Column

Minder uitstoot van CO2 kan doordat we in 2050 allemaal van het aardgas af zijn. Dat betekent wat voor een stad als Eindhoven. Maandelijks laat wethouder Rik Thijs zijn licht schijnen over zijn uitdagingen en dilemma’s op dit vlak.

Logboek Klimaat: Lichtpuntjes voor de toekomst

30 april 2020 -  Het zijn bizarre tijden. Uit de persconferenties van premier Rutte blijkt dat we nog lang te maken hebben met de Coronacrisis. Wie had dat gedacht dat bij het ontkurken van de champagne op 1 januari 2020. Een paar maanden later staat niet alleen ons land, maar heel de wereld er heel anders voor.

De zorghelden staan dag en nacht klaar op de IC’s en leraren hebben binnen een paar weken hun werkwijze om les te geven omgeschakeld. Ondernemers hebben noodgedwongen hun onderneming moeten sluiten, van kroeg tot kapperszaak. Thuis werken is de nieuwe norm, en heel triest, uitvaartbranches draaien overuren.

Ga voor de volledige column naar innovationorigins.com

Logboek Klimaat: Zelf nadenken en handelen

30 maart 2020 - De wereld is in de ban van het coronavirus. Wat kan ik zelf doen nu het land op slot is? Ik kan me in ieder geval houden aan de instructies van RIVM, en thuis werken, sociale onthouding en nadenken hoe ik alle maatregelen inpas in mijn leven. Dat geldt voor corona, maar ook voor een heel ander onderwerp: vliegen.

Op social media ben ik aangesproken op een vakantie naar Argentinië vorig jaar. De algemene strekking: een Groenlinks-wethouder klimaat en duurzaamheid hoort niet te vliegen. Één tweet zorgde voor commotie met een boel spin-off, met daarbij allerlei nare, onsmakelijke en persoonlijke verwijten.

Ga voor de volledige column naar innovationorigins.com.

Biomassa een klimaatkiller of transitiebrandstof?

27 februari 2020 - Biomassa, wat is dat nou eigenlijk? Is het nou wel of geen duurzame energie? En hoe zit dat eigenlijk in Eindhoven? Ik lees en hoor en veel over, maar ik wilde het toch ’s met eigen ogen gaan zien. Als het echt een niet-duurzame warmtebron is, een klimaatkiller, dan wil ik dat ook weten. 

Een klimaatkiller omdat het hout van ver komt of dat bomen juist CO2 moeten verminderen en niet verhogen door ze te verbranden. Hoe zit dat in Eindhoven? Op dus naar Meerhoven, waar de biomassacentrale van de gemeente Eindhoven staat om me goed te laten informeren.

Ga voor de volledige column naar innovationorigins.com.

Mijn ketel stijgt bijna op. Wat nu?

22 januari 2020 - Mijn verwarmingsketel maakt rare geluiden, merkte ik op tijdens het kerstreces. Die weken gebruikte ik om noodzakelijk onderhoud aan mijn huis uit te voeren. 

In september ben ik gaan samenwonen en mijn vriend vond het wel tijd om de toch iets té blauwe muren te schilderen en wat doe-het-zelfkasten van de grote Zweedse vriend in elkaar zetten. Best te overzien, leek het. Totdat we een lek constateerden bij de dakkapellen en onze ketel zoveel kabaal maakte dat het leek alsof deze elk moment kon opstijgen. Met een ouder huis krijg je nu eenmaal gebreken en af en toe is het tijd om in je huis te investeren zodat je weer lekker kunt wonen. 

Ga voor de volledige column naar innovationorigins.com.

Logboek Klimaat: Lokale dilemma’s rond een wereldthema

12 december 2019 - Een uitdaging? Ja. Onmogelijk? Nee. Een half jaar geleden startte ik als wethouder klimaat & energie, openbare ruimte & groen in Eindhoven. Met als grootste opgave de komende jaren: de energietransitie in onze stad. Op de vraag of ik als fractievoorzitter van GroenLinks deze nieuwe rol wilde innemen zei ik volmondig ja. In een tijd waar het maatschappelijk debat rondom klimaat en milieu levendiger is dan ooit zit ik het liefst zelf aan de knoppen.

Als wethouder zie ik dat velen in deze mooie stad bezig zijn met dit thema. Kleinschalig, zoals Manon die het initiatief nam om samen met buurtbewoners een gemeenschappelijke tuin aan te leggen, gesteund door “Adopteer een straat”. Of wat grootschaliger: onze vier woningbouwcorporaties die vol overtuiging werken aan het duurzaamheidspact waarin ze samen met de gemeente en huurdersvertegenwoordiging de kansen rondom de energietransitie oppakken.

Ga voor de volledige column naar innovationorigins.com.