Chat met ons

Herdenking bevrijding van Eindhoven op 18 september

Eindhoven viert al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog jaarlijks haar bevrijding op 18 september. Dit jaar vieren we voor de 79ste keer de bevrijding van Eindhoven.

De plechtigheid op het Stadhuisplein in Eindhoven begint op maandag 18 september om 19.30 uur en is voor iedereen toegankelijk. De fakkelstoet vertrekt om 19.35 uur vanaf het 18 Septemberplein en volgt de route Demer, Markt, Jan van Lieshoutstraat, Kerkstraat, Wal en Stadhuisplein. Daar zal het vuur net na acht uur aankomen.

Het bevrijdingsvuur is door wielrenners van TML/Dommelstreek opgehaald in het Franse Bayeux. Dit jaar is het voor de 77ste keer dat de wielrenners het vuur van Bayeux naar Eindhoven brengen. Dit bevrijdingsvuur wordt ontstoken door burgemeester Dijsselbloem. Dan volgt een minuut stilte, ter nagedachtenis aan de ruim twaalfhonderd slachtoffers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze stad en de geallieerde militairen die omkwamen tijdens de bevrijding van Eindhoven.

Hierna legt de burgemeester namens de Eindhovenaren, de Stichting 18 September en de vertegenwoordiging uit Bayeux een krans. De ceremonie wordt afgesloten met de overdracht van het Bevrijdingsvuur aan een vertegenwoordiger van de gemeente Wageningen, waar het vuur op 4 mei 2024 weer verder wordt verspreid.

Airbornemonument

Ook de jaarlijkse herdenking bij het Airbornemonument aan de Airbornelaan vindt dit jaar weer plaats. Hier worden de geallieerde militairen herdacht die bij de bevrijding van Eindhoven zijn gesneuveld. Deze herdenking vindt plaats op dinsdag 19 september om 10.00 uur.

Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, Stichting 18 September, de Vereniging van Airbornevrienden en een delegatie van de gemeente Bayeux leggen kransen en bloemen. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Meer informatie over de activiteiten rondom de herdenking van de bevrijding van Eindhoven vind je op stichting18september.nl.