Herdenking Herculesramp

Donderdag 15 juli staat Eindhoven stil bij de Herculesramp, die 25 jaar geleden plaatsvond. Op twee locaties tegelijkertijd, bij monumenten die herinneren aan deze vliegramp, wordt een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Deze herdenking wordt live uitgezonden op tv en internet door Studio040 en Omroep Brabant. De uitzending begint omstreeks 17.00 uur.

Wat gebeurde er op 15 juli 1996? Een transportvliegtuig van de Belgische luchtmacht vloog vanuit Italië naar Nederland. Aan boord 4 Belgische bemanningsleden en 37 leden van het Fanfarekorps van de Nederlandse Koninklijke Landmacht. De muzikanten waren op weg naar huis na hun optreden op een muziekfestival in de Italiaanse plaats Modena. Aan het begin van de avond, even na 18.00 uur, stortte het vliegtuig neer. Van de 41 inzittenden kwamen er 34 om het leven en raakten er 7 zwaargewond.

Bij de herdenking vandaag speelt muziek een belangrijke rol. Op verzoek van gemeente Eindhoven heeft Hans van der Heide de compositie ‘Modena, a tribute’ gemaakt. Dit wordt aangeboden aan de nabestaanden en overlevenden. Het muziekstuk verwijst naar de reis naar Modena en geeft uitdrukking aan de emoties van toen en nu.