Actuele verkeershinder
Kruispunt Oirschotsedijk/Eindhovensedijk-Spottersweg
Vanaf 9 november 2020 is het kruispunt Oirschotsedijk-Spottersweg definitief afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. We bouwen daar een nieuwe fiets -en voetgangersbrug, die over de verlengde Spottersweg komt te liggen.
Tijdens de bouw van deze brug wordt het gemotoriseerd verkeer van en naar Oirschot via een tijdelijke weg omgeleid naar de Spottersweg en de Landsard. Fietsverkeer blijft tijdens de werkzaamheden mogelijk in alle richtingen. Voor de veiligheid van de fietsers plaatsen wij tijdelijke verkeerslichten op het kruispunt Spottersweg-Luchthavenweg-Landsard. Na de bouw van de brug (medio 2021) verwijderen we de tijdelijke weg weer. Verkeer van en naar Oirschot rijdt dan via Erica en de verlengde Spottersweg naar de Anthony Fokkerweg.
Omleiding tijdens de afsluiting van het kruispunt Oirschotsedijk-Spottersweg
Wat is de planning?
De aanpassingen aan de wegenstructuur van Eindhoven Noordwest vallen uiteen in drie fasen:
Fase 1: Anthony Fokkerweg
We hebben een nieuwe afslag aangelegd voor verkeer dat vanaf Eindhoven Airport komt en in zuidelijke richting de A2/N2 op wil. Deze nieuwe afslag verbetert de doorstroming in het gebied. Ook komt er nog een fietsbrug over de A2/N2: Tegenbosch. Als de bestaande fietspaden zijn aangesloten op Tegenbosch, verwijderen we de fietspaden van het viaduct Anthony Fokkerweg (je kan dan immers over de nieuwe fietsbrug fietsen) zodat gemotoriseerd verkeer meer ruimte krijgt.
Fase 2: verbinding tussen de Anthony Fokkerweg en de Erica in Oirschot
Van begin 2020 tot eind 2021 pakken we de verbinding tussen de Anthony Fokkerweg en de Erica in Oirschot aan. De werkzaamheden verlopen in delen. In onderstaande afbeelding vind je een globaal overzicht van welke wegen wanneer worden aangepakt. Van het eerste kwartaal tot en met het vierde kwartaal van 2020 werken we aan het deel van de Spottersweg tussen de Luchthavenweg en de Oirschotsedijk. Van het vierde kwartaal van 2020 tot en met het vierde kwartaal van 2021 zijn we ter hoogte van de Landsardseweg bezig met de werkzaamheden voor een brug over het Beatrixkanaal naar BIC-Zuid. Van het eerste kwartaal van 2020 tot en met het tweede kwartaal van 2021 verlengen we de bestaande Spottersweg tot aan de Erica in Oirschot. Vanaf het verlengde deel van de Spottersweg leggen we ook een nieuwe weg aan door BIC Noord tot de A2/N2. In het tweede kwartaal van 2021 werken we aan de Erica. Van het vierde kwartaal van 2020 tot en met het vierde kwartaal van 2021 werken we aan de Eindhovensedijk/Oirschotsedijk. De werkzaamheden voor de verbinding tussen de Anthony Fokkerweg en de Spottersweg zouden van het derde kwartaal van 2020 tot en met het derde kwartaal van 2021 duren. Maar door vertraging in de verwerving van de gronden gaan we ervan uit dat de werkzaamheden een jaar later dan gepland zijn afgerond.
Door die vertraging kan de aannemer naar verwachting pas in het vierde kwartaal van 2021 beginnen met de bouw van de langzaam verkeersbrug over het Beatrixkanaal in het verlengde van de Luchthavenweg en de herinrichting van het kruispunt Luchthavenweg – Spottersweg. De bouwtijd voor deze brug, het kruispunt en het wegvak tussen de Anthony Fokkerweg en de Luchthavenweg is naar verwachting een jaar, waardoor dit werk waarschijnlijk eind 2022 klaar is. Voor de aanleg van het wegvak tussen Anthony Fokkerweg en de Luchthavenweg moet ook bodem- en explosievenonderzoek gedaan worden. Als er grote verontreinigingen of explosieven worden aangetroffen, kan dit de oplevering verder vertragen. De vertraging heeft geen effect op de verwachte oplevering van het hele project, die staat nog steeds gepland voor het einde van 2023. Dan is met een nieuwe onderdoorgang onder de A2/N2 ook de derde fase afgerond.
Naast de hierboven genoemde brug over het Beatrixkanaal, leggen we in deze fase nog twee andere verkeersbruggen (één over het Beatrixkanaal en één over de Ekkersrijt) en twee fietsbruggen (één over het Beatrixkanaal en één over de nieuwe Spottersweg) aan.
Fase 3: onderdoorgang onder A2/N2
In de laatste fase wordt onder de A2/N2 een nieuwe onderdoorgang gemaakt voor gemotoriseerd verkeer. Deze sluiten we aan op de rotonde van de Mispelhoefstraat. Bussen en langzaam verkeer zullen gebruikmaken van het huidige viaduct (Oirschotsedijk). Naar verwachting is deze fase – en daarmee de hele wegenstructuur – eind 2023 klaar.
Je kunt het overzicht van de werkzaamheden tijdens fase 2 hieronder ook als PDF downloaden.
In welke fase zitten we nu?
De eerste fase is bijna afgerond en de werkzaamheden van de tweede fase zijn al begonnen. De Anthony Fokkerweg is verbreed en heeft een nieuwe toerit naar de A2/N2 in zuidelijke richting gekregen. Er is een fietstunnel onder de Spottersweg aangelegd en de rijbaan en de afrit van de N2 zijn verbreed.
Momenteel wordt er gewerkt aan het verlengen van de Spottersweg. Deze wordt verlengd tot aan de Erica in Oirschot.
Video over de wegenstructuur in Eindhoven Noordwest
Fietsbrug Tegenbosch
In de nacht van 29 op 30 augustus hebben we een nieuwe fietsbrug over de A2/N2 geplaatst. De plaatsing is terug te kijken op deze pagina. De brug heeft de naam ‘Tegenbosch’ en ligt iets ten zuiden van de Anthony Fokkerweg. Het plaatsen van de nieuwe fietsbrug is onderdeel van de wegwerkzaamheden in Eindhoven Noordwest.

Tegenbosch tijdens het testen van de verlichting
Wat is Tegenbosch voor brug?
Tegenbosch is een 160 meter lange boogbrug die alle vier de rijbanen en de in- en uitvoegstroken overspant. De boog is 130 meter lang en de breedte van de brug varieert tussen de 5 en 7 meter. De brug ligt 7 meter boven de A2/N2 en het toppunt van de boog ligt 21 meter boven het brugdek. De verlichting van de brug bestaat uit twee delen: de verlichting van de onderkant van de boog en de verlichting van het brugdek. Bij de verlichting van het brugdek zijn effecten te zien afhankelijk van de snelheid waarmee een passant de brug op komt. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen voetgangers, fietsers en snelle fietsers en brommers. Voor beide delen van de verlichting geldt dat de kleuren per seizoen wisselen.
Waar komt de naam 'Tegenbosch' vandaan?
De naam ‘Tegenbosch’ verwijst naar de hoeve Tegenbosch die in de nabije omgeving van de fietsbrug heeft gestaan. De hoeve stond daar waarschijnlijk vanaf de late Middeleeuwen, net als de Mispelhoef en Hoeve Den Hurk. De naam ‘Tegenbosch’ heeft dus betrekking op de historische betekenis van de omgeving van de nieuwe fietsbrug en geeft haar een plek in de geschiedenis van Eindhoven. Ook zorgt de fietsbrug ervoor dat bovengenoemde historische locaties en de Tegenboschweg, de oude ontsluitingsweg, weer met elkaar worden verbonden.