
Gebouwen
Goed dat bestaande gebouwen blijven staan. Is er ook een stap bedacht al richting monumentenstatus voor bijvoorbeeld het Boschgebouw?
Momenteel vindt een bouwhistorisch onderzoek plaats naar de gebouwen Bosch (SFF)-, SX, Microlab (SFH) en het Videolab (SFJ). Op basis van de uitkomsten van het onderzoek wordt een ontwikkelvisie per gebouw gemaakt waarin wordt bepaald wat voor soort status deze gebouwen krijgen. |
Wanneer wordt het SX-gebouw gesloopt?
Het contract met de huidige ‘bewoners’ van SX loopt tot 2026. Park Strijp Beheer hecht veel waarde aan het behoud van communities binnen fase 4. Als SX als community wil blijven bestaan, dan is het belangrijk is dat ze zich ook als community verenigen. Ze zijn welkom om mee te denken in toekomstige plannen. Het SX wordt dus niet eerder dan 2026 gesloopt.
Hoe hoog wordt de hoogste toren?
In het bestemmingsplan staat een maximale bouwhoogte. Op één bouwveld wordt de maximale bouwhoogte 130 meter. Daarnaast zitten er nog een paar hoogteaccenten in het plan. Op de maquette is dit goed te zien waar deze accenten zitten.

Hoe wordt (stedenbouwkundig) aansluiting gezocht vanuit fase 4 op Philipsdorp? Aan de Kastanjelaan wordt een lagere zone gecreëerd, maar richting de Lijsterbesbuurt lijkt dat juist niet het geval te zijn.
De zogenaamde eerstelijnsbebouwing is lager dan de tweedelijnsbebouwing. De bebouwing aan de randen van fase 4 zijn lager (ongeveer 3 tot 5 lagen). Dit geldt voor alle randen van het projectgebied en dus ook voor de kant aan de Lijsterbesbuurt. In de tweedelijnsbebouwing is ruimte voor enkele hoogteaccenten. |
Groen & openbare ruimte
In de eerder genoemde fases is het niet gelukt om meer groen toe te voegen in dit gebied. Hoe gaan jullie dit in fase 4 wel realiseren?
Vergeleken met hoe het oude Philipsterrein er voorheen bij lag, hebben we al veel groen toegevoegd. Denk aan het groen op de Torenallee, het grasveld voor het Boschgebouw, de groene daken en de Trudo Toren. In fase 4 hebben we meerdere locaties aangewezen waar groen moet komen. Zo wordt de Torenallee verder doorgetrokken. Ook het grasveld tussen het Boschgebouw en het Glasgebouw blijft bestaan. Daarnaast wordt het Panta Rhei betrokken bij Strijp-S, waardoor het een prominentere rol krijgt met daaromheen groen. Ook is er veel aandacht voor hoogwaardig groen in de omgeving, zoals het park aan de andere kant van het spoor en het Philips de Jongh Wandelpark en (wellicht in de nabije toekomst) landgoed de Wielewaal. Tot slot wordt onderzocht of de daken (vooral het dak van de westvleugel van Microlab) een groene inrichting kunnen krijgen. Mocht je ideeën hebben over de invulling van het groen, stuur je idee in via info@park-strijp.nl. |

Wordt er nagedacht over verdere voorzieningen? Bijvoorbeeld, speeltuin(en), kinderopvang, etc.
De invulling van het groen, speeltuinen, kunst, etc. staat voor een gedeelte nog open. Mocht je goede ideeën hebben dan horen we dit graag via info@park-strijp.nl.
Is er een maquette van Strijp-S fase 4?
Ja, die is er en staat in het Videolab.

Communicatie
Wij worden in de Lijsterbesbuurt behoorlijk overschaduwd door de nieuwe plannen. Waarom worden de direct omwonenden niet geïnformeerd?
Wij informeren zoveel mogelijk bewoners over de plannen. Daarom hebben we ook (een deel) van de lijsterbesbuurt uitgenodigd voor de online informatieavond. Mochten er aanvullende vragen en/of opmerkingen dan ben je van harte welkom bij de inloopmomenten. Ook kun je een mail sturen naar info@park-strijp.nl. |