Nieuwe fietstellers in Eindhoven

Op 6 plekken in Eindhoven staan nieuwe fietstellers. Deze tellers geven een heel betrouwbaar en nauwkeurig inzicht in fietsstromen in de stad. Ze meten snelheden en maken onderscheid tussen verschillende soorten fietsen (normale fietsen, kinderfietsen, bakfietsen, elektrische fietsen, brom/snorfietsen)

De data van de tellers zijn volledig anoniem en in de toekomst als open data gratis beschikbaar.

Meerdere locaties

De 6 nieuwe fietstellers staan op de Slowlane langs het Beatrixkanaal, de Oirschotsedijk bij de Internationale School, de Wolvendijk, de Bayeuxlaan, de Noord-Brabantlaan bij de Hovenring en bij de Kruisstraattunnel. Ook komt er binnenkort een teller op het terrein van de TU Eindhoven. De oude teller op de Nachtegaallaan wordt omgebouwd naar het nieuwe model.

 

fietsteller langs fietsstraat in Kruisstraat

Inzicht in routes

Op termijn wordt het totaal aantal fietstellers uitgebreid naar 12 tot 14 tellers. Ze geven aan hoeveel fietsers er op verschillende tijdstippen op verschillende locaties passeren. In combinatie met andere data via apps op telefoons zoals het project Mijn040routes, geeft deze informatie inzicht in gefietste routes en vertragingen onderweg. Ook is bijvoorbeeld te zien welke routes overdag populair zijn, maar in het donker juist worden gemeden. De informatie wordt gebruikt om fietsroutes te verbeteren.