Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)
Door de coronacrisis komen steeds meer huishoudens in financiële problemen. Het kabinet creëert daarom de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Deze regeling wordt in de komende tijd verder uitgewerkt en gaat waarschijnlijk in op 1 maart 2021.
Meer informatie vind je op de pagina Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).
Ondernemers en zzp'ers
Ondernemersloket
Voor ondernemers en zzp’ers is een speciaal ondernemersloket. Dat is bereikbaar via eindhoven.nl/ondernemersloket, telefonisch via 040 - 238 42 22 en via het mailadres ondernemersloket@eindhoven.nl.
Hier kunnen ondernemers (ook zzp’ers) terecht met hun vragen over de maatregelen van het nationale noodpakket Economie & Banen en de lokale uitwerking hiervan. Ook kunnen zij een aanvraag indienen voor de lokale regelingen, zoals de tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo). Meer informatie op de pagina Ondernemersloket coronavirus.
Maatschappelijk ondersteuningsfonds
Voor niet-commerciële organisaties die waardevol zijn voor onze stad en nu door de coronacrisis in financiële problemen komen, is er een subsidieregeling. Meer informatie over deze regeling is te vinden op de pagina Subsidie welzijnsorganisaties maatschappelijk ondersteuningsfonds.
Culturele instellingen
De coulanceregeling voor de cultuur subsidies 2020 en 2021 is als volgt:
- Subsidies 2020: Bij de beoordeling van de verantwoordingen over de subsidies 2020 zal met coulance worden gekeken naar geformuleerde prestatie-eisen. We passen geen subsidiekorting toe wanneer de afspraken vanwege de coronacrisis niet worden nagekomen.
- Subsidies 2021:
Bij wijzigingen in programmering of activiteiten die invloed hebben op de prestatie-eisen, wordt hier vanuit Cultuur Eindhoven coulant mee om gegaan. Wijzigingen kunnen gedurende het jaar gemeld worden bij de beleidsmedewerkers of opgenomen in de tussentijdse rapportage 2021.
Regeling 2021
Momenteel werkt de gemeente aan een aparte subsidieregeling voor noodsteun aan makers en niet-gesubsidieerde culturele organisaties. Deze subsidieregeling is conform het raadsvoorstel. Eind maart zal hier meer duidelijkheid over gegeven worden.
Voor vragen over de cultuursubsidies kun je contact opnemen met Stichting Cultuur Eindhoven. Dit kan telefonisch via 040 - 238 4303 of stuur een email naar info@cultuureindhoven.nl.
Maatschappelijk vastgoed en sportaccommodaties
Gezien de lange duur van de coronacrisis heeft het college besloten om tot 1 maart 2021 geen automatische incasso's te versturen aan instellingen die gebruik maken van gemeentelijke gebouwen. De herinneringen en aanmaningen worden t/m 28 februari stopgezet. De verplichting om huur te betalen blijft. Instellingen die in aanmerking komen voor subsidies of steunmaatregelen van het Rijk, moeten kunnen aantonen dat zij huur moeten betalen. Over de termijn waarbinnen de huur moet zijn betaald, kan maatwerk worden afgesproken. De eerdere maatregel, om pas op de laatste dag van de maand te factureren, is vervallen.
Het college heeft besloten de seizoenshuur voor gemeentelijke sportaccommodaties kwijt te schelden voor de periode van 1 maart t/m 31 december 2020 voor 4 categorieën van huurders:
- Sportverenigingen;
- Andere niet-commerciële amateursport- en beweegaanbieders;
Het gaat hier om organisaties die bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven als vereniging of stichting. Beroepssportorganisaties en sportbonden komen niet in aanmerking. - Primair onderwijsinstellingen voor de uren die zij boven de norm afnemen;
- Particulieren.
Meer informatie over de steunmaatregelen voor sportaanbieders vind je op de website eindhovensport.nl.
Woningbouw
De effecten van corona op de woningbouwproductie zijn nog onduidelijk. Aan de projecten in uitvoering wordt buiten nog volop gewerkt. Er zijn echter signalen dat er mogelijk knelpunten ontstaan. Dit vanwege de aanvoer van bouwmaterialen en het al dan niet kunnen beschikken over voldoende personeel (arbeidsmigranten).
Kleinere ontwikkelende partijen en CPO-collectieven benaderen de gemeente. Ze vragen onder andere om uitstel van betaling of verlenging van termijnen in reeds gesloten koopovereenkomsten van gemeentelijke gronden. Dit omdat zij vertraging zien in de planvorming van hun projecten, met name doordat het nu ingewikkelder is om partijen bij elkaar te krijgen en tot besluitvorming te komen. We werken aan een algemene regeling voor dergelijke situaties.
2e lijnszorgaanbieders en gesubsidieerde instellingen in het sociaal domein
De maatregelen van het rijk voor de bestrijding van het coronavirus hebben hun weerslag op de bedrijfsvoering van alle organisaties die actief zijn in het sociaal domein. Dit vraagt grote inventiviteit en aanpassing om te zorgen dat de meest kwetsbare inwoners de zorg krijgen die ze nodig hebben.
Samen moeten we alles inzetten om dit systeem draaiende te houden. We willen voorkomen dat gecontracteerde of gesubsidieerde partners zorgen hebben over tekort aan liquiditeit. Hier ligt een rol voor ons als financier. Alle gecontracteerde partners worden doorbetaald conform lopende afspraken. Wanneer financieringsstromen bij partners achterblijven, kunnen zij een beroep doen op voorfinanciering als de situatie hierom vraagt. Dit in lijn met de productie en vastgelegde afspraken. Vanuit het maatschappelijk belang zoeken we naar maatwerk waar nodig. Wanneer bevoorschotting nodig is om organisaties levensvatbaar te houden, dan nemen wij onze verantwoordelijkheid. Dit in lijn met de oproep van VWS en VNG.
Daarnaast kunnen subsidiepartijen in het sociaal domein mogelijk hun prestatieafspraken niet nakomen. Om hen niet af te rekenen op deze onvoorziene omstandigheden, krijgen zij volgens de subsidie-afspraken doorbetaald.
Meer informatie en veel gestelde vragen m.b.t. corona voor 2elijnszorgaanbieders vind je op de website zorgaanbieders.eindhoven.nl.
Aanvullende maatregelen sociaal domein
Opvang dak- en thuislozen
Er zijn in Eindhoven extra maatregelen genomen om dak- en thuisloze mensen maximaal te ondersteunen en veiligheid te bieden. Dit hebben Springplank040, Neos, Leger des Heils, de straatdokter en de gemeente Eindhoven samen georganiseerd. Het gaat om:
- Het openstellen van de nachtopvang voor dak- en thuislozen die daar normaal gesproken geen recht op hebben.
- Het overdag openstellen van de nachtopvang.
- Een extra locatie om groepen mensen te spreiden zodat er voldoende afstand bewaard kan worden.
- Het inrichten van quarantaine plekken voor daklozen die symptomen van het virus vertonen. Hier kunnen mensen met mogelijke verschijnselen gescreend kunnen worden door de straatdokter.
We hebben dagelijks intensief contact met Springplank, Neos, Leger des Heils en de straatdokter om te monitoren of deze maatregelen genoeg zijn.
Voedselbank
Met de voedselbank hebben wij regelmatig contact over de aanwezigheid van vrijwilligers en over de aanvoer van voedsel. Een actieteam van de ministeries en Voedselbanken Nederland helpt om knelpunten op te lossen. Er is een landelijke eenmalige subsidie van 4 miljoen euro (SZW en LNV) als vangnet voor het calamiteitenfonds. Hierop kan een beroep worden gedaan als dat nodig is.
Actieplan binnenstad
Om nu en in de nabije toekomst te zorgen voor een gastvrije en veilige (binnen)stad, heeft het college ingestemd met het actieplan voor de 'nieuwe' binnenstad. De gemeente, ondernemers uit retail, horeca, cultuur en de creatieve sector en partners als BIZ, Eindhoven365 en DDF hebben de handen ineen geslagen om samen vorm te geven aan deze ‘nieuwe’ binnenstad. Crowd management wordt ingezet om bezoekersstromen in de binnenstad goed te regelen. Op korte termijn werken we het actieplan voor het functioneren van de binnenstad verder uit. Hierbij kijken we ook hoe de gebieden buiten de binnenstad zoveel mogelijk mee kunnen liften op oplossingen of bewezen acties uit het Actieplan Binnenstad.
Mede vanuit het actieplan zien we ook een andere vraag aan de gemeente ontstaan. We zorgen ervoor dat onze dienstverlening past bij de huidige fase van de coronacrisis. Daarom breiden we het ondernemersloket onder meer uit met een meldpunt voor initiatieven vanuit ondernemers. We kijken hoe we binnen de grenzen van rijksbeleid en noodverordeningen maatwerk kunnen leveren om dingen mogelijk te maken.
Evenementen
Evenementen tot 1 januari 2021, die vanuit de gemeente een evenementensubsidie hebben ontvangen en kosten hebben gemaakt voor hun evenement hoeven deze niet terug te betalen. Het restant van de verleende subsidie vordert de gemeente wel terug. Daarnaast hoeven organisatoren geen leges te betalen voor de aanvraag van hun vergunning, als het evenement vanwege de noodmaatregelen niet door mag gaan. Reeds betaalde leges worden teruggestort.
Bekijk voor meer informatie de veelgestelde vragen "Evenementen" op het Ondernemersloket.
Investeringen versnellen
Gemeentelijke werkzaamheden worden versneld. Dit doen we om de negatieve economische effecten van de coronacrisis te verzachten. En we kunnen zo de investeringen door private en andere publieke partijen in de stad op peil houden.
Zo voeren we bijvoorbeeld gepland onderhoud uit in de nu lege gebouwen, sportparken en openbare ruimten. Het gaat ook om werkzaamheden zoals het aanbrengen van een nieuwe rode toplaag op de fietspaden van de Vestdijk, en het - op initiatief van Brabant Water - vervangen van de waterleiding op het Stratumseind. Andere voorbeelden zijn de versnelde uitvoering van de maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid op het Floraplein en het plaatsen van zonnepanelen op 3 multifunctionele accommodaties en het IJssportcentrum.
Voor de (middel)lange termijn kijken we naar de mogelijkheden om gemeentelijke investeringen naar voren te halen. Daarnaast moedigen we derden aan om versneld, op korte termijn, werkzaamheden in de openbare ruimte uit te voeren zodat dit tot minder overlast leidt dan normaal.
Mogelijke extra maatregelen
Behalve de hierboven genoemde sectoren, kunnen ook andere groepen inwoners van onze stad in de problemen komen. De komende periode zijn meerdere maatregelen te verwachten om kwetsbare groepen extra te ondersteunen of juist te ontzien. Dit mede onder invloed van eventuele nog te nemen landelijke maatrelen.
We houden als college stevig vinger aan de pols op de gebieden zoals zorg & welzijn, armoede, werk & inkomen, (maatschappelijk) vastgoed, Brainport, de bouwopgave, detailhandel, horeca, evenementen, de culturele sector, onderwijs en sport. Op al deze gebieden zijn we in contact met onze partners in de stad en bekijken of extra maatregelen essentieel zijn. In het bijzonder kijken we of er ‘uitsmeerregelingen’ of vangnetten nodig zijn voor inwoners, bedrijven of maatschappelijke instellingen die rekeningen van de gemeente niet kunnen betalen.
Het college wil met bovengenoemde en mogelijke toekomstige maatregelen bijdragen aan enige (financiële) verlichting van de gevolgen van de coronacrisis voor de ondernemers, instellingen en inwoners in deze moeilijke en ongewisse tijden. En zo tegemoet komen aan de zorgen die er zijn. Dit vraagt om creativiteit, bestuurlijke lenigheid en gerichte actie. We geloven en ervaren dat de kracht en samenwerking van onze regio ons hierbij gaat helpen om deze crisis het hoofd te bieden.