Nieuws & video's Herinrichting Binnenstad

Hieronder vind je het laatste nieuws over het project.

16/10/2020 Archeologische werkzaamheden op pleintje Stratumseind

Binnenkort start archeologisch onderzoek op het pleintje aan het Stratumseind (op de kruising met Oude Stadsgracht en Stadhuisplein). De werkzaamheden duren waarschijnlijk 4 weken. Het was de bedoeling om 2 november te beginnen. Vanwege de nieuwe, aanvullende coronamaatregelen (sluiting horeca) proberen we eerder te starten. Hierdoor zijn we ook eerder klaar. Lees meer in het nieuwsbericht Archeologische werkzaamheden op Stratumseind.

05/10/2020 Bewerking asfalt proefbestrating Demer

De gemeente laat op woensdag 7 oktober werk- zaamheden uitvoeren aan het asfalt in het proefvak op de Demer. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken vinden de werkzaamheden plaats van 7.00 tot ongeveer 9.00 uur. Van Gompel B.V. bewerkt dan de bovenzijde van het asfalt. Bedoeling is om de steenslag in het asfalt beter zichtbaar te maken en daarmee de uitstraling te verbeteren, zonder dat er slijtage aan het asfalt optreedt. Het schuren van het asfalt gebeurt met een machine met diamantschijven. Dit geeft enige geluidsoverlast, maar dat is van korte duur.

De proefbestrating maakt deel uit van het project Herinrichting Binnenstad. Vanaf medio 2021 wil de gemeente aan de slag met het herinrichten van het Stratumseind en de (winkel)straten met de rode steentjes, waarbij veel aandacht is voor vergroening. De plannen voor de herinrichting zijn nu in voorbereiding.

Vragen? Neem contact op met projectmanager Toine Schoester, telefoon 06 12 19 98 69.

18/05/2020 Meer groen in Nieuwstraat en Hermanus Boexstraat

Het centrum van Eindhoven is volop in ontwikkeling. De (winkel)straten met de rode steentjes én het
Stratumseind krijgen de komende jaren fasegewijs een nieuwe inrichting. Vooruitlopend daarop willen we
experimenteren met groen (bomen en planten). Eerder plaatsten we al 15 bomen in bakken op de Demer en Rechtestraat. Daar komt nu een vervolg op. Vanaf 25 mei 2020 planten we rondom 15 bestaande bomen in de Nieuwstraat en Hermanus Boexstraat sierbeplanting, omrand met boomcirkels van cortenstaal. De werkzaamheden duren circa 2,5 week.

10/04/2020 Eindhovense steen in nieuwe proefbestrating voor binnenstad

De vakken met proefbestrating op de Demer en in de Nieuwstraat zijn vervangen door nieuwe proefbestrating, met hierin de Eindhovense steen. De Eindhovense steen is van modern beton en heeft een warme, grijze basiskleur. De levendige schakering van kiezeltjes in verschillende kleuren verwijst naar de Eindhovense ondergrond. De keuze voor het uiterlijk van de Eindhovense steen is dus al gemaakt. De komende maanden gaat de gemeente de stenen beoordelen op met name gebruik en onderhoud. Lees voor meer informatie het nieuwsbericht.

09/01/2020 Proefsleuven kabels en leidingen Demer en Rechtestraat

Het centrum van Eindhoven is volop in ontwikkeling. De komende jaren gaat de binnenstad op de schop. De (winkel)straten met de rode steentjes én het Stratumseind krijgen fasegewijs een nieuwe inrichting. Vooruitlopend daarop gaan we vanaf woensdag 15 januari 2020 proefsleuven maken op de Demer en Rechtestraat. De werkzaamheden duren tot eind januari.

Lees het volledige nieuwsbericht in het document hieronder.

26/11/2019 Groenere binnenstad door extra bomen

Eerder dit jaar plaatste de gemeente twee bomen op de Demer. Vrijdag 29 november en maandag 2 december komen er nog 13 extra bomen bij in de Rechtestraat en Demer. 

“Het is belangrijk dat we onze binnenstad vergroenen. Het draagt bij aan een klimaatbestendige en gezonde omgeving, waar het voor iedereen fijn is om te zijn”, aldus wethouder Rik Thijs. Lees meer in het nieuwsbericht.

20/08/2019 Nieuwe Eindhovense steen voor groenere binnenstad

Vanaf 2020 gaat de Eindhovense binnenstad op de schop. “We gaan de rode steentjes vervangen door een eigentijdse, Eindhovense steen. Daarvoor hebben we nu een keuze gemaakt. En zeker zo belangrijk is dat we onze binnenstad gaan vergroenen. Er komen meer bomen en planten. We streven naar een klimaatbestendige, groene en gezonde omgeving, waar het voor iedereen fijn is om te zijn”, aldus wethouder Rik Thijs. Lees meer in het nieuwsbericht

20/08/2019 Keuze voor nieuwe Eindhovense steen bekend

21/06/2019 Demer neemt voorproefje op groenere binnenstad

“We kijken op de Demer alvast een eindje vooruit. Op wat we willen met onze binnenstad. En dat is meer groen in het straatbeeld. Groen geeft energie en is voor iedereen”, aldus Rik Thijs. Samen met Willem Regeer (Stichting Detailhandelsplatform Binnenstad Eindhoven) plaatste hij een eerste boom (groenblijvende vliegden) in een grote, ronde bak op de Demer.

Lees meer in het nieuwsbericht.

16/04/2019 - Eindhovense wortels en karakter leidend bij bestratingskeuze binnenstad

“Het was goed om onze ideeën over materialen, kleuren en patronen opnieuw te bekijken”, vatten stedenbouwkundige Tom van Tuijn en landschapsontwerper Nanou Jacobs samen, als we hen vragen naar de conclusies van het testen met tegels in proefvakken in de binnenstad.

Lees meer in het nieuwsbericht.

26/10/2018 - Eindhoven test proefbestrating binnenstad

15/10/2018 - Eindhoven test bestrating voor binnenstad

De gemeente en architectenbureau MVRDV testen tot eind dit jaar verschillende bestratingsmaterialen in de Eindhovense binnenstad. Hiervoor zijn proefvakken aangelegd op de Demer en de Nieuwstraat. Lees meer hierover in het nieuwsbericht.

Nieuwsbericht - Proefbestrating op de Demer en Nieuwstraat (02/10/2018)

Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 oktober legt de gemeente vakken met proefbestrating aan in het kader van het project Boeiende Binnenstad. Dit gebeurt op de Demer (tussen de panden nummer 38 en 43) en in de Nieuwstraat (op de kruising met Hermanus Boexstraat, nabij ingang Heuvel). De proefvakken blijven liggen tot aan de definitieve herinrichting van de binnenstad.

Jongeren en ontwerpers samen op pad door binnenstad (22/06/2018)

Vijf jongeren trokken woensdagmiddag 20 juni met twee gemeentelijke ontwerpers door de Eindhovense binnenstad. Aanleiding voor de tour is de geplande herinrichting van de binnenstad vanuit het project Boeiende Binnenstad. Lees meer hierover in het nieuwsbericht.

Nieuwsbericht - ‘Tijdloos Eindhoven’ wint CityChallenge Boeiende Binnenstad (13/12/2017)

Tijdloze bogen die de binnenstad op een slimme manier groener en sfeervoller maken. Met dit idee won Eindhovenaar Daan van der Linden (32) de CityChallenge van de Boeiende Binnenstad. Tijdens de prijsuitreiking, 13 december in het Stadhuis, overhandigde wethouder Jakob Wedemeijer hem een cheque van € 2.500,-. Lees meer hierover in het nieuwsbericht.

Video - Prijsuitreiking CityChallenge Boeiende Binnenstad (13/12/2017)

Nieuwsbericht - Prijsuitreiking beste ideeën Boeiende Binnenstad (04/12/2017)

Benieuwd naar de winnende ideeën voor de vernieuwing van de Eindhovense binnenstad? Kom dan op woensdag 13 december om 18.45 uur naar het Stadhuis (Hal van Honderd). Deze avond maken we de prijswinnaars bekend. Je bent van harte welkom bij de prijsuitreiking die tot 20.00 uur duurt.

Vragen of opmerkingen?

Vul het contactformulier in. Je hoort dan snel van ons.