Proef met nieuwe opvang ter voorkoming van dakloosheid

Mensen die kortgeleden dakloos zijn geraakt matchen met stadsgenoten die een kamer over hebben. Dat is het kort de kern van de proef waar de gemeente volgend jaar mee start. Het is een experiment over de periode van een jaar met een andere vorm van wonen voor (dreigend) daklozen.

In de proefperiode worden 10 tot 12 matches verwacht tussen mensen die een plek nodig hebben en mensen die woonruimte aanbieden.

Wie zijn of haar huis is kwijtgeraakt, bijvoorbeeld als gevolg van een scheiding of ontslag, vindt vaak lastig snel een nieuwe woonplek. Het aanbieden van een huurcontract voor een kamer voor maximaal 1 jaar, kan voorkomen dat mensen daadwerkelijk op straat komen te staan. Degene die de kamer huurt kan zich focussen op het zoeken van een structurele oplossing voor huisvesting, in plaats van elke dag slaapprobleem te moeten oplossen. Dit verkleint de kans dat problemen zich opstapelen en de woningzoekende verder afglijdt.

Deze methode van kamerverhuur - bekend onder de naam ‘Onder de pannen’ - wordt ook in Amsterdam toegepast. Daar zijn de resultaten met dit concept positief.