel geneigd om even te kijken; dan mis je het rode verkeerslicht en mis je de auto die van rechts komt. Iedere dag gebeurt dit helaas weer.”

Als je onderweg een tekst leest of typt is de kans op een ongeval 6 keer groter. Doe je je telefoon weg onderweg, dan houd je je aandacht bij het verkeer en laat je je niet afleiden door appjes, social media of je navigatie. Stop je telefoon weg onderweg en ga voorbereid en zonder afleiding op pad! Dat is niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor anderen.

Over de campagne

Weg Onderweg is een initiatief vanuit de Gemeente Eindhoven. Met de campagne Samen maken we Eindhoven Veilig willen we laten zien wat Eindhovenaren zelf kunnen doen om de verkeersveiligheid in de stad te verbeteren.

Weg Onderweg is ook een onderdeel van de landelijke MONO campagne. MONO staat letterlijk voor één of alleen. In de campagne gaat het erom met één ding bezig te zijn: als je rijdt, houd je je aandacht op één ding en dat is het verkeer. MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van appjes of social media posts.