Waarom verandert dit oude Philipsterrein in een woonwijk met 2000 woningen?
Omdat Eindhoven als tweede economie in Nederland wil groeien. Dat is nodig om die plek in Nederland te houden. Maar om ook internationaal mee te kunnen blijven doen. Want Eindhovense bedrijven halen werknemers uit alle werelddelen en uit heel Nederland. Die willen ook in een aantrekkelijke stad wonen. En het liefst dichtbij het centrum. Waar je heerlijk kunt winkelen, uitgaan en zijn.
Dit zorgt voor een steeds grotere vraag naar woningen. Alleen heeft Eindhoven nu al te weinig woningen. Daarom hebben we een afspraak gemaakt met de regering in Den Haag om snel extra woningen te bouwen. Dit noemen we de woondeal. Elk jaar moeten er in Eindhoven minstens 3.000 nieuwe woningen bijkomen.
Voor het Emmasingelkwadrant begon dit in 2015 met het verbouwen van het oude Philipskantoor naar woningen. Daar wonen nu vooral buitenlandse kenniswerkers in de gemeubileerde woningen. Tegelijk maakte de gemeente plannen voor om het hele gebied te veranderen in een woonwijk met veel groen. Dat is nodig omdat het gebied in bezit is van verschillende eigenaren. Deze plannen biedt hun hulp en geeft het handvatten om samen met de gemeente aan de slag te gaan. En dit levert nieuwe bouwvelden op waar de eigenaren aan de slag kunnen.
- Ontwikkelingsvisie Emmasingelkwadrant (4.82 MB)
Wat gebeurt er dan allemaal?
Op drie plekken zie je de ontwikkeling van Emmasingelkwadrant al. Het Philipskantoor veranderde in 600 lofts. De Onyxtoren van 84 meter aan de Mathildelaan is ook klaar en bestaat uit 135 huurwoningen. En aan de Gagelstraat staat het gebouw Victoria Court (Gaagle) met 45 huurwoningen. In al deze gebouwen zitten commerciële ruimten in de onderste lagen. Dit zijn de plinten van de gebouwen.
Belangrijk onderdeel in het nieuwe Emmasingelkwadrant is het Victoriapark. Hier komt ook de Eindhovense rivier de Gender doorheen te lopen. Ook bij het Centraal Station zie je de Gender over een jaar of vijf naar de Dommel stromen. Het park met de Gender verbindt alle delen van dit gebied. De Steentjeskerk, de Witte Dame, De Lichttoren en het Regentenkwartier en het oude kantoor van Philips liggen straks allemaal aan de Gender. Extra voordeel is dat het park en de Gender bij hevige regenbuien het water kunnen opvangen.
In het Emmasingelkwadrant blijft ruimte voor auto’s maar krijgen vooral voetgangers en fietsers de ruimte. Door slim gebruik van de plinten ontstaat extra levendigheid in een gebied. Want er gebeurt meer dan alleen wonen. Samen met het park krijg je zo verschillende manieren om andere mensen en culturen te ontmoeten.
Hoe lang duurt het voordat alles klaar is?
De vraag naar woningen is groot. Niet alleen in Eindhoven maar in heel Nederland. Daarom komt ook uit Den Haag geld om de bouw van woningen mogelijk te maken. In september 2020 werd bekend dat een deel van dat geld beschikbaar komt voor woningbouw in het Emmasingelkwadrant. Het gaat om 900 woningen op de plek van het kantoor van Woonbedrijf en het oude gebouw van Philips (HCZ) aan de Vonderweg. Met dat extra geld bestaat 30-50 procent van deze woningen straks uit sociale en middeldure huurwoningen.
Ook de plannen voor het TAC, de Victoriatoren en het park zijn in de maak. Voor het park en de Victoriatoren komt eind 2020 het aangepaste bestemmingsplan beschikbaar om het in te zien. Zonder vertraging start de bouw van het park en de toren in het midden van 2021.
Op de pagina Planning lees je hier meer over.
Beleving van het toekomstige Victoriapark “een park voor de stad en een tuin voor de buurt”
In 2019 hebben twee Eindhovense ontwerpers onderzoek gedaan naar de beleving van een park. Want een park bouwen kan iedereen. Maar een park bouwen dat past bij wat de inwoners van de stad willen is wat anders. Het onderzoek levert veel inspiratie op om het park verder te ontwerpen. Als je meer wilt weten over dit onderzoek dan kun je het hieronder downloaden en bekijken.
- Beleving Victoriapark (6.31 MB)
Binnenstad Eindhoven, internationale hotspot en de weg er naar toe
Dat is de titel van onze kijk (visie) op de Eindhovense Binnenstad. En daar hoort de omgeving van het Emmasingelkwadrant ook bij. Daarom hebben we de uitgangspunten in die visie ook voor deze plannen meegenomen. De belangrijkste uitgangspunten zijn:
- het versterken van de stedelijkheid, of te wel het verdichten van mensen en voorzieningen;
- duurzaam, of te wel goed voor het milieu en bestand tegen het klimaat;
- transparant, of te wel zichtbaar wat we doen en waarom
- verbinding, of te wel we werken samen, dat maakte Eindhoven tot wat het nu is en dat werkt ook nu;
- slimme technieken, of te wel in Eindhoven proberen we de toekomst uit en wat werkt gaat de wereld in;
We leggen de lat hoog
Eindhoven is een stad van denken en doen. Van verbeelden en maken. Brabants én werelds. Daarbij heeft de stad de afgelopen 20 jaar een verandering doorgemaakt. Van een stad waar DAF en Philips veel mensen aan het werk hadden en daardoor kwetsbaar. Naar een stad die een maak industrie met een bloeiend start-up eco systeem heeft gemaakt. Dit maakt Eindhoven tot een van de weinige groeicentra van Nederland.
Eindhoven is gekomen waar ze is door de lat hoog te leggen. Door een stad van hoop te zijn op een betere toekomst. Een stad van immigranten en nieuwkomers. Een stad die ook nationaal als internationaal talent hier naar toe trekt en bindt. Dit zorgt voor beweging en daarmee voor banen, welvaart en geluk. Zo nemen we, als stad en regio en als tweede motor van de Nederlandse economie, ook onze nationale verantwoordelijkheid. Op hetzelfde moment zien wij twee snelheden in de stad. Aandacht voor inwoners is daarom net zo belangrijk. Iedereen moet mee kunnen doen, in eigen snelheid.
Lees hier meer over in het onderstaande document.
Heb je problemen met het lezen van dit document? Geef dit dan door via de reactiemogelijkheid onderaan deze pagina.
- Binnenstadsvisie (13.77 MB)