Winnaars ontwerpwedstrijd voor duurzame woningbouw in Bosrijk bekend

Woningbouwprojecten ‘OAK’ van Janssen de Jong Projectontwikkeling B.V. en ‘The New Mess’ van Van Wanrooij Projectontwikkeling B.V. zijn de winnaars van een ontwerpwedstrijd voor duurzame woningbouw in Bosrijk, Meerhoven. Het gaat om plannen voor de laatste twee clusters in Bosrijk die via een ontwerpwedstrijd op de markt zijn gebracht. Nadat de ontwikkelaars hun plannen verder hebben uitgewerkt, starten de bouwwerkzaamheden naar verwachting in 2022.

OAK

Plan OAK bestaat uit twee bouwensembles van in totaal 45 woningen, die met elkaar zijn verbonden via een verhoging in het landschap. Op die verhoging ligt een wandelpad dat naar het bosgebied langs het kanaal leidt. Het plan bestaat uit grondgebonden koopwoningen die in omvang en type verschillen. De houten woningen worden off-site geproduceerd en komen in modules naar de bouwlocatie, waarmee de milieu-impact wordt beperkt en de bouwtijd ingekort. Ontwikkelaar Janssen de Jong Projectontwikkeling zet met ‘OAK’ maximaal in op circulariteit, biodiversiteit en gezondheid.

The New Mess

Dit plan is opgeknipt in vijf korte rijen van in totaal 18 koopwoningen. Tussen de rijen zijn de ruimtes ingericht als een inheemse plantentuin met een wandelpad en slingerende stapelmuurtjes. De woningen worden voorzien van groene daken en er wordt gebruik gemaakt van zogeheten ‘passieve bouwprincipes’. Dat wil zeggen: met een minimale inzet van installaties, wat zorgt voor een gezond en duurzaam binnenklimaat.

Bosrijk in ontwikkeling

Na het afronden van deze selectieprocedure zijn alle bouwclusters van Bosrijk vergeven. De realisatie van de eerste bouwplannen, waarbij duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en spraakmakende architectuur een belangrijke rol spelen, start nog dit kwartaal. Het gaat hier om de plannen Bostorens en Bosbad.

Bosrijk is een woonlocatie in ontwikkeling in Meerhoven, gelegen te midden van het Meerbos, Park Meerland en het Beatrixkanaal. Duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en spraakmakende architectuur zijn belangrijke uitgangspunten. Het wonen in Bosrijk wordt vormgegeven als 'beelden in een beeldentuin'; woningen worden ingepast in het bestaande landschap. De ruimte om de woningen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk.

Meer informatie over de diverse ontwikkelingen in Bosrijk is te vinden op eindhoven.nl/bosrijk