Glasvezel in heel Eindhoven

Vanaf september 2020 legt Primevest Capital Partners glasvezel aan in de stadsdelen Centrum, Strijp en Gestel. Als dat gedaan is hebben alle huishoudens, bedrijven en instellingen in Eindhoven de beschikking over glazvezel (99,7%). Daarmee zal Eindhoven de eerste grote stad zijn in Nederland die overal glasvezel heeft.

T- Mobile gaat over dat netwerk haar diensten aanbieden voor ruim 29.000 huishoudens en 1100 mkb’ers. Hiermee is een investering gemoeid van meer dan 20 miljoen euro. Het netwerk wordt vanaf de start opengesteld voor andere partijen. Voor T-Mobile is dit de volgende stap om samen met Primevest Capital Partners dit jaar nog minstens 100.000 huishoudens in Nederland te voorzien van glasvezel.

Eindhoven als grote stad voorop

De stadsdelen Centrum, Strijp en Gestel, samen ruim een kwart van de stad, zijn nu nog de enige stadsdelen die geen glasvezel hebben. Wethouder Stijn Steenbakkers: “Ik ben ontzettend blij dat het consortium van T-Mobile, Primevest Capital Partners en VolkerWessels Telecom nog meer huishoudens en mkb’ers laat profiteren van snel internet. Eindhoven is straks de eerste van de vijf grote steden in Nederland die in de gehele stad glasvezel heeft. Digitalisering en een goede aansluiting is cruciaal gebleken in coronatijd voor alle mensen die thuiswerken én bedrijven en winkeliers die online hun producten aanbieden. Een snel en goed netwerk is daarbij essentieel voor onze stad en voor de continuïteit van de economie. Dit is een goed voorbeeld van anticyclisch investeren, waardoor ook lokale partijen van deze opdracht kunnen profiteren. Ik kijk ernaar uit dat de eerste schop in september in de grond gaat.”

Snelle glasvezelnetwerken belangrijk voor toekomst stad

Heimen Visser, Fund Manager Communication Infrastructure & Smart Cities bij Primevest Capital Partners: "De Covid-19-crisis heeft duidelijk aangetoond dat de winnende steden van de toekomst de steden zullen zijn met de beste internetinfrastructuur die hun gedigitaliseerde economieën in staat stelt om online een stap voor te blijven. Eindhoven staat bekend als een wereldwijd academisch centrum van technologisch toponderzoek. De samenwerking van Eindhoven met T-Mobile is bedoeld om supersnelle internetdiensten te leveren aan iedereen in de stad. Deze belangrijke stap zal ervoor zorgen dat Eindhoven zijn leidende positie behoudt". 

Nieuwe aanlegmethode voor minder overlast

De aanleg in Eindhoven wordt gedaan door VolkerWessels Telecom. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de eerder in Segbroek geïntroduceerde innovatieve aanlegmethode waarmee tot vijfmaal sneller dan gebruikelijk kabels worden aangelegd, met daardoor minder overlast voor de omgeving.