Waarom willen we dit?
We vinden het belangrijk hoe het met de inwoners van Eindhoven gaat. En zien steeds meer dat welvaart niet alleen gaat over economie en inkomen, maar juist om alle aspecten van het dagelijks leven bij elkaar. We kijken vanuit die overtuiging steeds meer door “de bril van de Brede Welvaart” naar de ontwikkeling van de stad.
Samen aan de slag gaan met Brede Welvaart is juist nu heel belangrijk:
- Onze stad en regio groeien. Maar niet iedereen kan van die groei profiteren. We zien dat deze groei ook kan leiden tot een minder gelijkmatige verdeling van de welvaart en dat vraagt onze aandacht.
- We zien dat de verschillen in de stad versterken door corona. Juist Eindhoven heeft in het verleden geleerd dat we elkaar hoop, eigen regie en perspectief kunnen bieden door er in een crisis samen de schouders onder te zetten.
- Samenwerking is en blijft de succesfactor voor de welvaartsontwikkeling in onze stad. Van die kracht willen we gebruik maken om Brede Welvaart en de kwaliteit van leven van de inwoners in de stad te versterken. De Monitor Brede Welvaart is daarbij voor ons een hulpmiddel. De monitor geeft inzicht welke thema’s om onze gezamenlijke aandacht vragen.
Wat is onze aanpak?
Eindhoven neemt het initiatief voor een dialoog in en met de stad over Brede Welvaart. We starten het gesprek in april en het traject loopt tot en met oktober 2021. We werken in drie fasen. Het resultaat van deze aanpak is een agenda Brede Welvaart voor Eindhoven. Iedereen in de stad kan meedoen.
Burgertop in april: inspireren en mobiliseren
Eind april starten we de dialoog in en met de stad. We zetten in op een Burgertop, rekening houdend met de fysieke beperkingen die corona met zich meebrengt. We vinden het belangrijk dat een grote representatieve groep van Eindhovenaren meedoet, zodat zoveel mogelijk verschillende perspectieven in het gesprek worden ingebracht. We willen daarnaast ook dat iedereen die mee wil doen daartoe ook de mogelijkheid heeft. Jongeren worden uitdrukkelijk uitgenodigd om mee te doen.
Tijdens de Burgertop worden de thema’s opgehaald die voor Eindhovenaren belangrijk zijn. Deze thema’s vormen de basis voor het vervolg.
Themateams tussen mei en september: mobiliseren en reflecteren
In de periode mei tot en met september 2021 gaan drie tot vijf ‘themateams’ met de gekozen thema’s aan de slag. De teams verkennen hun thema, werken ideeën uit en onderzoeken welke samenwerkingen in de stad in de aanpak van het thema waarde kunnen toevoegen.
Mogelijk krijgen de teams ook een fysieke plek, zoals de Bibliotheek, waar ze kunnen samenkomen en waar ze hun uitkomsten (ook tussentijds) kunnen laten zien. Ook online zullen de tussenresultaten te zien zijn.
Burgerraad in oktober: reflecteren en waarderen
Tijdens een zogeheten Burgerraad debatteren en besluiten inwoners van Eindhoven over de opbrengsten en voorstellen van de themateams. Deze voorstellen zijn gericht op een zo groot mogelijke consensus onder de aanwezigen en omvatten acties, opinies en/of aanbevelingen. De conclusies en aanbevelingen worden aangeboden aan burgemeester Jorritsma.
Wat gebeurt er met de resultaten?
De dialoog is bedoeld om een blijvende actieve beweging te maken in en met de stad om te komen tot meer Brede Welvaart. Inwoners en organisaties in de stad kunnen zelf en samen aan de slag met de uitkomsten. De uitkomsten zijn ook van belang voor de gemeente. Zo kan de gemeenteraad de uitkomsten betrekken bij de begrotingsbehandeling in november 2021. Ook bieden de uitkomsten waardevolle bouwstenen voor de verkiezingsdebatten en coalitievorming rond de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. En op de lange termijn kan de informatie die uit deze aanpak komt worden meegenomen in een mogelijke n nieuwe visie op de stad. Het gaat om een actiegerichte aanpak mét de stad, vóór de stad.
Waar kan ik meer informatie vinden?
Deze website wordt elke keer bijgewerkt als er meer informatie is. Heb je een vraag, mail die dan naar bredewelvaart@eindhoven.nl.