Jeugdlintje en ereplek bij 'Heldentunnel' voor 7 jongeren

Burgemeester John Jorritsma reikte vandaag de eerste Jeugdlintjes uit. Zeven jongeren kregen deze blijk van waardering omdat ze iets bijzonders hebben gedaan voor een ander of voor de stad.

Naast een modern ‘lintje’ krijgen ze ook een ereplaats in de Kruisstraat-tunnel. Deze tunnel is omgetoverd tot een ‘’Heldentunnel’’ door kunstenaar Johan Moorman en studenten van de Design Academy Eindhoven.

7 kinderen kregen een lintje van burgemeester Jorritsma

Verdiensten 

Daan Kluijtmans (6 jaar)

Daan hield een inzamelactie voor de verbouwing van de badkamer van de zieke moeder van zijn vriendinnetje. Hij haalde statiegeldflessen op in zijn buurt en deelde flyers uit op zijn school. De verbouwing van de badkamer kwam door veel tegenslag stil te liggen en omdat het geld op was. Door Daan's initiatief werd binnen een paar dagen alsnog het hele bedrag voor de verbouwing ingezameld. Met zijn actie heeft Daan zich ingezet voor anderen.

Irazgül Sayar (13 jaar)

Irazgül heeft na het behalen van het diploma ‘’Buurthelden van Oud-Woensel’’ een echte heldendaad verricht: ze redde het leven van haar moeder door Eerste Hulp toe te passen. Dat deed ze door niet in paniek te raken en de geleerde basisvaardigheden en kennis van EHBO om te zetten in daden. Haar ingrijpen is van doorslaggevende betekenis geweest en heeft de kans tot herstel vergroot. Ze heeft laten zien wat een echte buurtheld is.

Izis Jacobs (5 jaar)

Izis heeft bij supermarkten in haar buurt nagevraagd wat ze doen met de bloemen die ‘’aan de datum zijn’’. Toen ze hoorde dat die weggegooid werden, kwam ze op het idee om ze op te halen. Ze maakt er kleine boeketjes van en deelt deze uit aan de ouderen in haar wijk. Met haar 5 jaar is Izis een goed voorbeeld voor anderen. Ze denkt na over circulariteit van bloemen, het schenken aan ouderen én brengt daarmee verbinding in een wijk. Bovendien heeft haar initiatief anderen aangezet tot vergelijkbare acties.

Rommy Hopman (15 jaar), Dean Bosch (9 jaar), Ryan Adam (8 jaar) en Iman Al Baz (9 jaar)

Deze vier jongeren van KidsSociaal4Solidair, zetten zich in voor diverse sociale doelen. Ze zorgen voor verbinding en ‘’ontmoeten’’ tussen jong en oud. Ze hebben hun eigen kinderrestaurant ‘’Wijs Met Eten’’ opgericht waar ze 1x per twee maanden een 2-gangen menu koken voor mensen in de wijk. Ook hebben ze een luierbank opgericht en een high tea gemaakt voor een leefgroep van Eckartdal. Met kerst maken ze kaarsen met een leuke wens en gaan die rondbrengen in een wijk. Op de Nationale Ouderendag baken ze samen met vrijwilligers 500 pannenkoeken om ze vervolgens bij een verzorgingshuis uit te delen. 

Op de Internationale Dag van de Armoede gaan ze mee om 100 pakketten te bezorgen bij mensen die het niet zo breed hebben. Ze organiseren alle activiteiten zelf, maar ook de administratie en promotie voeren ze uit. Door al deze initiatieven en activiteiten laten deze jongeren zien dat ze zich zeer betrokken voelen bij andere mensen in de samenleving.

De Heldentunnel

Wethouder Rik Thijs heeft na de uitreiking van de Jeugdlintjes samen met de jongeren de ereplek onthuld. De drukke Kruisstraattunnel is getransformeerd tot ‘Heldentunnel’, een ereplek voor alle helden in Eindhoven, met speciale waardering voor onze jonge helden.

Wethouder Rik Thijs samen met 7 kinderen die een Jeugdlintje kregen