Herdenking bevrijding 18 september op alternatieve manier

Traditiegetrouw herdenken we op 18 september de bevrijding in 1944 door de Amerikaanse 101e Airborne Division en het Tweede Britse Leger. Dat gebeurt dit jaar vanwege het coronavirus anders dan anders. Het fakkeldefilé is door Stichting 18 September in overleg met de gemeente afgelast. Ervoor in de plaats komt een sobere plechtigheid in besloten kring. Studio040 doet live verslag op televisie. De uitzending is ook via studio040.nl te volgen.

De plechtigheid begint om 19.15 uur in het Stadhuis met videoboodschappen, onder andere van één van de oud-bevrijders van Eindhoven. Burgemeester Jorritsma houdt een toespraak. Hierna gaat een klein gezelschap naar het bevrijdingsmonument op het Stadhuisplein. Daar wordt om 19.45 uur het bevrijdingsvuur ontstoken. Kort daarvoor zullen historische vliegtuigen van EATC een zogenoemde ‘fly-by’ verzorgen. Deze militaire eregroet zal in een groot deel van de stad te zien zijn.

Een minuut stilte

De fakkel voor het bevrijdingsvuur is net als andere jaren door wielrenners opgehaald in het Franse Bayeux. Na het ontsteken van het vuur legt de burgemeester een krans namens de inwoners van Eindhoven en wordt een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis aan de Eindhovense slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Kom niet naar het Stadhuisplein, want dat is tussen 18.45 en 20.15 uur afgesloten voor publiek. Toon jouw betrokkenheid door op 18 september de vlag uit te hangen.

Airbornemonument en lichtjesroute

Ook de jaarlijkse herdenking van de militairen die sneuvelden tijdens de bevrijding van Eindhoven bij het Airbornemonument op de Airbornelaan vindt dit jaar niet op de gebruikelijke wijze plaats. Op zondag 20 september wordt alleen een krans gelegd door locoburgemeester Monique List samen met de voorzitter van Stichting 18  September. De Lichtjesroute - van 18 september tot en met 11 oktober - heeft eveneens een aangepaste opzet. Zo is er deze keer geen muzikaal omlijste fietsavond en blijft de Eendjesvijver aan het Hendrik de Keyzerplein leeg. Meer over de lichtjesroute op lichtjesroute.org.