ID (uit)lenen is geen goed idee!

In de Eindhovense horeca worden wekelijks zo’n 10 jongeren aangehouden die een ID (uit)geleend hebben. Ze staan er niet bij stil dat dat onder identiteitsfraude valt en fikse consequenties kan hebben.

Jongeren die betrapt worden kunnen naast een boete van 370 euro een aantekening krijgen in het Register Paspoortsignaleringen. Dat geldt voor zowel de lener als de uitlener. Die aantekening kan betekenen dat zij gedurende een periode geen paspoort meer kunnen aanvragen. Een tussenjaar in Azië of reis door Amerika wordt dan onmogelijk. Ook kan er gedoe ontstaan bij het aanvragen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Zo’n VOG is vaak nodig voor een stage of een baan.

Dit zijn ingrijpende consequenties waar jongeren vaak niet bij stil staan als ze ‘even’ een ID (uit)lenen. Daarom heeft de gemeente Eindhoven scholen aangeschreven met het verzoek om leerlingen en ouders hierover te informeren. Een ID is niet zomaar een stukje plastic. Het is een internationaal erkend identiteitsbewijs en dus een serieuze zaak. Meer informatie vind je op de site van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens www.rvig.nl.