Spitsbussen tussen station Eindhoven en ASML

Vanaf maandag 21 januari rijdt er dagelijks een nieuwe directe buslijn (lijn 119) tussen Centraal Station Eindhoven en ASML in Veldhoven. Dit is de eerste concrete actie om de bereikbaarheid van bedrijventerrein De Run te verbeteren.

Lijn 119 is een snelle openbaar vervoer-verbinding specifiek bedoeld voor werknemers en bezoekers van bedrijventerrein De Run en Maxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven. De expresbus rijdt 6 keer per uur in de spits tussen 07.00  en 09.00 uur en 16.00 en 18.30 uur en stopt alleen bij de halte voor ASML-gebouw 1 (De Run 1000) en de halte voor ASML gebouw 4 (hoofdcampus, De Run 6500). Daarnaast blijven ook lijn 319, lijn 18 en lijn 19 rijden. In de spits rijden in totaal 15 bussen per uur tussen het centrum van Eindhoven en ASML/MMC.

Maatregelen
 

De gemeenten Veldhoven en Eindhoven, de provincie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en ASML besloten eind vorig jaar tot maatregelen om de bereikbaarheid van  De Run te verbeteren. Ze investeren samen onder andere in de opwaardering van fietsvoorzieningen en openbaar vervoer en maatregelen op het gebied van nieuwe vormen van gedeeld vervoer.