
Op ons ontwerpvoorstel hebben we een aantal reacties gehad. Onder 'Hoe gaat het eruit zien' kun je de reacties en het definitieve ontwerpvoorstel bekijken.
Hoe gaat het eruit zien?
Vanaf 11 april 2023 hebben we het voorlopig ontwerp van de Kloosterdreef gepresenteerd plus een aparte tekening van de vergroening van de ‘Hoek Fluwijnstraat’. Na het afronden van de samenspraak is het definitieve ontwerp op de website gezet. Het definitieve ontwerp van de ‘Hoek Fluwijnstraat‘ is toen niet geplaats. We hebben daarom de website geactualiseerd.
Fietspaden asfalteren
De Kloosterdreef heeft aan beide zijden vrijliggende fietspaden. Deze fietspaden worden tussen de Pastoriestraat en Europalaan vernieuwd door rood asfalt.

De breedte van het fietspad blijft ongewijzigd. Alle opsluitbanden tussen het voet- en fietspad vervangen we door schuine banden, omdat deze versleten zijn. Hierdoor wordt het fietspad verkeersveiliger. Verder wordt de waterafvoer (straatkolken) verplaats naar de rand van het fietspad.
Op de Pastoriestraat-Kronehoefstraat nemen we een gedeelte van het fietspad aan beide zijden mee, zodat er een goede aansluiting wordt gemaakt. Bij de aansluiting Robbenstraat-Kloosterdreef wordt het fietspad uitgebogen. Dit hoort bij het project Herinrichting Robbenstraat. Om praktische redenen wordt het in dit project meegenomen.
Op de kruising Runstraat-Kloosterdreef liggen nu klinkers in het fietspad. Dit wordt ook vervangen door rood asfalt. Op de kruising de wegmarkering buiten het fietspad gelegd om de zichtbaarheid van het fietspad te vergroten en ook om het comfort voor de fietser optimaal te houden. Bij de kruispunten Fluwijnstraat en Imkerstraat is het fietspad geasfalteerd. Dit blijft zo, alleen het bovenste laagje asfalt wordt vernieuwd. De rijbaan van de Kloosterdreef wordt niet vernieuwd. Deze is nog niet aan onderhoud toe. We frissen de markering van de Kloosterdreef wel op, zodat het er weer duidelijk uit gaat zien.
Meer ruimte voor bomen en groen
We willen in de Kloosterdreef inzetten op een flinke vergroening. De bomen zijn onderzocht. Hieruit blijkt dat niet alle bomen gezond en vitaal zijn. Om de fietspaden te asfalteren, moeten we 8 bomen kappen. Hierover hebben we overleg gehad met Trefpunt Groen Eindhoven. We compenseren door 7 nieuwe exemplaren Linde bomen te planten. Van de 8 te kappen bomen worden er 6 op dezelfde locatie vervangen. Twee bomen komen niet terug om zo de grote bomen in de nabijheid meer groeiruimte te geven. Er komt één extra boom op de hoek bij de Pastoriestraat.
De wijk waarin de Kloosterdreef ligt heeft weinig groen, waardoor een groene straat kan bijdragen tot een prettiger woon- en leefklimaat. Daarom hebben we een aanvullend groenplan gemaakt. Om te zorgen dat de boomwortels beperkte problemen gaan opleveren voor de asfaltverharding en te zorgen voor een verbetering van het aanwezige groen, worden er grotere boomplantvakken gemaakt. Hierdoor worden de boomvakken met elkaar verbonden. Er wordt tot ongeveer 1 meter diepte betere boomgrond aangebracht. Voor de kerk wordt naast een groter boomplantvak ook onder de verharding speciaal zand aangebracht dat goed is voor de grote boom die daar staat (Plataan).
Op de hoek Fluwijnstraat-Kloosterdreef komt een nieuw bouwplan. Met de ontwikkelaar van het bouwplan is afgesproken dat er in groen wordt geïnvesteerd (groene compensatie). Het plan bestaat uit twee kleine plantvakken met lage beplanting. Bomen zijn niet mogelijk vanwege de aanwezige kabels en leidingen.
Samenspraak
Naar aanleiding van de samenspraak hebben we een aantal meldingen ontvangen. De verschillende vragen zijn terug te lezen in het document ‘Reacties en antwoorden’. De meldingen gaan over de bereikbaarheid van een garage, het op één niveau kunnen oversteken op de kruispunten, de verkeersveiligheid van de oudere en mindervalide bewoners, over de zebra en de inrit naar een parkeerplaats.
Definitief ontwerp
De reacties hebben geleid tot een aanpassing van het ontwerpvoorstel. In het definitieve ontwerp hebben we de plekken aangeduid waar we de stoepbanden op één niveau aanleggen, het plaatsen van een attentie verhogend verkeersbord en het aanpassen van de inrit. Bekijk het Definitief Ontwerp hieronder.
Kapvergunning
Het doel van het ontwerpvoorstel is om naast het vernieuwen van de fietspaden ook het groen in de Kloosterdreef te verbeteren. We voegen meer groen toe. Om het fietspad en het groen samen te verbeteren worden er acht bomen gekapt. We planten zeven nieuwe bomen terug, waarvan zes op dezelfde locatie. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden is een kapvergunning nodig. We gaan op korte termijn deze aanvragen. Na publicatie is de vergunning te vinden op de pagina Bekendmakingen.
-
-
Definitief Ontwerp Kloosterdreef (750.22 KB)
-
Definitief Ontwerp Hoek Fluwijnstraat (118.81 KB)
Waarom verandert het?
De huidige fietspaden hebben nu geen hoge kwaliteit doordat de bestrating ongelijk is op veel plaatsen en de afwatering niet altijd goed is. Met het asfalteren van fietspaden verbeteren we de kwaliteit van onze openbare ruimte voor de gebruiker.

Wat is de planning?
In oktober dit jaar starten we met de werkzaamheden op de Kloosterdreef. We verwachten dat we in december klaar zijn met alle werkzaamheden. Het kan natuurlijk zo zijn dat sommige onderdelen meer tijd vergen dan ingeschat, bijvoorbeeld door weersomstandigheden of andere onverwachte omstandigheden. Mocht dit het geval zijn dan, vind je een update op deze pagina.
Waar vind ik meer informatie?
Voor aanvang van de werkzaamheden informeren we je via deze website. Voor vragen over het asfalteren van de fietspaden van de Kloosterdreef kun je contact opnemen met L. Lurvink, projectleider Fietspaden Asfalteren, e-mail l.lurvink@eindhoven.nl.
-
Wijkinfo Kloosterdreef april 2023 (260.52 KB)