Trash Tree: de interactieve afvalbak

Afval in de afvalbak gooien en daarvoor bedankt worden met vogelgeluiden. Sinds donderdag 11 oktober kan iedere bezoeker van het Lex en Edo Hornemannplantsoen in Eindhoven dit ervaren. Wethouder Jan van der Meer (Openbare Ruimte) heeft daar donderdag de Trash Tree in gebruik genomen: een interactieve afvalbak die parkbezoekers moet aansporen om hun afval in de afvalbak te gooien.

Prijswinnaar ontwerpwedstrijd

De Trash Tree van Francien Fleuren en Marcel Lamers is een jaar geleden door de jury van ontwerpwedstrijd ‘Wat een (afval)bak’ gekozen als beste ontwerp voor een interactieve afvalbak. De ontwerpwedstrijd werd georganiseerd door de gemeentes Eindhoven en Tilburg.

Bedankje van de natuur

De afvalbak, in de vorm van een boom, onderscheidde zich van de rest doordat er een 'gevoel' vanuit gaat. De bak werkt op zonne-energie, licht op in het donker en als er afval in wordt gegooid, klinkt er vogelgeluid als "bedankje van de natuur". Het duo ontving hiervoor een cheque ter waarde van 1000 euro, waarmee ze de mogelijkheid kregen het ontwerp verder te ontwikkelen en te realiseren.

Naast het exemplaar in het Lex en Edo Hornemannplantsoen, is er ook een Trash Tree geplaatst in Tilburg.

Van links naar rechts: Francien Fleuren, wethouder Jan van der Meer en Marcel Lamers

Van links naar rechts: Francien Fleuren, wethouder Jan van der Meer en Marcel Lamers