Nieuwe, groene Vestdijk weer open voor verkeer

De Vestdijk en Hertogstraat zijn weer open voor alle verkeer. Na bijna twee jaar van werkzaamheden is de Vestdijk stapsgewijs veranderd in een groene en aantrekkelijke stadsboulevard. Met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. En nog maar één rijstrook voor auto's en één voor bussen. Vandaag, vrijdag 19 juni, verwijderde wethouder Monique List-de Roos enkele bouwhekken om het verkeer weer doorgang te verlenen.

Samen met Strabag-directeur Mario Goossens (wegenbouwpartner) verleende de wethouder de eerste doorgang aan Willem Regeer (voorzitter SDBE) en Willem van Erp (voorzitter VVE Mignot en de Blockplein). Daarna kreeg ook het overige verkeer weer toegang tot de vernieuwde Vestdijk. In het najaar volgen nog bomen en siergroen op het zuidelijk deel van de Vestdijk en in de Hertogstraat. Ook vinden nog werkzaamheden plaats aan de openbare verlichting.

Aanwinst binnenstad

"Vanwege het coronavirus hebben we de openstelling kleinschalig moeten houden. Maar we wilden toch graag samen stilstaan bij dit moment. De afgelopen jaren hebben we intensief samengewerkt met Strabag en vertegenwoordigers van bewoners en ondernemers. Het was zeker geen eenvoudig proces, maar we kunnen trots zijn op het eindresultaat. De nieuwe, groene Vestdijk is, samen met de heringerichte Hertogstraat en Kanaalstraat, in alle opzichten een aanwinst voor onze binnenstad”, aldus wethouder List-de Roos.

Klimaatbestendig

De nieuwe Vestdijk is een stap naar een gezond, aantrekkelijk en klimaatbestendig stadscentrum. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, is er meer ruimte voor fietsers, voetgangers en groen, minder ruimte voor autoverkeer en geldt er een 30 kilometerzone. De herinrichting draagt zo bij aan de gewenste verkeersreductie, waarbij de binnenstad toch goed bereikbaar blijft. Voor de aanpak van wateroverlast op de Vestdijk en directe omgeving is een klimaatadaptieve waterberging aangelegd. Het regenwater stroomt nu vertraagd via een grote, ondergrondse berging naar de Dommel.

Nieuwe verkeerssituatie

Met de opening is ook de verkeerssituatie gewijzigd. Fietsers kunnen over het hele heringerichte traject (Vestdijk-Hertogstraat-Kanaalstraat) gebruikmaken van het nieuwe, vrijliggende tweerichtingenfietspad. Voor autoverkeer is de binnenstad vanuit het zuiden ook weer bereikbaar via de Stratumsedijk-Hertogstraat. Vanaf het 18 Septemberplein is de Vestdijk niet meer toegankelijk voor auto’s. De rijstrook richting het zuiden is uitsluitend bestemd voor busverkeer.

Meer informatie over de nieuwe verkeerssituatie is te bekijken op eindhoven.nl/vestdijk