Nieuws

Op deze pagina vind je het laatste nieuws rondom de nul-emissiezone.

Eindhoven maakt afspraken voor schone en stille taxi’s (19-04-2021)

Alle taxi’s in Nederland schoon en stil in 2030. En vanaf 2025 in de grote steden. Die afspraak heeft Eindhoven gemaakt samen met vijf andere grote steden, diverse partijen uit de taxisector en staatssecretaris Van Veldhoven. De komende jaren worden de afspraken verder uitgewerkt.

Schoon en stil

De diverse partijen willen vanaf 2025 volledig overgaan op taxi’s die tijdens het rijden geen uitlaatgassen uitstoten. Dat betekent dat vanaf 2025 alle nieuwe taxi’s vrij van uitlaatgassen zijn.

Overgangstermijn

Voor bestaande taxi’s komt een landelijke overgangstermijn. Een taxi gaat gemiddeld drie tot vijf jaar mee. Veel ondernemers hebben door corona nu geen mogelijkheid om te investeren. Daarom is afgesproken dat er een goede overgangstermijn komt. Zo kunnen ze overstappen op een elektrische taxi of taxi op waterstof wanneer ze daar aan toe zijn. Over de lengte van deze termijn moet eind dit jaar duidelijkheid komen.

Het gaat naast Eindhoven om de gemeenten Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Tilburg. In totaal rijden in deze steden ongeveer driekwart van de in totaal tienduizend consumententaxi’s in Nederland rond. De verwachting is dat er de komende tijd meer steden en partijen volgen.

Meer informatie is te vinden in het nieuwsbericht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.