P+R Genneper Parkeren eind 2020 gereed

Aannemer Ballast Nedam Infra B.V. gaat aan de Aalsterweg een parkeergarage voor 640 auto’s bouwen. In de parkeergarage komt ook de ambulancepost voor GGD Brabant-Zuidoost. Vanaf het najaar van 2020 kunnen bezoekers aan de stad en werknemers hun auto parkeren bij de P+R en comfortabel overstappen naar OV of deelfiets. De nieuwe P+R ligt namelijk direct aan de busbaan op de Aalsterweg.

Wethouder Monique List (Mobiliteit): “De P+R Genneper Parken is voor mij een belangrijke manier om ervoor te zorgen dat onze binnenstad bereikbaar en leefbaar blijft. De P+R ligt direct aan de snelweg. Vanaf daar verleiden we mensen om binnen de stad verder te reizen met hoogwaardig openbaar vervoer of een deelfiets.”

Ontwerp
Het schetsontwerp bestaat uit een parkeergarage met vijf bouwlagen. De ingang is aan de zuidzijde van het gebouw. De ambulancepost, met één bouwlaag, ligt aan de noordzijde van het gebouw. Deze heeft een rechtstreekse verbinding met de busbaan, zodat ambulances snel kunnen uitrukken.

Het bovenaanzicht van de P en R Genneper Parken aan de Aalsterweg

Backbone visuals and concepts / JHK Architecten

Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan comfort, veiligheid, duurzaamheid en inpassing in de natuurlijke omgeving van Genneper Parken. Zo krijgt de garage ruime rijbanen met éénrichtingverkeer. Aan de buitenzijde wordt het onderste deel bekleed met klimop. De verdiepingen daarboven zijn open, maar krijgen een natuurlijke uitstraling door lamellen van duurzaam materiaal. Het gebouw wordt energieneutraal gemaakt door zonnepanelen.

Het zijaanzicht van de P en R Genneper Parken aan de Aalsterweg

Backbone visuals and concepts / JHK Architecten

Planning
De gemeente laat dit najaar de Aalsterweg aanpassen, zodat er een goede doorstroming op de Aalsterweg richting de snelweg blijft. Er komt een extra opstelstrook voor het verkeerslicht. Daardoor zijn er twee opstelstroken richting snelweg en één opstelstrook richting P+R/Van der Valk. Voor de P+R komt een soort verkeersplein met daarnaast een vrijliggend fietspad.

Het aanzicht van de P+R Genneper Parken vanaf het sportveld

Backbone visuals and concepts / JHK Architecten

In het kerstreces 2019/2020 verhuist voetbalclub RPC naar Sportpark Heihoef. Daarna kan de bouw starten. Najaar 2020 kunnen de parkeergarage en de ambulancepost gebruikt worden.