Beperk de kans op een natuurbrand!

De weersverwachting laat zien dat de extreme droogte nog een tijd aanhoudt. Net als in de afgelopen periode trekken ongetwijfeld veel mensen erop uit en de natuur in. Al enige tijd is het risico op natuurbranden verhoogd en zijn hulpdiensten en natuurbeheerders extra alert op het ontstaan van natuurbrand.

Ook als gemeente besteden we aandacht aan de risico’s die de droogte met zich meebrengt en wat jij als inwoner zelf kan doen.

Voorkom natuurbrand: wat kun je doen?

 • Rook liever niet in het natuurgebied. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.
   
 • Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk brand veroorzaken.
   
 • Ga je barbecueën, maak je een kampvuur of heb je een vuurkorf aan staan? Houd je dan aan de regels die in het gebied gelden.
   
 • Let op waar je de auto neerzet. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen.
   
 • Parkeer niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben. 

Meer informatie over het beperken van de kans op natuurbranden is te vinden in de onderstaande flyer (download).

Meer informatie over natuurbranden is te lezen op brandweer.nl/natuurbrand.