Triangulum: slimme stad en samenleving

Triangulum is een samenwerkingsverband van steden waar Eindhoven deel van uitmaakt. Doel is om met duurzame, slimme ideeën de leefbaarheid in steden te vergroten.

Eindhoven is de Nederlandse vertegenwoordiger voor het Europese Smart City-samenwerkingsverband Triangulum. Het project, dat Europese subsidie ontvangt, loop nog tot februari 2020. De deelnemende steden zijn: Eindhoven, Manchester en Stavanger. Deze steden ontwikkelen als eerste ideeën. Denk bijvoorbeeld aan: duurzame energievoorzieningen, mobiliteit en informatietechnologie. Andere Europese steden (Leipzig, Praag en Sabadell voorop) gaan vervolgens de ontwikkelde ideeën gebruiken. Eindhoven legt de nadruk op twee gebieden: Eckart-Vaartbroek en Strijp-S.

Eckart-Vaartbroek

In Eckart-Vaartbroek worden energie-efficiënte woningrenovaties uitgevoerd. Bewoners kunnen de energiebesparingen, kosten en opbrengsten precies berekenen met een digitale 3D-visualisatie van hun woning. Daarnaast is een innovatieve lichtroute gerealiseerd die bijdraagt aan gezondheid en leefbaarheid in de buurt.

Strijp-S

Op Strijp-S is een innovatief concept ontwikkeld om de vervuilde grond schoon te maken en tegelijkertijd energie te produceren. Een door het hele gebied doorgevoerde ICT oplossing geeft de bewoners toegang tot verschillende soorten diensten. Dit zijn bijvoorbeeld het reserveren van elektrische vervoersmiddelen of gebruik maken van slimme parkeersystemen, om zo duurzamer met energie en mobiliteit om te gaan.

Project gegevens

  • Project partners: VolkerWessels, Woonbedrijf, Technische Universiteit Eindhoven, KPN, gemeente Eindhoven.
  • Totale budget: ca 6,4 miljoen euro
  • Duur: 1 februari 2015 – 1 februari 2020
  • Contact persoon: Delia Mitcan
  • Website Triangulum
  • Twitter: @Triangulum_EU