'Slimme' beweegroute in proeftuin Licht Eckart-Luytelaer

In Woensel is op 2 oktober de Proeftuin Licht Eckart-Luytelaer geopend. Het afgelopen jaar is hier samen met bewoners en organisaties uit de buurt bekeken hoe licht de buurt mooier en veiliger kan maken én kansen kan bieden voor meer lichaamsbeweging en gezamenlijke activiteiten. Het resultaat: het parkachtige gebied heeft nieuwe (deels interactieve) verlichting en een slimme beweegroute voor wandelaars en hardlopers.

Interactieve verlichting
Door het wandelpad subtiel te verlichten, kunnen wandelaars en trimmers langer genieten van de natuur. Om onnodig verbruik te verminderen, brandt de verlichting niet de hele nacht maar gaat later op de avond alleen geleidelijk weer aan als er iemand langsloopt. Het licht wordt aan de kant van het water afgeschermd, zodat het niet op het water schijnt. Zo hebben de beschermde watervleermuizen geen last van het licht als ze vlak boven het wateroppervlak jagen.

Slimme beweegroute
De slimme beweegroute komt voort uit een wens van fysiotherapeuten en buurtbewoners. Kleine tegeltjes met ledverlichting vormen samen een slimme trainingshulp voor jong en oud. De beweegroute loopt rondom de vijvers (in totaal 1,8 km). De lichtjes op de grond gaan stuk voor stuk enkele seconden aan, zodat je ze kunt volgen. Zo stimuleren ze wandelaars en hardlopers bij hun activiteiten, waardoor zij op een leuke en uitdagende manier kunnen bewegen.

Meer informatie vind je op de pagina Proeftuin licht in Eckart