Nieuwe, groene Vestdijk weer open voor verkeer

De Vestdijk en Hertogstraat zijn weer open voor alle verkeer. Na bijna twee jaar van werkzaamheden is de Vestdijk stapsgewijs veranderd in een groene en aantrekkelijke stadsboulevard. Met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. En nog maar één rijstrook voor auto's en één voor bussen.

In het najaar volgen nog bomen en siergroen op het zuidelijk deel van de Vestdijk en in de Hertogstraat. Ook vinden nog werkzaamheden plaats aan de openbare verlichting.

Klimaatbestendig

De nieuwe Vestdijk is een stap naar een gezond, aantrekkelijk en klimaatbestendig stadscentrum. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, is er meer ruimte voor fietsers, voetgangers en groen, minder ruimte voor autoverkeer en geldt er een 30km-zone. De herinrichting draagt zo bij aan de gewenste verkeersreductie, waarbij de binnenstad toch goed bereikbaar blijft. Voor de aanpak van de wateroverlast op de Vestdijk en directe omgeving is een klimaatadaptieve waterberging aangelegd. Het regenwater stroomt nu vertraagd via een grote, ondergrondse berging naar de Dommel.

Nieuwe verkeerssituatie

Met de opening is ook de verkeerssituatie gewijzigd. Fietsers kunnen over het hele heringerichte traject (Vestdijk-Hertogstraat-Kanaalstraat) gebruikmaken van het nieuwe, vrijliggende tweerichtingenfietspad. Voor autoverkeer is de binnenstad vanuit het zuiden ook weer bereikbaar via de Stratumsedijk-Hertogstraat. Vanaf het 18 Septemberplein is de Vestdijk niet meer toegankelijk voor auto’s. De rijstrook richting het zuiden is uitsluitend bestemd voor busverkeer.

Wethouder Monique List-de Roos en Mario Goossens (directeur Strabag) openden vrijdag 19 juni de vernieuwde Vestdijk, door samen de eerste doorgang te verlenen aan Willem Regeer (voorzitter SDBE) en Willem van Erp (voorzitter VVE Mignot en de Blockplein).

Bekijk hieronder de video over de opening van de Vestdijk. Meer informatie vind je in het persbericht en op de projectpagina over de Vestdijk.

Video over opening Vestdijk