Eindhoven pakt processierups aan

Door weersomstandigheden werkte dit jaar de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups veel minder goed dan normaal. We gaan daarom nu de nesten verwijderen.

Mensen ondervinden veel overlast van de rups, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie van ogen en/of luchtwegen. Niet alleen in Eindhoven, maar in het hele land. Dit jaar verwijderen we dan ook veel meer nesten dan andere jaren.

Prioriteit

De nesten die het meeste overlast geven, verwijderen we het eerst. Bijvoorbeeld op plekken waar veel mensen komen en waar veel grote nesten zitten. Locaties in de buurt van bijvoorbeeld scholen, speelplaatsen en fietspaden krijgen prioriteit.  De bomen waar nesten in zitten (ook bij nesten die later verwijderd worden), krijgen op de meeste plekken een rood-wit afzetlint.  Bij lanen is mogelijk alleen de eerste en/of laatste boom gemarkeerd. Hierdoor wordt duidelijk dat de gemeente op die plekken op de hoogte is van de nesten en dat voorbijgangers op moeten passen. De aannemer verwijdert de rupsen door ze op te zuigen. Daarmee zijn ze voor dit jaar definitief verdwenen.

Meer informatie en meldingen

Je kunt nesten van de eikenprocessierupsen 24 uur per dag melden via Melding openbare ruimte en via de smartphone-app BuitenBeter (gratis te downloaden op www.buitenbeter.nl). Tijdens kantooruren is de gemeente bereikbaar via telefoonnummer 14040. Voor meer informatie kun je ook terecht op de website van de GGD.