Hoe ziet het definitief ontwerp van de Boschdijk eruit?
De ‘nieuwe Boschdijk’ is aantrekkelijk voor voetgangers en fietsers, maar blijft ook een belangrijke route voor verkeer. De straat bestaat straks uit een hoofdrijbaan met aan beide kanten een parallelweg. Dit is een smalle weg naast de hoofdrijbaan. Deze parallelwegen en de hoofdrijbaan worden van elkaar gescheiden door groen. De nieuwe inrichting is veilig, groen en klimaatbestendig en draagt bij aan een gezondere leefomgeving. Hiermee wordt de Boschdijk een groene stadsboulevard, waar je ook fijn aan kunt wonen!
De belangrijkste punten op een rij:
- Op vijf plekken komen oversteekplaatsen (middengeleiders) om veiliger over te kunnen steken en hardrijden te beperken
- Naast de hoofdrijbaan komt aan beide kanten een parallelweg met tweerichtingen voor de fiets en éénrichtingsverkeer voor de auto
- De hoofdrijbaan zorgt ervoor dat de stad bereikbaar blijft voor lokaal verkeer
- De parallelwegen en de oversteekplaatsen bieden ruimte en gemak aan voetgangers en fietsers. Langs de parallelwegen wordt geparkeerd
- De maximumsnelheid op de hoofdrijbaan is 50 km/uur en 30 km/uur op de parallelwegen
- Er komt 8.400 m2 aan groen, ruim twee keer zoveel dan nu aanwezig is
- Er komen 100 bomen, bijna twee keer zoveel dan nu.
- Wadi’s tussen de hoofdrijbaan en parallelweg voorkomen wateroverlast. Het groen wordt hiervoor plaatselijk verlaagd. Schoon regenwater blijft er tijdelijk (maximaal 72 uur) staan
- Er komen voldoende parkeerplaatsen (147) voor bewoners en bezoekers van de Boschdijk, maar de parkeerdruk tijdens wedstrijddagen van PSV of de Woenselse Markt wordt niet gefaciliteerd.
- De verkeerslichten bij het Marconiplein, de Zernikestraat en de Pastoor Petersstraat blijven staan
Verkeer & parkeren
Voetgangers
- De voetpaden liggen langs de gevels en krijgen grijze betontegels van 30 bij 30 centimeter.
- Er komen in totaal vijf oversteekplekken met een middengeleider. Een middengeleider is een verhoging of markering op de weg. Dit maakt het oversteken een stuk veiliger. De oversteekplekken liggen ter hoogte van de zijstraten:
- Gemmastraat - De Ruiterstraat
- Peperstraat - van Kinsbergenstraat
- Zoutstraat - Kaneelstraat
- Bondstraat
- Zernikestraat
Fietsers
-
Westkant Boschdijk (kant Jumbo):
Hier kun je straks in twee richtingen fietsen, nu is dat nog één richting. Van het Marconiplein tot de Gemmastraat en van de Zernikestraat tot de Pastoor Petersstraat doe je dit via een vrijliggend tweerichtingenfietspad. En tussen de Gemmastraat en Zernikestraat doe je dit in beide richtingen op de parallelweg. -
Oostkant Boschdijk (kant Rabobank):
Op een groot deel van de oostkant van de Boschdijk kun je ook twee richtingen op fietsen. Zo fiets je straks van de De Ruijterstraat tot de Nieuwe Fellenoord in beide richtingen. Alleen van De Ruijterstraat tot Marconiplein en van Nieuwe Fellenoord tot de Pastoor Petersstraat liggen eenrichting fietspaden, om conflicten met overig verkeer te voorkomen.
Bij de Zernikestraat blijft een fietsoversteek met verkeerslichten, net als nu. Bij de Peperstraat – Van Kinsbergenstraat komt een fietsoversteek zonder verkeerslichten. De overige drie oversteekplaatsen voor voetgangers zijn niet ingericht voor fietsers. Daar kun je veilig oversteken met de fiets aan de hand.
Gemotoriseerd verkeer
- De Boschdijk krijgt een hoofdrijbaan, met een rijstrook voor beide richtingen. Aan beide kanten komt een parallelweg.
- Op de hoofdrijbaan geldt een maximumsnelheid van 50 km/uur
- Op de parallelwegen 30 km/uur
- De Boschdijk blijft een toegangsweg voor lokaal verkeer naar het centrum. Dit verkeer gaat via de hoofdrijbaan.
- De parallelwegen bieden ruimte en gemak aan voetgangers en fietsers. Op deze straten is de auto te gast. Langs de parallelwegen wordt geparkeerd.
- Voor een goede doorstroming en voldoende overzicht op kruisingen (verkeersveiligheid) krijgen de parallelwegen extra op- en afritten ter hoogte van De Ruijterstraat, Peperstraat, Van Kinsbergenstraat en Bondstraat.
- De meeste zijstraten sluiten op dezelfde manier aan als nu het geval is. De verkeerscirculatie en rijrichting wijzigen niet. Bij twee zijstraten verandert de verkeerssituatie ten behoeve van de doorstroming en verkeersveiligheid. Dit zijn:
- De Peperstraat: vanuit zuidelijke richting kun je na de herinrichting de Peperstraat niet indraaien. Voor deze route moet je keren ter hoogte van de Gemmastraat.
- De Bondstraat: deze zijstraat sluit via de parallelweg aan op de Boschdijk.
- De huidige inritten blijven bereikbaar.
- Bij de inrit van de Jumbo-parkeerplaats wordt de stoep verbreed voor beter overzicht.
Parkeren
- Aan de Boschdijk komen minder parkeerplaatsen dan eerst (van 197 nu naar 147 straks). Uit parkeertellingen en gesprekken met omwonenden blijkt dit aantal parkeerplekken genoeg voor bewoners en bezoekers van de Boschdijk. We maken geen extra parkeerplaatsen voor bezoekers aan de Woenselse Markt of de binnenstad.
- Het grootse deel van de parkeerplaatsen zijn langsparkeervakken. Die liggen aan beide kanten van de parallelweg.
- Aan de oostelijke parallelweg komen gestoken parkeerplaatsen, tussen de Van Kinsbergenstraat en Nieuwe Fellenoord. Dit omdat hier het meest geparkeerd wordt. Gestoken parkeerplaatsen zijn plekken met een schuine hoek, zoals nu ook aanwezig.
- De parkeerplaatsen aan de woningkant krijgen donkergrijze betonstraatstenen.
- De parkeerplaatsen aan het groen krijgen een groene uitstraling. Roosters zorgen voor voldoende stevigheid en in de openingen kan gras groeien.
Groen
Bomen
- De hoofdrijbaan en de parallelwegen worden van elkaar gescheiden door groenstroken met bomen.
- In totaal komen er 100 bomen bijna twee keer zoveel dan nu.
- De bomen plaatsen we niet in een strakke lijn en we kiezen voor veel verschillende soorten. Zo trekken we de natuurlijke, groene beleving die de Boschdijk buiten de ring heeft, ook de stad in.
- De gezonde bomen worden zoveel mogelijk behouden en in een paar gevallen verplaatst. De bomen met een slechte gezondheid worden gekapt. In de wadi’s (verlaging in het groen voor waterberging) komen nieuwe bomen. Dit worden soorten die goed tegen natte voeten kunnen.
Plantvakken
De Boschdijk wordt een groene stadsboulevard. Extra groen zorgt voor een klimaatbestendige straat en een gezondere leefomgeving. Tussen de hoofdrijbaan en de parallelwegen komen brede groenstroken, de grotere middenbermen worden aangeplant en op verschillende plekken tussen trottoir en parkeerplaatsen komen plantvakken. De beplanting bestaat uit een mix van vaste planten en siergrassen.. Al met al komt er 8.400 m2 groen. Veel meer dan de huidige 4.000 m2. Het bestaande groen wordt vervangen en krijgt een frisse uitstraling met een grotere meerwaarde voor de biodiversiteit.
Geveltuintjes
Op veel plekken is er voldoende ruimte voor een geveltuintje. Een geveltuintje is een smal tuintjes (ca. 50 cm.) tegen de gevel en op openbaar gebied. De eigenaar of huurder zorgt voor het onderhoud. Uit gesprekken met de eigenaren bleek hier veel interesse voor te zijn. De geschikte plekken voor een geveltuin staan op het definitief ontwerp aangegeven. Bij de Jumbo-supermarkt, Huisdierenvoordeelshop en op meerdere plekken aan de oostzijde van de Boschdijk, brengen we de geveltuintjes tijdens de uitvoering van de herinrichting Boschdijk aan. Dit doen we in overleg met de eigenaar. Op de andere plekken kunnen eigenaren of huurders ook tuintjes aanvragen en aanbrengen. Lees hier meer over Geveltuintjes.
Water
Waterberging
In het groen tussen de hoofdrijbaan en de parallelwegen komen beplante wadi’s. Dit zijn verlagingen in het groen waar tijdelijk water in kan staan. Bij normaal weer staat er geen water in de wadi. Bij piekbuien staat hier een paar uur tot maximaal een paar dagen water. Omdat we het water in het groen opvangen, is er minder wateroverlast op straat en rondom de huizen en appartementen.
Meubilair
Lantaarnpalen
De hoofdrijbaan wordt verlicht door hoge lantaarnpalen met ledverlichting. Hiervoor gebruiken we de huidige masten. Langs de parallelwegen komen lagere lantaarnpalen. De armatuur (lamp) is vernieuwend, toekomstgericht en heeft een modern uiterlijk. Het past daarmee goed bij de moderne architectuur van de Boschdijk. Overdag is het armatuur transparant en ‘s nachts zorgt het voor levendige verlichting zonder de donkere lucht te verstoren.
Bankjes
Er komen geen bankjes. Uit de enquêteresultaten en gesprekken met de Denktank blijkt dat de Boschdijk geen straat is om te verblijven.
ontwerp in beeld
Bekijk het ontwerp en de beelden van hoe het gaat worden:
Wat waren de reacties op het voorlopig ontwerp?
Tijdens de informatieavond in oktober, via de website en via social media hebben wij vragen en opmerkingen ontvangen over het voorlopig ontwerp. De reacties op het voorlopig ontwerp zijn beoordeeld en worden verwerkt in het definitief ontwerp. Zodra dat gereed is, vind je het op deze site.
We hebben veel positieve reacties ontvangen op het voorlopig ontwerp, vooral over het toevoegen van extra groen, de oversteekplaatsen en de ruimte voor fietsers. De reacties over het parkeren waren meer verdeeld, vooral omdat een aantal parkeerplaatsen verdwijnt.
Het definitief ontwerp blijft in grote lijnen hetzelfde als het voorlopige ontwerp. Wel wordt opnieuw gekeken naar de inrichting van een aantal kruispunten en extra snelheidsbeperkende maatregelen. We wijzigen het aantal parkeerplaatsen niet, omdat uit een parkeertelling blijkt dat het voorgestelde aantal (147) voldoende is voor bewoners en bezoekers aan de Boschdijk en zo is er meer ruimte is voor groen.
In onderstaand rapport vindt je alle reacties op het voorlopig ontwerp, inclusief de antwoorden op de gestelde vragen.
-
Rapportage samenspraak voorlopig ontwerp (3.64 MB)
Waarom krijgt de Boschdijk een nieuwe inrichting?
De bestrating van de Boschdijk is versleten en het straatbeeld ziet er niet aantrekkelijk uit, omdat er weinig groen is. De rommelige inrichting, beperkte oversteekbaarheid en de dominantie van auto’s maakt de huidige inrichting niet prettig voor voetgangers en fietsers. Met de nieuwe inrichting willen we de verkeersveiligheid verbeteren voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Ook gaan we zorgen voor een betere berging en afvoer van regenwater.
De Boschdijk is een straat waar veel entrees van woongebouwen aan liggen. Daarnaast vind je in de dichtbevolkte buurt verschillende bestemmingen zoals restaurants, openbaar vervoer en winkels op loopafstand. Ook is het een belangrijke route naar het stadscentrum. Reden genoeg om in het nieuwe ontwerp de behoefte van de gebruikers weer in balans te brengen!
Wat vonden bewoners vooraf belangrijk bij de herinrichting van de Boschdijk?
Voordat we van start gingen met het voorlopig ontwerp zijn we de buurt in gegaan. Met als doel wensen en verlangens ophalen rondom de herinrichting van de Boschdijk.
Enquêteresultaten
Zo zijn we begonnen met een enquête, die is ingevuld door ongeveer 160 geïnteresseerden. Hieronder vind je de resultaten:
- Belangrijk:
- Opknappen Boschdijk (94%)
- Meer groen (90%)
- Voorkom hardrijden (85%)
- Meer ruimte voor de fietser (85%)
- Oversteken (81%)
- Minder overlast (79%)
- Minder belangrijk:
- Verblijven (41%)
- Voldoende parkeren voor bezoekers en bewoners (45%)
- Meer ruimte voor voetganger (53%)
- Wateroverlast aanpakken (55%)
- Verbinding Hemelrijken – Limbeek (56%)
Denktank
Ook hebben we een oproep gedaan aan de buurt om met ons mee te denken. Een groepje van negen mensen meldde zich aan, met omwonenden uit Limbeek en Hemelrijken en bewoners van de Boschdijk. Met deze Denktank zijn we vijf keer samengekomen.
Met de Denktank is vooral gesproken over:
- Een mooie groene straat
- Een veilige straat met minder overlast en goede oversteekplaatsen
- Verkeer rijdend over de parallelwegen in beide richtingen
Eind september is het voorlopig ontwerp gepresenteerd aan de Denktank. Zij staan achter de ontwerpkeuzes op het gebied van parkeren, fietsverkeer, groen en oversteken.
Wat is de planning en waar vind ik meer informatie?
Planning |
Start |
Gereed |
Ontwerp |
april 2021 |
maart 2022 |
Werkvoorbereiding en aanbesteding |
maart 2022 |
oktober 2022 |
Uitvoering |
begin 2023 |
juli 2023 |
Nieuwsbrieven
Hieronder vind je de nieuwsbrieven die verstuurd zijn aan de buurt:
- Nieuwsbrief Boschdijk (mei 2021)
- Nieuwsbrief Boschdijk (oktober 2021)
- Nieuwsbrief Boschdijk (december 2021)
- Nieuwsbrief Boschdijk (juni 2022)
Contactinformatie
Heb je nog vragen? Stuur een mail naar projectleider Tom Langendijk via boschdijk@eindhoven.nl.