
10/02/2021- Herinrichting Stratumseind in september van start
De herinrichting van de binnenstad gaat in september van start. Alle straten met de bekende rode steentjes krijgen de komende jaren een nieuwe, eigentijdse inrichting. “Na de metamorfose van de Vestdijk tot groene stadsboulevard, gaan we nu aan de slag met de volgende straten in onze binnenstad. Om te beginnen met het Stratumseind. Zo werken we stapsgewijs aan een klimaatbestendige, groene en gezonde omgeving, waar het voor iedereen prettig is om er te zijn”, aldus wethouder Rik Thijs. Lees meer in het nieuwsbericht Herinrichting Stratumseind in september van start.

12/11/2020 - Archeologen ontdekken resten Stratumse Poort
Op het pleintje van het Stratumseind doen archeologen onderzoek naar resten van de middeleeuwse Stratumse Poort. Daarbij hebben zij vermoedelijk de resten van een muur van de poort, beschoeiing en palen van een brug over de stadsgracht ontdekt. Bekijk hier het nieuwsbericht over de opgravingen van de middeleeuwse Stratumse Poort.

16/10/2020 - Archeologische werkzaamheden op pleintje Stratumseind
Dinsdag 27 oktober start archeologisch onderzoek op het pleintje aan het Stratumseind (op de kruising met Oude Stadsgracht en Stadhuisplein). De werkzaamheden duren waarschijnlijk 3 weken. Lees meer in het nieuwsbericht Archeologische werkzaamheden op Stratumseind.

05/10/2020 - Bewerking asfalt proefbestrating Demer
De gemeente laat op woensdag 7 oktober werk- zaamheden uitvoeren aan het asfalt in het proefvak op de Demer. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken vinden de werkzaamheden plaats van 7.00 tot ongeveer 9.00 uur. Van Gompel B.V. bewerkt dan de bovenzijde van het asfalt. Bedoeling is om de steenslag in het asfalt beter zichtbaar te maken en daarmee de uitstraling te verbeteren, zonder dat er slijtage aan het asfalt optreedt. Het schuren van het asfalt gebeurt met een machine met diamantschijven. Dit geeft enige geluidsoverlast, maar dat is van korte duur.

De proefbestrating maakt deel uit van het project Herinrichting Binnenstad. Vanaf medio 2021 wil de gemeente aan de slag met het herinrichten van het Stratumseind en de (winkel)straten met de rode steentjes, waarbij veel aandacht is voor vergroening. De plannen voor de herinrichting zijn nu in voorbereiding.
Vragen? Neem contact op met projectmanager Toine Schoester, telefoon 06 12 19 98 69.
18/05/2020 - Meer groen in Nieuwstraat en Hermanus Boexstraat
Het centrum van Eindhoven is volop in ontwikkeling. De (winkel)straten met de rode steentjes én het
Stratumseind krijgen de komende jaren fasegewijs een nieuwe inrichting. Vooruitlopend daarop willen we
experimenteren met groen (bomen en planten). Eerder plaatsten we al 15 bomen in bakken op de Demer en Rechtestraat. Daar komt nu een vervolg op. Vanaf 25 mei 2020 planten we rondom 15 bestaande bomen in de Nieuwstraat en Hermanus Boexstraat sierbeplanting, omrand met boomcirkels van cortenstaal. De werkzaamheden duren circa 2,5 week.

10/04/2020 - Eindhovense steen in nieuwe proefbestrating voor binnenstad
De vakken met proefbestrating op de Demer en in de Nieuwstraat zijn vervangen door nieuwe proefbestrating, met hierin de Eindhovense steen. De Eindhovense steen is van modern beton en heeft een warme, grijze basiskleur. De levendige schakering van kiezeltjes in verschillende kleuren verwijst naar de Eindhovense ondergrond. De keuze voor het uiterlijk van de Eindhovense steen is dus al gemaakt. De komende maanden gaat de gemeente de stenen beoordelen op met name gebruik en onderhoud. Lees voor meer informatie het nieuwsbericht.

09/01/2020 - Proefsleuven kabels en leidingen Demer en Rechtestraat
Het centrum van Eindhoven is volop in ontwikkeling. De komende jaren gaat de binnenstad op de schop. De (winkel)straten met de rode steentjes én het Stratumseind krijgen fasegewijs een nieuwe inrichting. Vooruitlopend daarop gaan we vanaf woensdag 15 januari 2020 proefsleuven maken op de Demer en Rechtestraat. De werkzaamheden duren tot eind januari.
Lees het volledige nieuwsbericht in het document hieronder.

- Infobrief proefsleuven - 9 januari 2020 (217.9 KB)
26/11/2019 - Groenere binnenstad door extra bomen
Eerder dit jaar plaatste de gemeente twee bomen op de Demer. Vrijdag 29 november en maandag 2 december komen er nog 13 extra bomen bij in de Rechtestraat en Demer.
“Het is belangrijk dat we onze binnenstad vergroenen. Het draagt bij aan een klimaatbestendige en gezonde omgeving, waar het voor iedereen fijn is om te zijn”, aldus wethouder Rik Thijs.

Bomen in bakken
De komende jaren gaat de binnenstad op de schop. De winkelstraten én het Stratumseind krijgen een nieuwe inrichting. Vooruitlopend op die herinrichting wordt geëxperimenteerd met groen. De bomen die nu geplaatst gaan worden staan er tijdelijk. Tot aan de nieuwe inrichting. Ze worden daarom in bakken geplaatst. In de Rechtestraat komen tien bomen. Op de Demer komen drie extra bomen.
20/08/2019 - Nieuwe Eindhovense steen voor groenere binnenstad
Vanaf 2020 gaat de Eindhovense binnenstad op de schop. “We gaan de rode steentjes vervangen door een eigentijdse, Eindhovense steen. Daarvoor hebben we nu een keuze gemaakt. En zeker zo belangrijk is dat we onze binnenstad gaan vergroenen. Er komen meer bomen en planten. We streven naar een klimaatbestendige, groene en gezonde omgeving, waar het voor iedereen fijn is om te zijn”, aldus wethouder Rik Thijs.

Het centrum van Eindhoven ontwikkelt zich de komende jaren verder tot het hart van Brainport Eindhoven. Veel bouwplannen en initiatieven staan op stapel, zoals District E en KnoopXL. Vanaf volgend jaar ondergaat de binnenstad een metamorfose. De huidige bestrating is aan vervanging toe en de inrichting is verouderd. Na het testen van de nieuwe bestrating dit najaar, start in 2020 de uitvoering. Eerst het Stratumseind, aansluitend de Rechtestraat en daarna volgen de andere straten waar nu nog de rode steentjes liggen.
Nieuwe bestrating
“De ervaringen met de proefbestrating in de binnenstad gaven aan dat Eindhovenaren het belangrijk vinden dat de nieuwe bestrating levendig is, van goede kwaliteit en een Eindhovens karakter heeft. Daar hebben we naar geluisterd”, aldus Rik Thijs. Op zoek naar dat karakter is via grondboringen inspiratie gezocht in de Eindhovense ondergrond. Samen met de Eindhovense bureaus Atelier NL en Envisions en supervisor Winy Maas is een verdiepingsslag gemaakt met kleuren, vormen, texturen en patronen. De nieuwe, Eindhovense steen is van modern beton en heeft een warme, grijze basiskleur. De levendige schakering van kiezeltjes in verschillende kleuren verwijst naar de ondergrond.
Verdere inrichting
Alle straten krijgen een gelijkvloerse stoep-straat-stoep indeling, begrensd door banden in natuursteen. De nieuwe betonsteen komt in de stoepen, het straatgedeelte (middenloper) wordt uitgevoerd in asfalt of materiaal met dezelfde eigenschappen. Ondergronds komt een klimaatadaptief watersysteem door de aanleg van gescheiden riolering en ondergrondse berging. Zo’n honderd klimaatadaptieve bomen en planten zorgen voor meer groen en diversiteit, passend bij het Brabantse landschap. De binnenstad krijgt verder nieuwe, slimme verlichting en verspreid door de binnenstad komen objecten zoals bankjes en afvalbakken.
Kosten
De totale kosten voor de herinrichting, de complexe en ingrijpende maatregelen voor waterberging en investeringen in groen bedragen ruim 18 miljoen euro. Uit oogpunt van kostendekking kiest het college ervoor om nu nog niet de Markt te herinrichten, maar daar de komende tijd alternatieve middelen voor te zoeken. In september moet de gemeenteraad nog instemmen met de kosten en dekking van de herinrichting.
20/08/2019 - Keuze voor nieuwe Eindhovense steen bekend (video)
21/06/2019 - Demer neemt voorproefje op groenere binnenstad
“We kijken op de Demer alvast een eindje vooruit. Op wat we willen met onze binnenstad. En dat is meer groen in het straatbeeld. Groen geeft energie en is voor iedereen”, aldus Rik Thijs. Samen met Willem Regeer (Stichting Detailhandelsplatform Binnenstad Eindhoven) plaatste hij een eerste boom (groenblijvende vliegden) in een grote, ronde bak op de Demer.

Het centrum van Eindhoven is volop in ontwikkeling. Vanaf 2020 gaat de binnenstad op de schop. De (winkel)straten met de rode steentjes én het Stratumseind krijgen fasegewijs een nieuwe inrichting. Rik Thijs: “Eerder testten we al verschillende bestratingsmaterialen. Daar gaan we mee door. Maar ook het groen gaan we nu testen. Om te beginnen op de Demer, waar we nu twee bomen in een bak hebben geplaatst. Later dit jaar willen we ook op andere plekken meer groen plaatsen. Zo bekijken we wat er mogelijk is in de binnenstad. Ook horen we graag wat bewoners, ondernemers en bezoekers als prettig ervaren.”
16/04/2019 - Eindhovense wortels en karakter leidend bij bestratingskeuze binnenstad
“Het was goed om onze ideeën over materialen, kleuren en patronen opnieuw te bekijken”, vatten stedenbouwkundige Tom van Tuijn en landschapsontwerper Nanou Jacobs samen, als we hen vragen naar de conclusies van het testen met tegels in proefvakken in de binnenstad.

Na een bredere verkenning onder leveranciers van bestratingsmaterialen hebben beiden zelf verder onderzoek gedaan. Nanou Jacobs licht toe: “We zijn letterlijk op zoek gegaan naar de wortels van Eindhoven. Samen met onze stadsarcheoloog Nico Arts hebben we boringen gedaan in drie verschillende typisch Eindhovense grondlagen: esdek, beekdal en zandrug. Dat leverde een mooi palet aan kleuren, materialen en texturen op die ons verder kunnen helpen.”
Verdiepingsslag
De resultaten van de grondboringen zijn overgedragen aan twee Eindhovense ontwerpbureaus. “Zij maken nu een verdiepingsslag die uiteindelijk moet leiden tot de gewenste bestrating. We kiezen daarbij beton als uitgangspunt voor de tegels. Je kunt daarmee geheel naar eigen inzicht een toplaag creëren (textuur), die qua kleur en uitstraling aansluit bij Eindhovense karaktereigenschappen, zoals modern, spannend en ongepolijst. Ook het legpatroon is daarbij van invloed. Vandaar dat we ook daarvoor de verschillende mogelijkheden bekijken”, aldus Tom van Tuijn.
Stoep-straat-stoep
Bij de indeling van de straat blijft het (eerder bepaalde) uitgangspunt een gelijkvloerse straat met twee stoepen: een comfortabele asfaltstrook in het midden (straat), aan beide zijden betontegels (stoep) met daartussen een fraai uitgevoerde belijning (banden). Nanou Jacobs: “De keuze voor asfalt leverde tijdens de testperiode gemengde reacties op. We gaan daarom bekijken hoe we ook het asfalt verder kunnen doorontwikkelen, met meer aandacht voor bijvoorbeeld kleurnuances en unieke uitstraling.”
Het streven is om voor de zomer duidelijkheid te hebben over de materiaalkeuzes.
26/10/2018 - Eindhoven test proefbestrating binnenstad
15/10/2018 - Eindhoven test bestrating voor binnenstad

Kijk mee op de Demer
Het proefvak op de Demer bestaat uit een gelijkvloerse straat met twee stoepen, een comfortabele asfaltstrook in het midden (straat), aan beide zijden tegels en groen (stoep) met daartussen een fraai uitgevoerde belijning (banden), in verschillende grijstinten. Vanaf donderdag 25 oktober kunnen geïnteresseerde Eindhovenaren zich via tours (rondleidingen) laten informeren over de proefbestrating en die zelf ook testen. Wethouder Jan van der Meer en supervisor Winy Maas doen daarvoor tussen 11.00 en 11.30 uur samen de aftrap. De tours vinden plaats tijdens Dutch Design Week (DDW) en de aansluitende week.
Boeiende Binnenstad
De proefbestratingen maken deel uit van het project Boeiende Binnenstad. Hierbij is het streven om vanaf eind 2019 fasegewijs de (winkel)straten met de rode steentjes én het Stratumseind te gaan herinrichten. De keuzes die vanuit de proefbestrating worden gemaakt, gelden ook voor toekomstige herinrichting van andere straten in de binnenstad. Het eerste project in de binnenstad dat met de nieuwe materialen wordt uitgevoerd, is de herinrichting van de Vestdijk/Hertogstraat/Kanaalstraat als stadsboulevard. De werkzaamheden hiervoor startten onlangs. Met het oog op de voortgang daarvan is het van belang dat het college eind dit jaar een besluit neemt over de definitieve materiaalkeuzes.
Drie proefvakken
De gemeente richt drie proefvakken in om zo een brede beoordeling van de bestratingsmaterialen te kunnen doen op aspecten van uitstraling, duurzaamheid/gebruik en beheer/onderhoud. Sluiten de materialen aan bij wat we met onze (binnen)stad willen uitstralen? Is het materiaal slijtvast en prettig in het gebruik? Zijn de materialen goed schoon te maken na bijvoorbeeld een evenement? Naast de proefvakken op de Demer en Nieuwstraat komt er dit najaar een derde proefvak op de Vestdijk-Noord (tussen 18 Septemberplein en Nieuwstraat). Daar is dan meer een totaalbeeld te zien met andere inrichtingselementen zoals fietsparkeren, groen en verlichting.
22/06/2018 - Jongeren en ontwerpers samen op pad door binnenstad
Vijf jongeren trokken woensdagmiddag 20 juni met twee gemeentelijke ontwerpers door de Eindhovense binnenstad. Aanleiding voor de tour is de geplande herinrichting van de binnenstad vanuit het project Boeiende Binnenstad.
De straten met de rode steentjes én het Stratumseind gaan de komende jaren op de schop. De plannen daarvoor zijn nu in voorbereiding. Nanou Jacobs: “We gaan de gehele openbare ruimte opnieuw inrichten. Bij het maken van de plannen horen we graag zoveel mogelijk meningen, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Zo maken we de binnenstad tot een plek voor iedereen.

Markt
Jana (16), Milan (17), Julian (17), Rob (18) en Pepijn (19) vertelden uitgebreid hoe zij de binnenstad nu ervaren en wat hun wensen en ideeën zijn. Zo zijn Milan, Julian en Rob graag in de binnenstad om lekker te kunnen freerunnen en wat rond te hangen. Jana zit graag op openbare bankjes en Pepijn brengt het liefst zijn tijd door op een terras. Hij vindt het jammer dat het aanbod beperkt is: “De terrasjes zijn bijna allemaal op de Markt. Wat dat betreft is het Catharinaplein wel een aanwinst.” Over de Markt zijn de meningen verdeeld: fijn dat er veel terrasjes zijn, maar het geheel maakt een rommelige indruk. Rob is uitgesproken over de carrousel: “De draaimolen op de Markt hoort écht bij Eindhoven!”
Wat ze op dit moment missen in de binnenstad? Hun reacties varieerden van een stadsstrand of urban sportpark tot meer hippe zaakjes en meer alternatieve plekken.
Betere keuzes
Na afloop in het Stadhuis bedankte Tom van Tuijn de jongeren voor hun inbreng: “Het helpt ons om betere keuzes te maken.” De komende tijd volgen er meer van dit soort bijeenkomsten. Zo gingen de ontwerpers deze vrijdag al weer op pad met een groepje senioren.
13/12/2017 - ‘Tijdloos Eindhoven’ wint CityChallenge Boeiende Binnenstad
Tijdloze bogen die de binnenstad op een slimme manier groener en sfeervoller maken. Met dit idee won Eindhovenaar Daan van der Linden (32) de CityChallenge van de Boeiende Binnenstad. Tijdens de prijsuitreiking, 13 december in het Stadhuis, overhandigde wethouder Jakob Wedemeijer hem een cheque van € 2.500,-

Tijdloze bogen
Met zijn idee 'Tijdloos Eindhoven' won Daan van der Linden (creatief concept manager) de CityChallenge. Hij kwam met de tijdloze boogvorm voor het creëren van meer groen en sfeer in de binnenstad. "Boogjes prikkelen de nieuwsgierigheid en geven je steeds weer het gevoel dat je een nieuw deel van de stad nadert", zo is te lezen in zijn uitgebreide inzending. De jury waardeerde zijn originele aanpak met een eerste prijs.
Overige prijzen
De tweede prijs ging naar Erik Vos en Peter van Beelen voor hun idee om met de 20.000 m2 rode steentjes die vrijkomen een 'dome' te bouwen: een koepel met ruimte voor ontmoeting, beleving en vermaak. Ward Kromhout, Roy van Gool en Sophie Peters wonnen met ‘Expeditie Eindhoven’ de derde prijs. Door gebruik van licht, groen en kunst willen zij verborgen en verwaarloosde plekken laten opleven. Verder reikte de jury twee jongerenprijzen van elk € 250,- uit. Mika van den Biggelaar en Jarod van den Heuvel ontvingen deze voor hun inzending ‘Een binnenstad vol ideeën’. Voor hun ideeën om de binnenstad ook voor kinderen leuker te maken, kregen Jippe en zijn zusje Suze van den Heuvel een cheque van € 250,-.
Het ontwerp
“We zijn ontzettend blij met alle ideeën. De energie spat van de inzendingen af. Aan het projectteam de mooie uitdaging om te bekijken hoe we de ideeën kunnen gaan verbinden met het ontwerp van onze binnenstad”, aldus wethouder Wedemeijer. De winnende ideeën zijn de komende weken nog te bekijken in het Stadskantoor en op eindhoven.nl/boeiendebinnenstad.
13/12/2017 - Prijsuitreiking CityChallenge Boeiende Binnenstad (video)
02/11/2017 - Deelnemers CityChallenge aan het woord (video)
12/10/2017 - Kick-off CityChallenge (video)
12/10/2017 - Doe jij mee met de CityChallenge? 040 daagt je uit! (video)
Vragen of opmerkingen?
Vul het contactformulier in. Je hoort dan snel van ons.