Mariëlle Coppes is Curator Smilefactor van Eindhoven

Tijdens een spannende bijeenkomst zaterdag 19 juni in het Parktheater werd Mariëlle Coppes verkozen tot Curator Smilefactor van de gemeente Eindhoven. Zij maakte met name indruk door haar kwetsbaarheid.

Na een oproep van de gemeente in april kregen vijf kandidaten nog eenmaal de kans om in een korte pitch de jury te overtuigen waarom zij de meest geschikte Curator Smilefactor zijn. De jury, bestaand uit wethouder Yasin Torunoglu, Inge van de Vorst (De Liefdesdokter) en Jacques Splint (hoofd afdeling Openbare Ruimte, gemeente Eindhoven), koos uiteindelijk voor Mariëlle Coppes. Zij mag zich het komende jaar de Curator Smilefactor noemen.

Smilefactor

De Smilefactor staat voor het op een positieve, creatieve en verbindende manier inzetten van de openbare ruimte in Eindhoven. Dat wil de gemeente graag doen in nauwe samenwerking met de stad. In de afgelopen periode heeft de Smilefactor al voor menig glimlach gezorgd. Zo was er in 2016 onder andere de opening van de John Cleesetunnel (Dommeltunnel), vlogen er bijen op stokjes door de hoge, bij-vriendelijke bermen, stond er een sprekende prullenbak in het Henri Dunantpark en werd de ‘Before I Die’-wand onthuld bij de Kruisstraat.

Verbinding met initiatiefnemers

De gemeente Eindhoven heeft gemerkt dat initiatieven met een Smilefactor van de grond komen, maar dat er in de stad nog veel meer potentie is. Daarom ging ze op zoek naar een curator die verbinding met initiatiefnemers in de stad legt én zelf ook ideeën heeft. Dat kan zeker gezegd worden van Coppes. “We hebben zulke goede ideeën gehoord tijdens de pitches van de andere kandidaten, ik wil eerst gaan kijken hoe we die zo goed mogelijk tot uitvoer kunnen brengen”, aldus de kersverse curator. Zij bekleedt deze -vrijwillige - functie tot 1 juli 2018.