Waarom is een nul-emissiezone nodig?
Het klimaatakkoord van Parijs vraagt van iedereen een bijdrage. Zo zorgen we samen voor minder CO₂-uitstoot. De gemeente Eindhoven werkt bijvoorbeeld aan het verduurzamen van vastgoed en het opwekken van duurzame energie. Op veel terreinen gaat het met de CO₂-uitstoot de goede kant op.
Helaas geldt dat niet voor het verkeer in onze stad. Uit de klimaatmonitor blijkt dat de uitstoot door het vele verkeer in onze stad juist toeneemt. We hebben onderzoek laten doen naar wat de beste manier is om voor een echte omslag te zorgen. Uit het onderzoek (CE Delft, 2017) blijkt dat een nul-emissiezone de effectiefste manier is om CO₂ daadwerkelijk te verminderen in het verkeer. Daarnaast heeft Eindhoven de ambitie om de luchtkwaliteit flink te verbeteren. Een nul-emissiezone zorgt (samen met andere mobiliteitsmaatregelen) dat we deze knelpunten fors kunnen verminderen. Zeker omdat de meeste van deze knelpunten binnen de Ring liggen.
Wat houdt het raadsbesluit in voor het stappenplan?
De gemeenteraad heeft besloten om in drie ‘tussenstappen’ op weg te gaan naar een nul-emissiezone in 2030. De beslissing om de nul-emissiezone in 2030 in te voeren nemen we nu nog niet. Dat is met de huidige landelijke wetgeving nog niet mogelijk. Met de ‘tussenstappen’ tot 2025 volgen we het landelijke beleid.
2022
- In 2022 is de toegang tot de milieuzone verder aangescherpt. De milieuzone is alleen nog toegankelijk voor vrachtauto’s, touringcars en bussen vanaf emissieklasse 6.
- Eigenaren van een dieselvrachtauto of een dieselautobus met een lagere emissieklasse dan 6 hebben in oktober 2021 hierover een brief van RDW ontvangen.
- Sinds 1 april 2022 controleren we binnen de Ring in de gehele milieuzone (bedrijventerrein De Kade valt voorlopig buiten de milieuzone). Sinds 1 april 2022 kunnen we bekeuren, als je vrachtwagen of touringcar niet aan de voorwaarden voldoet óf als je geen ontheffing of vrijstelling hebt.
- Daarnaast vindt in 2022 landelijk (en ook voor Eindhoven) een evaluatie plaats van het beleid over milieuzones en de stappen die we gaan nemen op weg naar de nul-emissiezone. Bepaald wordt welke extra stappen nodig zijn tót 2025 en welke ná 2025.
2025
- Aanscherping van de toegangseisen van de milieuzone: diesel-personenauto’s en diesel-bestelauto’s (persoonlijk gebruik) van tenminste emissieklasse 5 zijn welkom.
- Invoering van een nul-emissiezone voor vrachtauto’s, bestelauto’s (zakelijk gebruik) en bussen. Uitbreiding van zones, inclusief De Kade. We zijn nog in gesprek met Bedrijvenkontakt De Kade onder welke voorwaarden De Kade in de milieuzone en nul-emissiezone wordt opgenomen.
- Alle vormen van deelmobiliteit nul-emissie in de gehele stad.
- Nieuwe bestel- of vrachtwagens die ná 2025 op kenteken worden gezet, moeten nul-emissie rijden om de nul-emissiezone in te mogen. Eigenaren van een bestelauto of vrachtauto op fossiele brandstof die in de zone moeten zijn, krijgen (gezien de coronacrisis) langer de tijd. In 2028 eindigt de overgangsfase voor bestelauto’s, eind 2029 voor vrachtwagens.
- Bezitters van een bestelauto of vrachtauto kunnen onder voorwaarden een ontheffing krijgen bij de gemeente. Dat geldt ook voor bepaalde categorieën voertuigen waarvoor nog geen goed nul-emissie alternatief beschikbaar is.
- Het kabinet maakt de aanschaf of lease van een schone bestelbus of vrachtwagen de komende jaren aantrekkelijker. Ondernemers kunnen tot 5000 euro subsidie krijgen bij aanschaf of lease van zo’n bestelbus. Ook is er een aanschafsubsidie voor zero emissie trucks (zie Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) en Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET).
- Ook komt er de komende jaren extra aandacht voor de kleine ondernemers om hen te helpen bij de overstap. Bovendien heeft staatssecretaris Van Veldhoven bekend gemaakt dat zij in de loop van 2021 ook voor aanschaf van schone vrachtwagens een stimuleringsregeling uitwerkt.
2030
- De stip op de horizon: een nul-emissiezone binnen de Ring voor álle voertuigen. Na de evaluaties van 2022 en 2024 volgen landelijke richtlijnen voor de maatregelen na 2025 richting 2030. Hierover kunnen we nu nog geen besluit nemen.
Documenten
-
Samenvatting Raadsbesluit nul-emissie (387.73 KB)
-
-
Hoe gaat de uitwerking van het stappenplan verder?
Nadat de gemeenteraad op 16 september 2020 het besluit heeft genomen, gaan we als gemeente samen met belanghebbenden aan de slag met een verdere uitwerking van het stappenplan. We gaan ons onder andere buigen over vragen als hoe gaan we om met uitzonderingen en ontheffingen? En welke aanvullende, stimulerende maatregelen zijn er nodig? Denk dan bijvoorbeeld aan maatregelen voor P+R, stadslogistiek en bouwlogistiek.
Vragen/opmerkingen?
Wil je hierover meepraten of heb je op dit moment vragen of opmerkingen? Vul dan het contactformulier in. Je ontvangt dan snel een reactie.