Trudo en Made by NRE winnaars Dirk Roosenburgprijs 2023

Bij hoge uitzondering kent de jury dit jaar de prijs niet toe aan één gebouw, maar aan een opdrachtgever. De Dirk Roosenburgprijs 2023 gaat naar woningcorporatie Trudo. De publieksprijs gaat naar het project Made by NRE. Dit project ontving 818 van de in totaal 2578 uitgebrachte stemmen.

In totaal waren er acht projecten genomineerd, waarvan vier met Trudo als opdrachtgever: Veemgebouw, Waaggebouw, Trudo Toren en Pannenhoef Leemerhoef. Volgens de jury laat de woningcorporatie zien hoe kwaliteit en de opgave om betaalbare woningen te realiseren samen kunnen gaan. Met de toekenning van de Dirk Roosenburgprijs 2023 aan Trudo vraagt de jury aandacht voor het belang van goed opdrachtgeverschap, voor de ruimtelijke kwaliteit in het algemeen en voor Eindhoven in het bijzonder.

Genomineerde projecten Trudo

Publiekswinnaar

Dat goede opdrachtgeverschap is ook een kernkwaliteit van het project Made by NRE, de publiekswinnaar. het project werd geïnitieerd door Houben en Van Mierlo Architecten. Het was de eerste keer dat het bureau een project in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) deed met zowel bewoners als ondernemers.

Lees het volledige bericht en het juryrapport op architectuurcentrumeindhoven.nl en bekijk de video van de genomineerden (vimeo).

Made by NRE (foto: Bas Gijselhart)

Achtergrond prijs

De Dirk Roosenburgprijs wil bijdragen aan een maatschappelijke discussie over het verbeteren van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Met andere woorden: hoe houden we de stad economisch sterk maar tegelijk leefbaar? En wat betekent dat voor de architectuur? Dirk Roosenburg (1887-1962) was een architect die veel in opdracht van Philips werkte. Hij heeft een belangrijke stempel op Eindhoven gedrukt. Gebouwen zoals de Lichttoren, de Admirant en het Natlab op Strijp-S zijn door hem ontworpen.

Stel je vraag