Social Design Talent Award naar Renee Noortman

Renee Noortman is donderdag 25 oktober uitgeroepen tot winnaar van de Social Design Talent Award van gemeente Eindhoven.

De prijs van 10.000 euro bestaat uit een betaalde opdracht voor de gemeente. Renee studeert Industrial Design aan de TU/e. Zij krijgt de award voor haar project HawkEye. Via design fiction verkent dit project de toekomst van dementiezorg.

De tweede prijs is voor project SamSam van Lotte de Haan. Zij studeert aan de Design Academy Eindhoven (DAE). SamSam is een taalcafé waar statushouders en ouderen uit zorgcentra met elkaar in gesprek gaan. De derde prijs is voor Social Balconies van Edwin van Capelleveen. Ook hij studeert aan de DAE. Zijn project stimuleert ontmoetingen in appartementencomplexen door balkons met elkaar te verbinden. Beiden krijgen een coachingstraject in het bedrijfsleven.

Wethouder Monique List (Cultuur en Design) reikte de award uit tijdens de Dutch Design Week (DDW). "Met HawkEye zoekt Renee Noortman naar een manier om de zorg voor mensen met dementie binnen de huiselijke situatie te verbeteren. In een mooie combinatie van design en technologie weet ze de mantelzorgers actief te betrekken. Het project zou je goed kunnen verbinden met het Brainport Slimmer Leven programma.” Na DDW bekijken Noortman en de gemeente hoe haar opdracht verder doorontwikkeld kan worden.

Voor de award komen studenten van de TU/e en Design Academy in aanmerking die een oplossing bieden voor een gemeentelijk vraagstuk. Noortman komt in een mooi rijtje van eerdere winnaars terecht. Vorig jaar won Charlotte Kin de award met Through Eyes. In 2016 won Juliette Pépin met haar project M.O.T.S. Ook Dave Hakkens en Tove Elfferich zijn eerdere winnaars van de Social Design Talent Award.