Waarom wordt de Vestdijk heringericht?
De gemeente Eindhoven streeft naar een aantrekkelijk, gezond, groen en goed bereikbaar stadscentrum. Om dit te bereiken, willen we meer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen in de binnenstad. Tegelijkertijd is de luchtkwaliteit in het centrum van Eindhoven niet goed. Onderzoek op de Vestdijk gaf aan dat we niet voldeden aan de strikte Europese normen die hiervoor gelden. Dat betekent dat we moeten zorgen voor minder autoverkeer in onze binnenstad. Uit monitoringsresultaten van de praktijkopstelling op de Vestdijk blijkt, dat de gewenste verkeersreductie op de Vestdijk is bereikt.
Hoe groot is het luchtkwaliteitsprobleem op de Vestdijk?
Vanuit Europa is er strenge wetgeving opgesteld over de luchtkwaliteit. Daarbij wordt door het RIVM samen met de gemeenten vastgesteld hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in de steden. Voor een gezonde lucht geldt dat het aandeel stikstof (NO2) lager moet zijn dan < 38,5 µg/m3. Tussen de 38,5 en 40 µg/m3 wordt gezien als matig en boven de 40 µg/m3 als schadelijk. De luchtkwaliteit op de Vestdijk viel binnen deze laatste categorie.
De luchtkwaliteit verslechtert op andere plekken in de binnenstad als gevolg van de herinrichting van de Vestdijk. Waarom doen we dit dan toch?
De toekomstige verslechtering van de luchtkwaliteit op de andere locaties wordt niet alleen veroorzaakt door de maatregelen op de Vestdijk. Ook wanneer de maatregelen op de Vestdijk niet genomen zouden worden, zou hier de kwaliteit verslechteren. Dat betekent dat we in de toekomst naar verwachting ook op deze plekken maatregelen moeten gaan treffen. Hierover zijn we in gesprek met het Rijk (Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit).
Wordt alleen de Vestdijk aangepakt of is dit onderdeel van een groter plan?
Het bestaande wegennet is in de basis voldoende toegerust om de gevolgen van de maatregelen op de Vestdijk op te kunnen vangen. Verbetering van de doorstroom van verkeer kan worden gerealiseerd met behulp van verkeersmanagement (o.a. verkeerslichten).
Er is samenhang met de herinrichting voor het opwaarderen van de Kanaalroute (Kanaaldijk-zuid, Breitnerstraat, Lucas Gasselstraat-Dirk Boutslaan) en het completeren van de Slowlane (hoogwaardige snelfietsroute) ter hoogte van het Van Abbemuseum op de Bilderdijklaan.
Met de realisatie van de verkeersmaatregelen op de Vestdijk stimuleren we het gebruik van de Ring. Om de Ring beter te laten functioneren, gaan we verkennen hoe we de Ring (Noord-Oost) structureel kunnen verbeteren. Dit is opgenomen binnen het Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant. Planning en financiering hiervan is aan de orde in het overleg met provincie en regio.
Zijn investeringen in de Ring noodzakelijk voordat de Vestdijk gerealiseerd kan worden?
De relatieve toename van het autoverkeer op de Ring is gering. Er heerst echter soms het gevoel dat het verkeer op de Ring vaak vast staat. Met behulp van slimme maatregelen (bijv. afstelling verkeerslichten) gaan wij er voor zorgen dat het verkeer op de Ring beter afgewikkeld wordt.
Ook worden er op termijn infrastructurele maatregelen genomen om de verkeersdoorstroming op de Ring te waarborgen. Eerste verkenningen worden al verricht vanuit het Bereikbaarheidsakkoord.
Wat gebeurt er met de Vestdijktunnel en het Stationsplein?
Uitgangspunt is dat de Vestdijktunnel voorlopig in twee richtingen berijdbaar blijft voor autoverkeer. Een definitieve herinrichting van het Stationsplein vindt over enkele jaren plaats vanuit het project District E.
Vestdijk in uitvoering
Voor de uitvoeringsfase wordt gebruik gemaakt van een uitvoeringstekening. Zijn er nog aanpassingen gedaan vanuit het definitief ontwerp?
De zichtbare aanpassingen ten opzichte van het definitief ontwerp betreffen:
- De uitwerking van het groen, zowel voor de bomenverdeling, locatie van de bomen als de onderbeplanting. Aanvullend op de den, berk en eik zijn elzen toegevoegd aan het ontwerp.
- De gedetailleerde uitwerking van verschillende onderwerpen, zoals oversteken, plantvakken, fietsparkeerplaatsen en verlichting.
- Het college heeft in februari 2019 besloten om de knip op de Vestdijk (ter hoogte van de Ten Hagestraat) vooralsnog uit het ontwerp te verwijderen.
- Het college heeft eind 2019 besloten om het tweerichtingenfietspad in rood asfalt uit te voeren.
Waarom rijden de bussen tijdens de uitvoeringsperiode over de Keizersgracht/Wal?
Voor de herinrichting is dusdanig veel ruimte nodig, dat het niet altijd mogelijk is om het vele busverkeer te combineren met de werkzaamheden. Vanwege veiligheid en doorstroming is er daarom voor gekozen om de bussen tijdens de gehele uitvoeringsperiode over de Keizersgracht/Wal te laten rijden.
Hermes (Bravo) informeert reizigers over de tijdelijke routes en dienstregelingen. Meer informatie vind je ook op 9292.nl.
Wat betekent dit voor het verkeer op de Wal/Keizersgracht en het laden/lossen?
Auto's kunnen normaal over deze route rijden. De rechter rijstrook wordt wel grotendeels ingericht als busbaan. Daardoor is laden en lossen op deze rijbaan niet meer mogelijk. Laden en lossen kan op eigen terrein of bij de laad/los haven langs de Keizersgracht.
Hoe worden reizigers geïnformeerd over de gewijzigde route en reistijden?
Hermes (Bravo) informeert reizigers over de tijdelijke routes en dienstregelingen.
Wat gebeurt er met de zogeheten ‘Korte Geldropseweg’, het deel tussen Stratumsedijk en Vestdijk/Hertogstraat?
We gaan in overleg met betrokkenen een ontwerp maken voor de ‘Korte Geldropseweg’. Vooralsnog is er echter geen budget beschikbaar om dit ontwerp uit te voeren.
Heeft de uitvoeringsfase consequenties voor evenementen zoals de Marathon, de Lichtjesroute en de carnavalsoptocht?
De werkzaamheden hebben veelal consequenties voor de Lichtjesroute en de carnavalsoptocht. In samenspraak met de vertegenwoordigers van de evenementen bepalen we hoe we omgaan met de uitvoering van de Vestdijk/Hertogstraat.
Worden de trottoirtegels op de Vestdijk nog vervangen door de nieuwe Eindhovense steen voor de binnenstad?
Op het noordelijk deel van de Vestdijk liggen verschillende stroken proefbestrating. Deze zijn gebruikt bij het testen van de nieuwe bestratingsmogelijkheden voor de binnenstad. Inmiddels is er een keuze gemaakt voor een nieuwe Eindhovense steen. Het is de bedoeling om de trottoirtegels op de Vestdijk (tot aan de Dommel) in de toekomst eventueel te vervangen door deze Eindhovense steen, wanneer daarvoor financiële middelen beschikbaar zijn.
Bereikbaarheidsmaatregelen binnenstad
Hoe is het maatregelenpakket tot stand gekomen?
We hebben eerst een groslijst aan beschikbare, potentiële maatregelen opgesteld op basis van de verkeerssituatie, type werkzaamheden en een knelpuntenanalyse. Ook hebben we de input van stakeholders, gemeente en aannemer meegenomen in de selectie en gebruikgemaakt van de ervaring bij andere, vergelijkbare projecten. De maatregelen die uiteindelijk uit de groslijst zijn geselecteerd hebben de meeste potentie en effect en zijn het best haalbaar in tijd en geld.
Wat als deze maatregelen niet voldoende blijken te zijn?
We houden de verkeerssituatie tijdens de werkzaamheden nauwlettend in de gaten, en grijpen indien nodig en mogelijk in. Naast de maatregelen die we sowieso inzetten, hebben we extra maatregelen achter de hand die we kunnen inzetten als de situatie erom vraagt.
Wat voor maatregelen hebben jullie achter de hand?
Verkeersregelaars worden flexibel en gericht ingezet op specifieke locaties en momenten, om de doorstroming en/of verkeersveiligheid te verbeteren. Bijvoorbeeld bij gewijzigde verkeerssituaties of als de verkeerssituatie daarom vraagt, zoals tijdens evenementen of feestdagen.
Daarnaast onderzoekt de gemeente momenteel of het mogelijk is extra maatregelen in te zetten, zoals het aanbieden van actuele reistijdinformatie en route-advies, acties om fietsgebruik en ov te stimuleren (onder andere via werkgevers), en monitoring van verkeer en (online) media. Het is nog niet bekend of en wanneer deze maatregelen te implementeren zijn, maar de gemeente kijkt dus verder dan de huidige maatregellijst.
Wordt er extra ingezet op ov en waarom wel/niet?
In de communicatie wordt ingezet op het gebruik van alternatieven voor de auto, dus ook voor het openbaar vervoer en de fiets. Vanaf de P+R wordt openbaar vervoer naar het centrum aangeboden. Daarbuiten worden (vooralsnog) geen extra bussen ingezet.
Waar komen er verkeersregelaars te staan?
Dat is afhankelijk van de behoefte (de verkeerssituatie). Bij aanvang van elke nieuwe fase worden sowieso verkeersregelaars ingezet bij de in- en uitgang van het werkvak. Daarnaast zullen verkeersregelaars worden ingezet op specifieke locaties en momenten, wanneer de verkeerssituatie daarom vraagt, zoals tijdens evenementen en feestdagen. Een operationeel team bekijkt wekelijks waar de inzet van verkeersregelaars nodig is.
Zijn er maatregelen die ook na de herinrichting in stand blijven?
De huidige maatregelen die worden voorzien zijn specifiek gericht op de bereikbaarheid tijdens uitvoeringswerkzaamheden.
De haalbaarheid/noodzaak van extra maatregelen wordt nog onderzocht. Dit kunnen ook maatregelen zijn die na de herinrichting effect kunnen hebben (zoals acties die openbaar vervoer en fiets stimuleren).
Hoeveel extra reistijd ben je kwijt als automobilist?
Dat is per situatie verschillend. De gemeente zet alles op alles om de binnenstad bereikbaar te houden, zowel in de spits als daarbuiten. Enige hinder als gevolg van de werkzaamheden is echter niet te voorkomen. Reizigers worden goed geïnformeerd over de omleidingen, de parkeervoorzieningen en alternatieven zoals fiets en P+R, zodat ze goed voorbereid op weg kunnen gaan en ook onderweg weten wat de mogelijkheden zijn.
Parkeren
Heeft Eindhoven P+R voorzieningen?
P+R Meerhoven (Sliffertsestraat 304) ligt aan de westzijde van Eindhoven. Deze is 24/7 geopend. Voor parkeren en busvervoer betaalt u maximaal € 3,50 per dag. Meer informatie op de website van This is Eindhoven.
De tijdelijke P+R Eindhoven Zuid blijft voorlopig gesloten. Sinds de start van de werkzaamheden op de Vestdijk (september 2018) konden bezoekers van de binnenstad tijdens weekenden en evenementen hun auto gratis parkeren in de tijdelijke P+R Eindhoven Zuid. Vanwege het coronavirus komen er minder bezoekers naar de binnenstad. Daarom is besloten om deze extra parkeervoorziening voorlopig te sluiten, tot de situatie weer genormaliseerd is. P+R Meerhoven is normaal geopend.
Kijk voor meer info over de parkeermogelijkheden in het centrum van Eindhoven op www.thisiseindhoven.nl/parkeren
Fiets
Waarom gaat het definitief ontwerp uit van een tweerichtingen fietspad?
Onderzoek wijst uit dat er veel gefietst wordt op de Vestdijk. Het aantal fietsers in Eindhoven neemt alleen maar toe en de Vestdijk is een van de drukst bereden fietsroutes in de stad. Bovendien blijkt dat de huidige eenrichtingsfietspaden door veel fietsers in twee richtingen worden gebruikt. Met het voorgestelde tweerichtingenfietspad wordt op een efficiënte manier een oplossing geboden voor fietsers in beide richtingen.
Waarom ligt het fietspad in het definitief ontwerp aan de centrumzijde?
Aan de centrumzijde zijn de minste conflicten met gemotoriseerd verkeer en dat maakt fietsen dus veiliger en sneller. Het plan is om ook aan de centrumzijde het fietsparkeren te realiseren. De oostzijde van de Vestdijk (zonzijde) is dan volledig vrij om in te richten als verblijfs- en ontmoetingszone.
Definitief ontwerp
Wat is kenmerkend voor het definitief ontwerp?
Bij het uitwerken van het voorlopig ontwerp naar het definitieve ontwerp zijn er keuzes gemaakt op het gebied van groen, materiaalgebruik en de afvoer van regenwater.
Groen
In het definitief ontwerp is gekozen voor met name vier type bomen: de den, berk, eik en els. Dit sluit aan bij de plannen voor de aanpak van de binnenstad. Met vier soorten bomen (in plaats van één soort, de Gleditsia) is er een grotere biodiversiteit, is er minder kans op boomziektes en heeft de Vestdijk het hele jaar een groene uitstraling.
Materiaal
In het definitief ontwerp is er sprake van een eenduidige uitstraling in de materiaalkeuze. In het voorlopig ontwerp gingen we nog uit van een combinatie: materiaal dat aansloot bij de binnenstad aan de ene zijde, en materiaal dat aansloot bij de omliggende buurten, aan de andere zijde. Nu is er dus gekozen voor één beeld, dat aansluit bij de uitstraling van de beoogde herinrichting van de binnenstad.
Water
Het definitief ontwerp realiseert een integrale klimaatbestendige wateropgave voor de Vestdijk én aansluitende projecten zoals de Boeiende Binnenstad en Irisbuurt. Er is voor gekozen om deze wateropgave in de Vestdijk te organiseren, omdat deze in de Irisbuurt en binnenstad moeilijker uitvoerbaar is. Wanneer de riolerings- en andere noodzakelijke ondergrondse werkzaamheden voor deze projecten later in de tijd worden uitgevoerd, zijn de kosten voor deze wateropgave veel hoger. Daarnaast zorgt deze integrale aanpak ervoor dat de overlast voor de ondernemers en bezoekers tijdens de herinrichting van de binnenstad korter duurt. Meer informatie in onderstaande pdf.
- Toelichting op de integrale wateropgave (290.53 KB)
Hoe sluit het definitief ontwerp aan bij de beoogde herinrichting van de binnenstad?
Bij de uitwerking van het voorlopig ontwerp naar het definitief ontwerp is gesproken met supervisor Winy Maas, om zo een goede aansluiting te krijgen met zijn visie voor de ontwikkeling van de binnenstad. Dit heeft met name invloed gehad op de keuze van het groen en de materialen.
Welke maatregelen worden genomen om voetgangers over te laten steken?
De oversteken voor voetgangers krijgen een uniforme vormgeving over de hele Binnenring. Op drukke kruispunten en op oversteken waar veel voetgangers de Vestdijk kruisen, wordt de oversteek geregeld met een verkeersregelinstallatie, maar vaker nog gebeurt dit ongeregeld. Bij de kruising met het tweerichtingenfietspad wordt een zebra aangebracht. Voor de oversteek van busbaan en rijbaan worden andere middelen ingezet om zowel voetgangers als automobilisten (en buschauffeurs) bewust te maken van elkaars aanwezigheid. Een attentiemogelijkheid is om een oranje ledlijn tussen voetpad en rijweg aan te brengen. Dit is onderdeel van de verdere detaillering van het ontwerp.
Wat betekent het definitief ontwerp voor de drukte (en luchtkwaliteit) in omliggende buurten?
We zijn en blijven in gesprek met vertegenwoordigers van omliggende buurten zoals de Tramstraat om de veranderde verkeerssituatie te bespreken en zo te zoeken naar een duurzame oplossing. Zo hebben we na overleg besloten om tijdens de eerste uitvoeringsfases in de Tramstraat een paaltje te plaatsen, waardoor doorgaand (sluip)verkeer niet meer mogelijk was. Bij de start van fase 3 is dit paaltje weer verwijderd.
Participatie / communicatie
Ik heb een vraag. Kan ik contact opnemen?
Vul het contactformulier in. Je ontvangt dan snel een reactie.
Hoe worden bewoners en belanghebbenden betrokken bij dit project?
De eerste gesprekken met directe belanghebbenden en omwonenden zijn gestart in oktober 2016.
Gedurende het gehele project is er op verschillende momenten voor de direct belanghebbenden gelegenheid geweest om mee te denken over de verdere inrichting van de Vestdijk. Ook de planning en fasering van de uitvoeringswerkzaamheden gebeurt in afstemming met betrokken stakeholders. Als je hebt aangegeven dat je op de hoogte gehouden wilt worden, dan zullen we je informeren over actuele ontwikkelingen van het project Beleef de Vestdijk.
Hoe ziet het vervolgproces eruit?
Op 3 september 2018 zijn we gestart met de uitvoering. De werkzaamheden gebeuren in zes fases (deelgebieden) en duren tot en met juni 2020. Via onder meer deze site houden we je op de hoogte van de voortgang.
Monitoringsresultaten
Zijn de monitoringsresultaten openbaar? Waar kan ik deze bekijken?
Voor en tijdens de praktijkopstelling is op veel verschillende manieren de situatie gemonitord. Hierdoor is er een goed beeld over de veranderingen in luchtkwaliteit, bereikbaarheid en beleving op de Vestdijk. De verschillende onderzoeken en de resultaten staan beschreven in de monitoringsnotitie. Informatie hierover, inclusief de monitoringsnotitie, vind je op de pagina Stapsgewijs naar een nieuwe Vestdijk.
Is met het realiseren van de verkeersmaatregelen tijdens de praktijkopstelling het luchtkwaliteitsknelpunt op de Vestdijk opgelost?
De luchtkwaliteit op de Vestdijk is de belangrijkste aanleiding voor de nieuwe verkeerssituatie. Voorafgaand aan de praktijkopstelling was er sprake van een luchtkwaliteitsknelpunt, het aandeel stikstof was hoger dan 40 µg/m3. Uit RIVM-berekeningen blijkt dat de stikstofwaarden gedaald zijn tot onder de 38,5 µg/m3 en dat daarmee de luchtkwaliteit dusdanig is verbeterd dat deze binnen de wettelijke norm blijft. In de toekomst blijven we de situatie monitoren.
Zijn er in de directe omgeving van de Vestdijk nieuwe luchtkwaliteitsknelpunten ontstaan? Zo ja, wat gaan jullie daaraan doen?
Op de locaties waar gemonitord is en we een toename zien, blijven deze toenames binnen de wettelijke luchtkwaliteitsnorm. Dit betekent echter niet dat er geen knelpunten meer zijn. De toekomstige verslechtering van de luchtkwaliteit op andere locaties wordt echter niet alleen veroorzaakt door de maatregelen op de Vestdijk. Ook wanneer de maatregelen op de Vestdijk niet genomen zouden worden, zou hier de kwaliteit verslechteren. Dat betekent dat we in de toekomst naar verwachting ook op deze plekken maatregelen moeten gaan treffen. Hierover zijn we in gesprek met het Rijk (Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit).
Gaan jullie nog meer monitoren de komende tijd?
De monitoringsnotitie is de eindnotitie van de monitoring op de Vestdijk. Hiermee is er in de breedte een goed beeld ontstaan over de effecten van de praktijkopstelling. Natuurlijk spelen er op verschillende locaties nog ongewenste effecten. In het verdere proces worden deze specifieke effecten, waar nodig, nog verder gemonitord en gaan we vanuit gesprekken met betrokkenen bekijken welke concrete verbeteringen realiseerbaar zijn. Verder komt er in 2021 een nieuw onafhankelijk onderzoek naar de luchtkwaliteit op de Vestdijk.
Komen er aanpassingen/maatregelen voor de straten in de omgeving waar het drukker is geworden?
De nieuwe verkeerssituatie zorgt zoals verwacht voor andere verkeersstromen. Hierdoor rijdt er op sommige routes minder en op andere routes meer verkeer. Op niet alle routes is die toename gewenst. We blijven over de veranderde verkeerssituatie in gesprek met belanghebbenden in de omliggende straten, om zo te zoeken naar een duurzame oplossing.
Op de Ring is het na de invoering van de praktijkopstelling veel drukker geworden. Wat gaan jullie daaraan doen?
De Ring is één van de belangrijkste autowegen in de stad. We zien uit de monitoringsresultaten dat de reistijd over de gehele oostelijke Ring tijdens spitsmomenten met 1 à 2 minuten is toegenomen. Om deze toename niet verder op te laten lopen, zetten we de komende jaren in op het investeren in de Ring. Een verkenning hiervan wordt momenteel voorbereid vanuit het regionaal bereikbaarheidsakkoord.
Groen op de Vestdijk
De Vestdijk wordt een groene stadsboulevard. Dat is niet alleen goed voor het oog, maar ook voor de leefbaarheid van mensen, bomen, planten en dieren in de stad.
Welke bomen komen er op de Vestdijk?
Er is gekozen voor verschillende soorten bomen op de Vestdijk. Daardoor lopen bomen minder kans om ziek te worden. Verschillende bomen trekken ook verschillende insecten en vogels aan.
Alle bomen hebben een goede bodem nodig om gezonde wortels te maken en ze hebben veel ruimte nodig om uit te kunnen groeien. We planten ze liefst aan als ze nog niet heel groot zijn, want dan wortelen ze het beste. Welke boom het waar goed doet heeft bovendien te maken met natte of droge omstandigheden, maar bijvoorbeeld ook of ze goed tegen zout kunnen als er ’s winters gestrooid wordt.
- Els: Deze boom kan goed tegen een natte bodem en trekt bijzondere diersoorten aan, zoals het Elzenhaantje (kevertje) en de rups. Er komen drie soorten van de Els.
- Eik: De zomereik staat er om bekend dat er wel meer dan 300 verschillende soorten insecten op af komen. Bovendien is het een boom die heel oud kan worden. De eerste jaren moet de boom flink groeien in de lengte en in de breedte. Na enkele jaren komen rond mei tegelijk met het blad de eerste bloemen. Het blad is aantrekkelijk voor bijvoorbeeld de vlinder Atalanta en het Klein koolwitje om eitjes op af te zetten. Er zijn heel veel verschillende soorten eiken. Je kunt ze vooral herkennen aan hun blad. De moseik wordt ook aangeplant, die groeit harder en is belangrijk voor de schaduw.
- Den: De naalden van de den blijven ook in de winter aan de boom zitten en dat groenblijvende beeld wordt in de stedelijke omgeving gewaardeerd. De bomen helpen de Co2 te verwerken die mensen voortbrengen via verwarming of verkeer. Nachtvlinders zijn grote fans van de den. Veel nachtvlinders worden hier groot, zoals de Dennenpijlstaart.
- Berk: Een bekende boom die echt in Nederland thuishoort. Dat merk je aan het grote aantal insecten dat hier net als op de zomereik af kan komen.
Komen er ook planten op de Vestdijk?
Behalve bomen komen er bloeiende planten en grassen. Er komen planten die op verschillende tijden bloeien, zodat er voor bijen en andere insecten steeds iets te halen is.
- Aster divaricatis bloeit van juli tot oktober
- Monarda Pawnee bloeit van juli tot sept
- Pulmonaria augustofolia bloeit van mei tot juni
- Salvia nemorosa bloeit van juni tot september
- Lythrum Salacaria bloeit van juli tot september
Vragen/opmerkingen?
Vul het contactformulier in. Je ontvangt dan snel een reactie.