Eindhoven verkent kansen van het 5G-netwerk voor de stad

In Eindhoven kunnen bewoners, studenten, start-ups en ondernemingen in de tweede helft van 2019 ‘echt 5G’ gaan inzetten om de stad beter te maken op een aantal testlocaties. Dat wil zeggen: mét gebruik van de 3,5 gigahertzfrequentie die nodig is voor een volwaardige mobiele 5G-beleving in Nederland. Gemeente Eindhoven, telecombedrijf VodafoneZiggo en netwerkpartner Ericsson hebben dit vastgelegd in een intentieverklaring.

Centrale vraag van de samenwerking is: hoe kun je maatschappelijke uitdagingen in steden, zoals stijgende zorgbehoeftes of verkeersproblemen, oplossen met behulp van nieuwe technologieën? Het mobiele 5G-netwerk van de toekomst is de opvolger van het huidige 4G-netwerk en omvat een combinatie van innovaties die hiervoor gebruikt kunnen worden.

Belangrijke aspecten van 5G zijn: nog hogere snelheid, meer netwerkcapaciteit, ultrakorte responstijden (‘low latency’) en de mogelijkheid om nog meer verschillende apparaten tegelijk aan te sluiten (‘internet of things’).

Hulp op afstand

De 5G-testfrequentie in Eindhoven is te gebruiken voor pilots voor iedereen in de stad. Een project in voorbereiding is ‘Connected Ambulances’, een samenwerking van VodafoneZiggo en Ericsson met Philips, GGD ambulancedienst en het Catharina Ziekenhuis in de regio. Inzet is om met supersnelle 5G-verbindingen al tijdens de rit van een ambulance ‘hulp op afstand’ te bieden bij de diagnose en voorbereiding op een behandeling.

Virtueel een voetbalwedstrijd of concert bijwonen

Ook is een aantal initiatieven gericht op het ontwikkelen van ‘slimme locaties’ om een groter publiek te laten ervaren wat er in de stad leeft. In het Philips Stadion van PSV zullen mogelijkheden worden onderzocht om met 5G-360-gradencamera’s de verrichtingen van de voetballers te laten zien vanuit een zelfgekozen blikveld. Je zit dan virtueel op de eerste rij of zelfs naast de wisselspelers in de dug-out, terwijl je thuis kijkt vanuit je eigen stoel. En voor de Eindhovense poptempel Effenaar zijn plannen om een popconcert of event ook virtueel ‘live’ bij te wonen. Daarbij zijn 5G-experimenten mogelijk, bijvoorbeeld door toevoeging van een digitale laag met extra informatie. Dit maakt de beleving op afstand nog bijzonderder.