Hoe vraag ik een vergunning aan voor het aanbieden van deelfietsen of deelscooters?
Je kunt een vergunning aanvragen via vdm@eindhoven.nl.
Voeg bij je aanvraag de volgende 8 bestanden toe:
- Aanvraagformulier (dit document vind je hieronder)
- Bijlage (1): Kopie ID/paspoort zaakvoerder(s), bestuurder(s), en/of vennoten
- Bijlage (2): Inschrijving KvK
- Bijlage (3): Statuten rechtspersoon
- Bijlage (4): Bewijs aansprakelijkheidsverzekering
- Bijlage (5): Bewijs WA verzekering
- Bijlage (6): Ingevuld format vergunning - Plan van aanpak (dit document vind je hieronder)
- Bijlage (7): Kaart Eindhoven - locaties en aantal deelvoertuigen bij start en opschaling/afschaling (dit document vind je hieronder)
De mailbox waar de vergunningsaanvragen voor het aanbieden van deelmobiliteit in Eindhoven binnenkomen, kan een maximum van 20 MB aan bijlagen per email ontvangen. Houd er bij je aanvraag dus rekening mee dat de bijlagen dit limiet niet overschrijden.
Je mag de bijlagen ook via WeTransfer opsturen. Stuur in dit geval naast de WeTransfer ook een aparte mail met daarin het aanvraagformulier. Het tijdstip van binnenkomst van de mail met het aanvraagformulier (niet de WeTransfer met de bijlagen) bepaalt de volgorde van de vergunningsaanvragen.
De vergunningen worden verleend voor een periode van 2 jaar met mogelijkheid tot 1 jaar verlenging. Dit gebeurt op basis van het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan.
De procedure is als volgt:
- 1 april om 10:00 uur gaat de mogelijkheid tot vergunningsaanvraag open. Alle aanvragen die vóór 10:00 uur binnenkomen, worden niet behandeld.
- Vanaf binnenkomst van de aanvraag heeft de gemeente Eindhoven 8 weken de tijd voor toetsing. Deze periode kan éénmalig met maximaal 8 weken worden verlengd.
- Wanneer de aanvraag niet volledig blijkt of er inhoudelijk afstemming nodig is, ontvangt de aanbieder binnen de termijn van 8 weken een verzoek tot aanvulling en krijgt hij een hersteltermijn van 3 weken. Wanneer de aanvraag hierna niet volledig is, wordt de aanvraag buiten behandeling gesteld.
- De exploitatie van de deelvoertuigen moet effectief van start gaan uiterlijk 4 maanden na afgifte van de vergunning. Indien de exploitatie niet uiterlijk 4 maanden na de afgifte van de vergunning van start is gegaan, vervalt de vergunning.
Voorbeeld: Er zijn 3 aanvragen binnengekomen voor elk het maximaal aantal voertuigen per vergunning binnen de voertuigcategorie ‘elektrische deelsnorfietsen’. De 2 aanvragen die als eerst binnen zijn gekomen, worden gecheckt op volledigheid en inhoud. Wanneer er zaken missen, ontvangt de aanbieder een verzoek om aanvulling. Vanaf dan heeft de aanbieder 3 weken de tijd om de aanvraag aan te vullen. Wanneer de aanbieder daarna voldoet aan de voorwaarden wordt de vergunning afgegeven aan de aanbieder. Is dit niet het geval, dan wordt de aanvraag die als 3e bij de gemeente binnenkwam behandeld.
Mocht je aanvullende vragen hebben of behoefte hebben aan een toelichtend gesprek dan kun je mailen naar deelmobiliteit@eindhoven.nl.
- Aanvraagformulier deelmobiliteit vergunning (44.75 KB)
- Format vergunning - Plan van aanpak (136.87 KB)
Wat betaal ik voor een vergunning voor deelfietsen of deelscooters?
Het aanvragen van een vergunning kost €2.000,-. Deze kosten betaal je zodra je aanvraag in behandeling wordt genomen.
Wanneer het maximale aantal vergunningen is behaald voor de categorie waarvoor je vergunning aanvraagt, nemen we je aanvraag niet in behandeling en maak je geen kosten. Wanneer eerdere vergunningsaanvragers afvallen, wordt je aanvraag in behandeling genomen en maak je ook kosten.
De kosten voor het behandelen van de vergunningaanvraag noemen we leges. Dit is een vergoeding voor de kosten die de gemeente maakt voor de behandeling van de vergunning.
Voor hoeveel deelvoertuigen kan ik een vergunning aanvragen?
Dit hangt af van de deelvoertuigcategorie. Kijk voor de aantallen per vergunning per deelvoertuigcategorie in onderstaande tabel:
Deelvoertuigcategorie | Maximaal aantal voertuigen | Maximaal per vergunning |
---|---|---|
Fiets | 1200 | 600 |
Elektrische fiets | 500 | 250 |
Elektrische snorfiets (scooter) * | 400 | 200 |
Elektrische step | 400 | 200 |
Elektrische brommobiel (zoals BIRO) en overige vormen (zoals bakfiets) | 150 | 100 |
* het vergunningenplafond van de deelvoertuigcategorie elektrische snorfiets is bereikt, op dit moment is het niet mogelijk om voor deze categorie een vergunning aan te vragen.
Ik wil deelmobiliteit aanbieden bij mijn ontwikkeling, hoe regel ik dat?
In Eindhoven willen we een stadsbreed netwerk van deelmobiliteit realiseren. Deelmobiliteit bij ontwikkelingen kunnen deel zijn van dit stadsbreed netwerk. We gaan daarom graag met je in gesprek. Neem hiervoor contact op met deelmobiliteit@eindhoven.nl.
Hoe kan ik me als aanbieder aansluiten bij ontwikkelingen van Mobility as a Service?
Als je een vergunning hebt voor het aanbieden van deelmobiliteit in Eindhoven is het nodig dat je je dienst binnen 4 maanden na vergunningverlening ook aanbiedt via de Mobility as a Service app van TURNN.
Om aan te sluiten kun je contact opnemen met TURNN
Mag ik met mijn buurtgenoten (nieuwe) vervoersmiddelen delen en deze in de openbare ruimte stallen?
Dit mag alleen als je hiervoor een ontheffing hebt. We staan als gemeente open voor initiatieven op het gebied van deelmobiliteit en gaan hierover graag in gesprek. Mail hiervoor naar deelmobiliteit@eindhoven.nl.
Waar vind ik meer informatie?
Agenda Deelmobiliteit
In de Agenda Deelmobiliteit, die in april 2019 is vastgesteld, staat hoe we in Eindhoven invulling geven aan deelmobiliteit. Bekijk de samenvattingen (NL en ENG) in de documenten hieronder.
Meer informatie over de regelgeving voor deelfietsen en deelscooters:
- Vastgesteld raadsvoorstel wijziging APV
- Aanwijsbesluit Deelmobiliteit december 2019
- Beleidsregels vergunningen en ontheffingen deelmobiliteit
De beleidsregels deelmobiliteit vind je ook in de pdf-bestanden hieronder.
- Beleidsregels Deelmobiliteit (2.84 MB)
- Samenvatting Agenda Deelmobiliteit (552.66 KB)
- Summary Agenda Shared Mobility (553.96 KB)