Herdenking bevrijding van Eindhoven op 18 september

18 september is een bijzondere dag voor Eindhoven en de Eindhovenaren. We vieren dit jaar dat we 78 jaar geleden bevrijd zijn. De viering op zondag 18 september is als vanouds weer met publiek en met een fakkeldefilé.

De plechtigheid op het Stadhuisplein begint om 19.30 uur en is voor iedereen toegankelijk. De fakkelstoet vertrekt om 19.45 uur vanaf het 18 Septemberplein en volgt de route Demer - Markt - Jan van Lieshoutstraat - Kerkstraat - Stadhuisplein, waar het vuur net na 20.00 uur aankomt.

Het bevrijdingsvuur is net als in andere jaren door een aantal wielrenners van TML/Dommelstreek opgehaald in het Franse Bayeux. Dit jaar is het voor de 76e keer dat de wielrenners het vuur van Bayeux naar Eindhoven brengen.

Burgemeester Jeroen Dijsselbloem zal het bevrijdingsvuur ontsteken en een toespraak houden. Daarna is er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder de bijna 1100 oorlogsslachtoffers uit Eindhoven én de na de bevrijding van de stad door oorlogsgeweld omgekomen geallieerde militairen en burgers.

Na de minuut stilte legt de burgemeester een krans namens de burgers van Eindhoven. Na de kranslegging wordt de ceremonie afgesloten met de overdracht van het bevrijdingsvuur aan een vertegenwoordiger van gemeente Wageningen. Een aantal lopers zal de fakkel in estafette naar Wageningen brengen, waar op 5 mei 2023 het vuur wordt ontstoken ter gelegenheid van de bevrijding van Nederland.

De ceremonie op het Stadhuisplein wordt live uitgezonden door Studio040, zowel online als op televisie.

Bevrijdingsvuur

Normaal gesproken blijft het bevrijdingsvuur drie weken branden tot de ceremonie “Doven van de Vlam” op de eerste donderdag in oktober. In verband met de actuele energiecrisis doen we het dit jaar anders. Op maandag 19 september wordt de vlam op het Stadhuisplein gedoofd. De organisatie van de Lichtjesroute installeert in plaats hiervan een lichtornament met een bewegende vlam. Het ‘moedervuur’ wordt met een korte ceremonie naar de Catharinakerk gebracht. In de kerk wordt een grote kaars aangestoken die blijft branden tot donderdag 6 oktober. Het ‘moedervuur’ wordt vervolgens in een lantaarn die brandt op olieachtige substantie bewaard bij de ‘vuurmeester’ van de Stichting 18 september. Op 6 oktober wordt het bevrijdingsvuur in het monument op het Stadhuisplein weer ontstoken, waarna het vuur definitief gedoofd wordt met de gebruikelijke ceremonie.

Herdenking bij Airbornemonument

Ook de jaarlijkse herdenking bij het Airbornemonument aan de Airbornelaan vindt dit jaar weer plaats. Daar worden de geallieerde militairen herdacht die gesneuveld zijn bij de bevrijding van Eindhoven. Deze herdenking is op maandag 19 september om 10.00 uur 's ochtends. Er worden kransen en bloemen gelegd door vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, Stichting 18 September, de Vereniging van Airbornevrienden en een delegatie van de gemeente Bayeux. Belangstellenden zijn van harte welkom.