
Op maandag 17 april aanstaande starten we met de reconstructie van de rotonde Mispelhoefstraat - De Schakel. Tot 12 juni is De Schakel ten noorden van de rotonde afgesloten voor verkeer. Van 12 juni tot 1 september is de rotonde volledig afgesloten voor verkeer. We werken op dit moment ook aan de aankleding van de tunnel. Het verkeer op de A2/N2 heeft geen last van de werkzaamheden aan de onderdoorgang. De onderdoorgang wordt naar verwachting in september 2023 geopend.
Op en rondom de bouwplaats is er helaas geen veilige plek om naar het werk te komen kijken. We filmen het werk en delen het via deze website.

Locatie nieuwe tunnel onder A2/N2 (foto Paul Poels).
Waarom een nieuwe tunnel?
De tunnel onder de A2/N2 is onderdeel van de derde en laatste fase van de wegenstructuur in Eindhoven Noordwest. Eindhoven is het hart van de Brainport Eindhoven, één van de pijlers van de Nederlandse economie. De stad groeit hard en er komen steeds meer mensen wonen, werken en verblijven. Eindhoven Noordwest is één van die locaties waar veel meer arbeidsplaatsen komen. Dat brengt ook uitdagingen met zich mee op het gebied van mobiliteit. Het uitbreiden van het wegennet moet ervoor zorgen dat het verkeer niet vastloopt en de regio bereikbaar blijft. Daarnaast worden ook andere maatregelen genomen, zoals afspraken met werkgevers over andere manieren van vervoer zoals fiets, OV etcetera.
Deze onderdoorgang verbindt de Dirk Noordhoflaan met de rotonde aan de Mispelhoefstraat. Door de nieuwe onderdoorgang kan het verkeer beter doorstromen en het verbetert de bereikbaarheid van onder andere Eindhoven Airport, Brainport Industries Campus (BIC), Westfields en Flight Forum aan de westzijde én het Goederen Distributie Centrum (GDC) Eindhoven-Acht aan de oostzijde. Ook vermindert de onderdoorgang de kans op files op de A2/N2 en de wegen die daarop aansluiten. Tot slot ontstaat een betere verbinding met de op- en afritten van de A58 in Best. De werkzaamheden zijn gestart in 2021. De tunnel wordt naar verwachting in september 2023 geopend.

De werkzaamheden voor de onderdoorgang onder de A2/N2 vormen de derde en daarmee laatste fase van de wegenstructuur in Eindhoven Noordwest. De onderdoorgang verbindt de recent aangelegde Dirk Noordhoflaan met de rotonde aan de Mispelhoefstraat.
Hoe wordt de tunnel gebouwd?
Het bouwteam dat bestaat uit de gemeente Eindhoven en aannemer Strukton Civiel, zet in op een slimme bouwmethode voor minder hinder. Door de tunneldelen vooraf te bouwen wordt de hinder voor weggebruikers zoveel mogelijk beperkt. De vier betonnen tunnelmoten werden gemaakt aan weerszijden van de A2/N2 en zijn in de zomer van 2022 in twee fasen onder de snelweg gereden. Tijdens deze werkzaamheden bleef de helft van de 15 rijstroken open voor tweerichtingsverkeer. De gedeeltelijke afsluiting van de A2/N2 duurde slechts drie weken, veel korter dan met andere bouwmethodes het geval zou zijn.
Behalve aanleg van de tunnel worden ook verbindingswegen aangelegd en daarna bestaande infrastructuur verwijderd, die dan geen functie meer heeft. Ook komen er aanpassingen aan de loop van watergangen, stuwen en verbindingsleidingen voor de waterberging.
Bouw van de tunnel in beeld (video's en foto's: Paul Poels)
Deel 1
In deze video zie je hoe we afgelopen januari/februari zijn begonnen met het inrichten van de werkterreinen naast de A2/N2 en het maken van werkvloeren. Voor de poeren storten we beton met wapeningsstaal.
Deel 2
In deze video starten we met de voorbereiding voor de bouw van de wanden van de tunnel. Ook hier wordt eerst vakkundig de stalen wapening aangebracht en daarna beton gestort.
Deel 3
In deze video zie je hoe we de aanleg van de verdiepte toeritten naar de onderdoorgang hebben voorbereid. Om deze te kunnen uitgraven zonder dat de naastliggende grond verzakt, hebben we 20 meter lange damwandschermen aangebracht in de bodem. Ook zijn trekankers aangebracht in de toeritten. Deze zorgen dat de open tunnelmoten van de toeritten op hun plaats blijven, terwijl het grondwater opwaartse druk geeft in de bodem eronder.
Deel 4
In deze video zie je hoe we in april en mei de bekisting hebben opgebouwd en het wapeningsstaal hebben aangebracht om daarna het beton van de wanden en het dak te kunnen storten. In totaal wordt er 1.600 ton wapening en 7800 m3 beton toegepast bij de bouw van de ruim 100 meter lange tunnel.
Deel 5
In deze video zie je hoe het beton gestort is voor de bouw van een van de tunneldelen en hoe het ontkisten er daarna uitziet. Partner Martens en Van Oord verzorgt het grootschalige grondwerk dat nodig is voor de tunnel en de verdiepte toeritten naar de onderdoorgang aan beide kanten. In de zomervakantie worden de tunneldelen opgepakt en via de toerit onder de A2 en N2 gereden.
Deel 6
Deze video laat zien hoe het westelijke deel van de A2/N2 wordt opengebroken, zodat de eerste twee tunneldelen op hun plek kunnen worden gereden. Dat inrijden gebeurt met een op afstand bestuurbaar voertuig dat de tunneldelen oppakt en verplaatst.
Deel 7
In deze video zie je dat ook de twee tunneldelen aan de oostkant van de A2/N2 op hun plek worden gereden. Vervolgens wordt de grond weer aangevuld en het asfalt aangebracht. Daarmee zijn de werkzaamheden die voor verkeershinder zorgden afgerond en kan het verkeer weer over de A2/N2 rijden zoals voorheen.