Proces
Hoe ziet de samenstelling eruit van de klankbordgroep?
De klankbordgroep bestaat uit 6 bewoners van Ooievaarsnest, 6 bewoners van Hanevoet, vertegenwoordiging vanuit Buurtplatform Bennekel Belang, de directrice van Helicon, vertegenwoordiging van de fietsersbond en Trefpunt Groen en een frequente gebruiker van het gebied.
Kan ik me nog aanmelden bij deze klankbordgroep?
Nee, de aanmeldingen voor de klankbordgroep zijn gesloten.
Waarom is er voor een digitale klankbordgroep gekozen?
Vanwege de Covid-19 crisis kunnen we niet fysiek bij elkaar komen. Om toch voortgang te houden in het proces is gekozen voor digitale bijeenkomsten van de klankbordgroep. Wanneer het mogelijk is, dan zal de klankbordgroep weer fysiek worden georganiseerd.
Hoe vaak komt deze klankbordgroep bijeen?
De klankbordgroep komt in totaal vijf keer bijeen. Op de pagina Planning lees je op welke data.
Zitten er altijd dezelfde mensen in de klankbordgroep?
Ja, om de continuïteit en inbreng te borgen blijft de samenstelling van klankbordgroep gelijk.
Wat gaan de leden van de klankbordgroep precies doen?
Met elkaar en met de gemeente in gesprek over mogelijke tracés, knelpunten en mogelijke oplossingen voor de fietsroute.
Waar mogen leden van de klankbordgroep wel over beslissen en waarover niet?
De klankbordgroep brengt een advies uit aan het college van B&W over een voorkeurstracé. Alle bewoners in het onderzoeksgebied worden in de gelegenheid gesteld om op de uitkomsten van de klankbordgroep te reageren voordat we het advies voorleggen aan het college. Uiteindelijk stelt het college van B&W een tracé vast.
Wat is het doel van iedere klankbordgroepsessie?
Sessie 1: Elkaar leren kennen en procesafspraken maken
Sessie 2: De te onderzoeken tracés benoemen, inclusief problemen die nú al spelen in het gebied
Sessie 3: Bepalen hoe de tracés beoordeeld gaan worden
Sessie 4: Kiezen van een voorkeurstracé
Sessie 5: Reageren op een uitgewerkt voorkeurstracé
Kan er gegarandeerd worden dat er iets gedaan wordt met het advies van de klankbordgroep?
Wethouder List heeft aangegeven dat ze het advies van de klankbordgroep zwaar mee laat wegen richting het college. Verschillende gemeenteraadsleden hebben ook aangegeven dat ze willen luisteren en willen afwachten wat er uit dit proces komt. Wij vinden het hierin belangrijk om alle stappen vast te leggen, zodat we dit straks aan de gemeenteraad kunnen laten zien.
Wat is het eindresultaat wat geleverd gaat worden door de klankbordgroep?
Een advies voor een uitgewerkt voorkeurstracé aan het college van B&W.
Ik zit niet in de klankbordgroep, maar wil wel betrokken blijven, wat kan ik doen?
Blijf op de hoogte van de voortgang van het project door je in te schrijven voor de (digitale) wijkinfo. Geef jouw mailadres door op dit adres fietsrouterunhtce@eindhoven.nl. Daarnaast kun je gedurende dit proces op onze website alle informatie teruglezen die wordt besproken in de klankbordgroep. Door middel van stellingen en ontwerpvoorstellen zullen wij regelmatig jouw mening of reactie vragen. Jouw mening hierin telt en vinden wij van groot belang om mee te nemen in het advies aan het college.
Ik zit niet in de klankbordgroep, wordt er wel iets met mijn inbreng gedaan?
Ja. Mocht je willen reageren op wat er in klankbordgroep besproken is dan kunt je jouw reactie mailen naar fietsrouterunhtce@eindhoven.nl. Verder word je in de gelegenheid gesteld om te reageren op het advies van de klankbordgroep voor dat het wordt voorgelegd aan het college. Ook is het mogelijk om op deze website een reactie achter te laten.
Wat wordt er uitgewerkt door Royal HaskoningDHV?
Royal HaskoningDHV gaat aan de slag met de gegeven input door de klankbordgroep en de omgeving (via mail en website). Zij maken een analyse van alle kansen en knelpunten en bedenken oplossingsrichtingen om deze knelpunten op te lossen, tegemoet te komen of te verminderen. Dit wordt per tracé geanalyseerd. Ook wordt verder in het proces het voorkeurstracé uitgewerkt door Royal HaskoningDHV.
Inhoud
Hoeveel fietsers komen er nu over het huidige fietspad?
Er zijn fietstellingen van de vier routes gedaan bij de onderdoorgangen onder de randweg A2/N2. De telling van juni 2019 geeft de hoogste aantallen fietsers. Juni is in de regel de drukste fietsmaand. Het aantal fietsers ligt vooral in de herfst- en wintermaanden lager. Uit de cijfers blijkt duidelijk dat route 1 via Cranendonck van en naar De Run verreweg het meest wordt gebruikt.
Telpunt: |
Periode |
Fietsers per werkdag |
Fietsers per weekdag |
1 (Cranendonck) |
Maart 2018 |
3474 |
2787 |
1 (Cranendonck) |
Juni 2019 |
6342 |
5131 |
2 (Meerveldhovenseweg) |
Maart 2018 |
1297 |
1075 |
2 (Meerveldhovenseweg) |
September 2020* |
1266* |
1083* |
3 (Ulenpas) |
Maart 2018 |
1875 |
1392 |
3 (Ulenpas) |
Juni 2019 |
2835 |
2155 |
3 (Ulenpas) |
September 2020* |
1617* |
1283* |
4 (Fietspad langs Dommel) |
Maart 2018 |
33 |
41 |
*telling niet representatief als gevolg van Covid-19. Aantallen liggen 40-50 % lager dan normaal.
Voor de route via de Ulenpas is in september ook geteld waar de fietsers vandaan kwamen en naar toe gingen. Uit de tellingen bleek dat van alle fietsers op de Ulenpas (100%), 51% van en naar de oostkant van de Ulenpas te fietst en 49% van en naar de Hunenborg en verder langs de Dommel.
-
Aantal fietsers.jpg (33.34 KB)
Hoeveel fietsers verwachten jullie in de toekomst over een nieuw fietspad?
We weten nooit exact hoe de stijging gaat zijn. Wel is er veel informatie over doorfietsroutes, bijvoorbeeld dat de verbetering van de routes kan leiden tot een groei van het aantal fietsers.
Tellingen van maart 2018 lieten zien dat op de onderdoorgang Ulenpas (bij het viaduct N2/A2) op een gemiddelde werkdag circa 1.900 fietsers reden. Tellingen van juni 2019 lieten zien dat op de onderdoorgang Ulenpas (bij het viaduct N2/A2) op een gemiddelde werkdag circa 2.800 fietsers reden. Het aantal fietsers over deze fietsroute bedraagt dan gemiddeld genomen over deze twee maanden 2.350 fietsers per gemiddelde werkdag.
De ontwikkeling van het aantal fietsers op de fietsverbinding is afhankelijk van vele factoren:
- De groei van het aantal arbeidsplaatsen op De Run. Met name ASML is hard gegroeid de laatste jaren. De komende jaren zal ASML gaan uitbreiden ten Noorden van de Kempenbaan-Oost (De Run 1000). Fietsers van Eindhoven naar deze ASML locatie zullen echter maar deels de route over de Ulenpas gebruiken, omdat de route langs de Meerveldhovenseweg (voor veel fietsers korter en sneller) meer voor de hand ligt.
- De effecten van de COVID-19 pandemie. Nu thuiswerken voor veel bedrijven de norm is geworden, is de verwachting dat ook in de situatie na de COVID-19 pandemie meer mensen thuis blijven werken en meer mensen vaker thuis werken dan voorheen. Dat zal een structureel effect hebben op het aantal verplaatsingen (zowel van gebruikers van het openbaar vervoer, fietsers als automobilisten). Het zal in ieder geval lange tijd duren voordat het aantal fietsers dat van de fietsverbinding gebruik maakt weer in de buurt komt van het oude niveau van voor de crisis. In september 2020 (vóór de tweede lockdown) lag het aantal fietsers op ongeveer de helft van het aantal dat in 2019 is geteld).
- Met een zogenaamde “fietspotentiescan” (een model dat het aantal fietsers voorspelt als een bepaalde fietsverbinding wordt verbeterd) is berekend dat er als gevolg van de verbetering van de fietsverbinding tussen De Run en de HTCE ongeveer 130 extra fietsers mogen worden verwacht. Dat is een stijging van 5,7% ten opzichte van het hierboven weergegeven gemiddeld aantal fietsers op een gemiddelde werkdag. Hiermee komt het totaal uit op ongeveer 2.500 fietsers per gemiddelde werkdag met uitschieters naar 2.950 fietsers in de drukke juni-maand.
Al met al is de verwachting dat de fietsaantallen de komende tijd langzaam weer toegroeien naar het niveau van voor de crisis. Als gevolg van een jaarlijkse autonome groei van het aantal fietsers (geschat op 1-3% op basis van cijfers van de gemeente Eindhoven) en van het verbeteren van de fietsverbinding mag uiteindelijk op een lichte groei van het aantal fietsers worden gerekend. Ook de stimulering van het fietsgebruik door Veldhoven en Eindhoven zal naar verwachting uiteindelijk leiden tot een lichte groei van het aantal fietsers op de fietsverbinding. Hierbij gaan we uit van toekomstige aantallen fietsers die variëren van 3000– 3500 fietsers per dag.
Waarom moet het nieuwe fietspad starten bij het viaduct A2/N2 (Ulenpas) en eindigen hij de HTCe?
Onderdoorgang A2/N2 is een bestaande onderdoorgang die aansluit op het fietspad in Veldhoven. De poort van de HTCE is een logisch punt omdat je uiteindelijk (ook) op de HTCE uit wil komen. Begin en eindpunt zijn logisch en bestaand. Het is aan de klankbordgroep om het tracé tussen deze twee punten te onderzoeken en hier een advies over uit te brengen.
De noord poort van HTCe is in het weekend dicht, dit toch niet handig?
Tijdens het weekend (en in de avonduren) kan gebruik worden gemaakt van bestaande fietspaden, zoals langs de Locatellistraat. Er zal overleg worden opgestart met HTCE om na te gaan of het mogelijk is om het HTCE-terrein ook in de avonduren en in de weekenden open te stellen.
Het klopt toch, dat deze fietsroute aangelegd wordt exclusief voor de medewerkers van ASML-HTCe?
Nee, de fietsroute wordt nu ook al gebruikt door bewoners van o.a. Veldhoven, Ooievaarsnest, Hanevoet, Bennekel en andere wijken in Eindhoven.
Wordt deze fietsroute exclusief aangelegd voor de medewerkers van ASML-HTCE?
Nee, de fietsroute wordt nu ook al gebruikt door bewoners van o.a. Veldhoven, Ooievaarsnest, Hanevoet, Bennekel en andere wijken in Eindhoven. Er maken nu al veel fietsers gebruik van met verschillende motieven (woon-werk, woon-school, woon-winkel, recreatief, etc.).
Is er wel aandacht voor de verkeersveiligheid?
Verkeersveiligheid voor fietsers, voetgangers, automobilisten en andere gebruikers is een cruciaal thema bij de klankbordgroep en randvoorwaardelijk bij het ontwerp.
Wordt er aandacht besteed aan de flora en fauna in het gebied?
Ja. Dit is één van de redenen waarom Trefpunt Groen Eindhoven deelneemt aan de klankbordgroep.
Komt er ook een inventarisatie van wat de dromen van onze wijk zijn?
Dit loopt al bij een breder project, waarvoor een klankbordgroep is samengesteld (Gestel binnen de ring en Gestel buiten de ring).
Waarom is deze route op dit moment belangrijk?
Er ligt al een fietsroute die veel gebruikt wordt en we zien dat deze in de toekomst meer gebruikt gaat worden. Steeds meer mensen wonen en werken in Eindhoven. Als gemeente Eindhoven stimuleren we dat meer mensen gaan fietsen en willen we fietspaden en fietsroutes zoveel mogelijk verbeteren. Dat geldt ook voor deze route.