Tunnelvisie geeft Eindhoven meer kleur

Eindhoven timmerde tot nu toe al aardig aan de weg in de openbare ruimte met het project Smilefactor. Dit resulteerde onder andere in een pratende prullenbak, een 'breistraat' aan de Kleine Berg en de Silly Walks van John Cleese in de Dommeltunnel. De komende periode worden tunnels in de stad structureel 'opgeplust' in het kader van de nieuwe gemeentelijke Tunnelvisie.

Tunnelvisie

Tunnels en viaducten worden vaak als donker, ongezellig of zelfs onveilig ervaren. Met behulp van kunst, licht of graffiti pakken we dit soort plekken - die toch al in de planning stonden voor onderhoud -  voortaan aan. Bovendien biedt de openbare ruimte om deze manier een plek voor creativiteit uit de stad.

Originele oplossingen

In de afgelopen periode werden al veel originele oplossingen voor tunnels bedacht. Zo heeft Eindhoven bij de Kruistraat een Before I Die-wand en een echte regenboogtunnel. Nieuw is de Ekkersrijttunnel onder de A50, die de stad met het industriegebied Ekkersrijt verbindt. Deze tunnel verbeeldt de archeologische opgravingen die hier in de omgeving zijn uitgevoerd. Het CKE liet 30 fotografen bij het station passanten vastleggen, waarmee de fietstunnel onder de Vestdijk de eerste tunnel is die geen graffiti maar fotografie als kunstvorm heeft.