Hoopgevende boodschap voor herdenkboom

Maandag 21 december is de kortste dag en langste nacht van het jaar. Dat betekent dat er na vandaag iedere dag een beetje meer licht is. Licht dat we allemaal goed kunnen gebruiken in deze moeilijke periode. Daarom ontsteken we vandaag samen met DOMUSDELA de lichten van een herdenkboom. Het idee is om deze tot 21 juni 2021 (de langste dag) te vullen met mooie berichtjes. Daarvoor roepen we heel Eindhoven op om boodschappen van medeleven, hoop of liefde te sturen naar aandachtvoorelkaar@eindhoven.nl, onder vermelding van 'Herdenkboom'.

De herdenkboom staat symbool voor troost, hoop en licht. Burgemeester John Jorritsma: “Het is een zware, moeilijke tijd voor ons allemaal. Met veel verdriet, rouw, gemis en voor sommigen de worsteling om weer helemaal de oude te worden. We herdenken iedereen die hierdoor getroffen is. En we eren iedereen die dit jaar energie stak in het helpen of verzorgen van getroffen mensen. Ook kijken we vooruit naar 2021. Hoewel we ons allemaal realiseren dat de crisis het komende jaar nog niet voorbij zal zijn, is er hoop. Hoop op nieuwe, goedwerkende medicatie en de belofte van een beschermend vaccin.”

Aandacht voor elkaar
Naast het plaatsen van de boom, delen we, net zoals Sint-Maarten, een spreekwoordelijke mantel uit aan iedereen die dit jaar energie heeft gestoken in het helpen of verzorgen van mensen die getroffen zijn door de coronacrisis. Denk bijvoorbeeld aan uitvaartverzorgers, boa’s en verpleegkundigen. Het verhaal van Sint-Maarten gaat over delen, solidariteit en saamhorigheid. Een verhaal dat uitstekend past bij de landelijke campagne ‘Aandacht voor elkaar’. Met deze campagne zet de gemeente inwoners van Eindhoven met een mooi verhaal of initiatief in het zonnetje. De herdenkboom en het uitdelen van de spreekwoordelijke mantel zijn onderdeel van deze campagne.

Het verhaal gaat door
Volgend jaar, op de langste dag van het jaar, wordt de herdenkboom gevuld met alle boodschappen die we de komende maanden ontvangen via aandachtvoorelkaar@eindhoven.nl.