Maatregelen tegen eikenprocessierups

De zomer komt eraan en dan kan de eikenprocessierups overlast veroorzaken. De gemeente neemt maatregelen om deze overlast zoveel mogelijk te beperken.

De eikenprocessierups kan zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie van ogen en/of luchtwegen.De gemeente neemt samen met de omliggende gemeenten en de GGD nu al maatregelen op basis van landelijke richtlijnen van het ministerie.

Wanneer

Van begin mei tot begin juni worden bepaalde eikenbomen 1 à 2 keer behandeld. Om welke bomen het gaat, is besproken met Trefpunt Groen en de Vlinderstichting.

Eikenprocessierupsen

Biologisch bestrijdingsmiddel

Voor de bestrijding wordt een biologisch bestrijdingsmiddel gebruikt. Het middel werkt alleen tegen bladetende rupsen en heeft geen nadelige gevolgen voor andere insecten en dieren die de rupsen eten. Ook is het niet schadelijk voor mens en milieu. Het bestrijdingsmiddel hecht zich aan de bladeren en wordt zo opgenomen door de rupsen.

Mogelijke geluidsoverlast

We benevelen de bomen van onderuit met speciale voertuigen, zowel overdag als  ‘s nachts. Op hoofdwegen gebeurt dit 's nachts zodat de aannemer in een korte periode de bomen kan behandelen. Dit kan geluidsoverlast veroorzaken. Om die overlast zoveel mogelijk te beperken, worden woonstraten voornamelijk overdag gedaan.

Particuliere eikenbomen worden niet behandeld.


Meldingen en meer informatie

Zie je nesten van de eikenprocessierupsen? Meld die dan via de BuitenBeter app of melding openbare ruimte. Meer informatie, o.a. antwoord op veelgestelde vragen, vind je op de website van de GGD.

Of ben je op zoek naar